- Må forhandle og undersøke

Publisert
Finsland: 

- Det er for tidlig å gå ut med standpunkt om kommunesammenslåing nå, sa de fleste politikerne i Songdalen under den politiske debatten i Finslandshallen lørdag ettermiddag.


Møteleder redaktør Roar Osmundsen prøvde gang på gang å tvinge frem et standpunkt fra politikerne, uten å lykkes.
Forhandlinger
- Vi lever i et demokrati og vi må høre på hva innbyggerne vil. Det må undersøkes, forhandles med andre kommuner og ikke minst er det vår oppgave som politikere å opplyse om ulempene eller fordelene en sammenslåing med andre kommuner vil gi , sa Arild Birkenes (FrP) under møtet lørdag. Han og ordfører Johnny Greibesland (Sp) var de eneste som også ville gjennomføre en folkestemning.
- Føler vi at vi ikke kommer godt nok til bunns i saken, får vi utsette en folkeavstemning ett år, sa Greibesland.
Knutepunktkommunene
Ingen politikere med et unntak av Arild Birkenes( FrP) og Anders Ramsland (H) konkretiserte hvilke kommuner de vil slå seg sammen med. Ramsland var klar på at Songdalen Høyre vil gå inn for knutepunktkommunene.
- Jeg sa under møtet at vi ser en klar fordel i å samarbeide med Søgne, men ser også til Marnardal. Vi har en felles jernbane og kan dra nytte av den i et samarbeid, sa Birkenes.
På spørsmål om deling av Songdalen kommune sa Venstres Karianne Øien Andreassen at de ville se på muligheten hvis det var det innbyggerne ville. Arbeiderpartiets Jan Erik Tønnesland sa han ville følge en folkeavstemning i det spørsmålet.
Søgne
Samtlige politikere som deltok i debatten ga uttrykk for positivitet til forhandlinger med Søgne kommune. 
KrFs Terje Imeland sa at at det vil bli vanskelig å stå alene.
- Vi går ikke ut med en standpunkt nå for det er mye i denne saken som må utredes. Spesielt vil vi utrede et samarbeid med Søgne, sa han under debatten.
Kommentar
N247 mener at det er en selvfølge at politikerne må få anledning til å utrede og forhandle med andre kommuner i en eventuell kommunereform. Innbyggerne vil stille mange spørsmål og vi bør få klare svar. Noen av spørsmålene vi kan stille er:
  • Blir administrasjonen av de kommunale tjenestene flyttet til andre kommuner?
  • Hvorfor skal dette gå så fort? (Kommunene skal gi et svar innen våren 2016)
  • Hvem er det som bestemmer om det blir en ny kommune?
  • Skal sammenslåtte kommuner få nye navn?
  • Hvorfor kommunesammenslåing i det hele tatt?
  • Blir det gjennomført spørreundersøkelser eller folkeavstemninger?
  • Hva skjer med barnehagene og skolene?
  • Hvordan blir demokratiet? Blir det større avstand til dagens lokalpolitikere, eller forsvinner de?
  • Hva med rådhusene?
  • Hva skjer med med alle kommunens eiendeler?
  • Når skjer selve kommunesammenslåingen.
Først ute
6. februar 2015 mottok regjeringen den første søknaden om sammenslåing i den pågående kommunereformen. I april ble søknaden godkjent av regjeringen. Prosessen som Vestfold-kommunene Stokke, Andebu og Sandefjord (SAS) gjennomførte frem til søknad, kan være lærerik for andre kommuner. Har våre politikere snakket med disse kommunene?
Dette er en svært viktig sak som berører alle innbyggere i kommunene i overskuelig fremtid. Det må graves dypt og lenge før politikerne tar den endelige beslutningen om hva de vil gå inn for. N247 mener at vi innbyggere må informeres grundig, og vi må bli spurt om hva vi mener om en sammenslåing. 
Sist oppdatert 22.08.2015 klokken 20.52 av Nicolai Prebensen
Arild Birkenes (FrP) under den politiske debatten i Finslandshallen lørdag. (Foto: Nicolai Prebensen)
Anders Ramsland (H) fortalte publikum at Songdalen Høyre anbefaler en sammenslåing med alle knutepunktkommunene. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS