Disputerer for doktorgrad

Publisert

- Jeg er litt spent, men gleder meg mest, sier kommuneoverlege og forsker Vegard Nilsen som tirsdag 24. november disputerer for sin doktorgrad ved Sørlandet Sykehus Kristiansand.
Nilsen har i en tiårsperiode arbeidet med forhold som berører helse i forhold til overvektsproblem og livsstil. Til sin doktoravhandling med tittelen «Lifestyle intervention in patients at risk of type 2 diabetes» har Nilsen blant annet gjennomført en studie over 18 måneder ved sykehuset i Kristiansand. 
Mestringsevne vesentlig
- Høy mestringsevne gir større sjanse for å få til livsstilsendring. Ved hjelp av et enkelt spørreskjema kan fastlegen kartlegge denne egenskapen hos pasienter. De som scorer høyt trenger vi ikke bruke mye ressurser på å sparke i gang, mens de som scorer lavt trenger mer oppfølging for å oppnå resultater, sier Nilsen. 
I studien ble 213 pasienter ved sykehuset i Kristiansand delt i to grupper hvor den ene gruppen fikk ekstra oppfølging av ernæringsfysiolog, fysioterapeut, ergoterapeut og sykepleier. 
- Det var ikke flere som lyktes med livsstilsendringer i gruppen som fikk ekstra innsats av et tverrfaglig team. Studien bekrefter at livsstilsendring hos voksne mennesker kan være krevende, sier Nilsen.
Forskeren sier videre at det var noe overraskende at gruppen som ble viet ekstra oppmerksomhet ikke oppnådde bedre resultater. Studien bekrefter på den annen side at personer med høy mestringsevne har langt større mulighet for å lykkes med å endre livsstil og oppnå helsemessig gevinst enn de med lavere mestringsevne. 
- Vi trenger å bli sett
En engasjert Nilsen sier til N247 at forskningen omkring temaet har sitt utspring i studier utført med overlevende fra tyske konsentrasjonsleire. Det var store variasjoner i hvordan de overlevende taklet egen situasjon etter frigjøringen.
Nilsen sier avslutningsvis at selv om en persons mestringsevne kan påvirkes og endres i voksen alder, er dette i stor grad egenskaper som bygges opp tidlig i livet.
- Starten på livet er utrolig viktig. Vi trenger å bli sett og bekreftet. Uten dette risikerer vi en utvikling hvor vi enten blir utagerende eller introverte, avslutter forskeren.
Sted og tidspunkt for prøveforelesning og disputas:

24.11.2015 kl. 10.15. 
Prøveforelesning:  ”Metoder for å fremme adferdsendring i klinisk hverdag”.   
    
24.11.2015 kl.12.00: Disputas
Sted: Undervisningssenteret på Sørlandet Sykehus Kristiansand.
Powered by Labrador CMS