Marte Undheim som laget undervisningsprosjektet "Hvordan høres en blaud konsonant ut?", brukte plansjen av den sørlandske anatomi fra Birgitte Kleivset, på Sørlandets Kunstmuseum. (Foto: Arkiv: Tarjei Fjørtoft)

- Æ elskår blaude konsonanter

  Birgith Rosseland
  25. jan 2016
  16:22
Birgitte Kleivset er en allsidig og foretaksom Søgnedame som i tillegg til å være bibliotekar, designer, forfatter og språkviter ved UiA, også er daglig leder i konsulentselskapet Kleivspark, . 

Boken «Blaude konsonanter - 1000 sørlandske ord og udtrykk» av Kleivset og Ingrid Kristine Haslund har siden utgivelsen i 2013 bidratt til mer fokus på språk og dialekter. Kleivset har også engasjert mange i saken gjennom humor og fargerike innslag i sosiale medier.

Kristiansander
Til tross for at forfatteren har flyttet til Kristiansand har hun en sterk tilknytning til Søgne og de bløte konsonantene som er karakteristiske for den opprinnelige dialekten i hjembygda Søgne.  

Birgitte Kleivset er blant annet opptatt av sørlandsk identitet og fatisk kommunikasjon, som dreier seg om hvordan man småprater for å opprettholde sosial kontakt. Hun kjemper for å bevare lokale særtrekk med fokus på bløte konsonanter i lokale dialekter på Sørlandet. 

«- Æ elskår blaude konsonanter», sier Birgitte Kleivset.

Mange følgere
Hun har nesten 6 000 følgere på Facebook, bloggen "Blaudis.no", "Blaudisdronninga" på Twitter og @smeigedag på Instagram. Kleivset var for øvrig Visit Sørlandet ambasadør på Instagram den første uken i 2016.

Museumspedagog ved Sørlandets Kunstmuseum, Marte Undheim, ble inspirert av boken om dialekter på Sørlandet.  Hun mener at det er viktig å være stolt av dialekten og den lokale identiteten den signaliserer.

- Mange av de som har vært her synes at det ikke er fint å snakke dialekt. Mange blir påvirket av media og sosiale medier, film og spill, og bruker slang og forkortelser i stede for. De sier "sef" istedet for "selvfølgelig" og "lol" i stede for å le, sier museumspedagogen. 

- Jeg laget et tverrfaglig undervisningsopplegg med norsk og kunst i forbindelse med Den kulturelle skolesekken (DKS). «Hvordan høres en blaud konsonant ut?» var et opplegg for 7. klasse der hun brukte buttons, plakater og den sørlandske anatomi og knyttet oppgavene til museets utstilling «Byen og landsdelen», sier Undheim.  

Nasjonal satsing
Den kulturelle skolesekken er ei nasjonal satsing fra kulturdepartementet som skal bidra til at alle skoleelever i Norge får møte profesjonell kunst og kultur. Vest-Agder Fylkeskommune bidrar også med sine egne midler for å gi elever en opplevelse av mange ulike former for kunst og kultur. Det tverrfaglige prosjektet ved Sørlandets Kunstmuseum varte fra 5. til 24. januar. 

I forbindelse med prosjektet har Sørnett.no et innslag torsdag 28. januar kl.11.00.
Sist oppdatert 27.01.2016 klokken 16:28 av Birgith Rosseland

Birgitte Kleivset er en populær foredragsholder og inspirator både i og utenfor UiA, hvor hun har en stilling som bibliotekar. (Foto: Birgith Rosseland)

Fra boken "Blaude Konsonanter - 1000 sørlandske ord og udtrykk" av Ingrid Kristine Haslund og Birgitte Kleivset. (Foto: Illustrasjon fra boken "Blaude Konsonanter")
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no