Får beholde legetjenester tilsvarende dagens ordning

Publisert

- I en storkommune får vi beholde legetjenester tilsvarende dagens legevaktordning. Det sier ordfører Astrid Hilde til N247 etter det felles formannskapsmøtet i K5 kommunene tirsdag.


Gjennomslag
- Det var et heftig og langt møte, men vi fikk gjennomslag for vårt ønske og det står klart i intensjonsavtalen at Søgne og Songdalen eksplisitt får beholde dagens legetjenester i en storkommune. Dette har vært et sentralt punkt for begge våre kommuner og jeg svært fornøyd med å ha fått dette til, sier ordføreren.
- Det er en totalvurdering av ambisjonsnivået i avtalen som gjør at jeg anbefaler storkommunealternativet, nye Kristiansand. Hensynet til både næringslivet og overordnet arealplanlegging er viktig. Det vi gjør her, blir lagt merke til. Det kan bety at det blir lettere å bli hørt hos sentrale myndigheter i Oslo, sier Hilde i en kommentar på Søgne kommunes hjemmeside.
50 år frem
- Bakgrunnen for at jeg velger å anbefale K5 alternativet er at vi må tenke minst 50 år frem i tid. Det gjelder ikke bare legevaktsordning og en svømmehall, vi må se på det store bildet, sier hun.
- Klarer ikke Sandnes og Stavanger å bli enige om en sammenslåing, blir vi like store som Stavanger og vi får en helt annen gjennomslagskraft hos sentrale myndigheter enn ved å forbli en liten kommune. Dette er ikke bare snakk om penger, men dreier seg i aller høyeste grad om næringsutvikling vest for byen som Søgne og Songdalen er avhengige av fremover. 
- Kutter vi storkommunen vil vi oppleve at Kristiansand, Birkenes og Lillesand snur ryggen til oss og velger Sørlandsparken som utviklingsområde. Gjennomslagskraft for infrastruktur som ny E39 og ikke minst Langenesveien, som må gjøres noe med, vil få mye større oppmerksomhet gjennom en storkommune. Nå er vi avhengige av en velvillig fylkeskommunen for å få gjort noe i det hele tatt. Det samme vil også gjelde Søgne videregående skole og naturbruksdelen der, sier hun.
Folkeavstemning
Formannskapet og kommunestyret i Søgne skal i neste uke behandle spørsmålet om folkeavstemning om kommunereformen.
- Dette blir avgjort i kommunestyremøtet, men uansett skal saken ut på høring. I tillegg skal vi sende ut en spørreundersøkelse til 800 innbyggere i Søgne. Denne undersøkelsen skal gjennomføres av et av de store markedsundersøkelsesbyråene i Norge.
- Jeg har tro på dette. Avtalen er veldig god, den bygger hele kommunen. Det blir en kraftkommune i norsk sammenheng. Jeg syns dette er spennende å være med på, jeg har tro på det. Nå skal vi gå i en god dialog med innbyggerne våre, sier Songdalen-ordfører Johnny Greibesland til journalist Jon Sverre Karterud som er innleid av K5 prosjektet for å følge reformarbeidet.
Nytt i avtalen
(Av Jon Sverre Karterud)
På det felles formannskapsmøtet ble det jobbet med hele det reviderte utkastet til avtaletekst. Hovedtonen i dokumentet er uforandret, men en del innspill ble tatt inn i avtalen formannskapene ble enige om.
I avsnittet om hovedmål for den nye kommunen er det tatt inn et nytt generelt hovedmål om levekår: «Kommunen skal sikre gode levekår for innbyggerne, tidlig innsats, forebygging og god folkehelse».
Den nye avtalen er også bygget ut med at nye Kristiansand skal satse på kultur og idrett, helse og omsorg og infrastruktur.
I kapittelet om nyskapning, utvikling og grønn vekst er det tatt inn at nye Kristiansand skal ta initiativ til og delta i forsknings- og innovasjonsprosjekter også på regionalt nivå, i tillegg til nasjonalt og internasjonalt.
Det er også presisert at kommunen skal være en foregangskommune i arbeidet med økt digitalisering.
I avtalen heter det også at den nye kommunen skal legge til rette for næringer som utnytter lokale, fornybare naturressursene, herunder trebaserte næringer. Det er også tatt inn et nytt punkt om at nye Kristiansand skal være en pådriver for å skape nye arbeidsplasser. Det er også tatt inn at den nye kommunen skal være en attraktiv studentby.
I avsnittet om politisk organisering og lokaldemokrati, er det slått fast at det nye kommunestyret skal bestå av 77 medlemmer. Tidligere het det inntil 77. Det er også nytt at det er tallfestet hvor mange som skal sitte i formannskapet: 19.
Under avsnittet om tjenestetilbud er det tatt inn at eventuelle ungdomsklubber i Herefoss, Engesland og Finsland skal bestå. Fra før er det tatt inn at skoler og barnehager disse tre stedene, skal bestå.
Det er også nytt i avtalen at de gamle kommunene får beholde legetjenester tilsvarende dagens legevaktordning. I avtalen står det også at den nye kommunen skal gå i dialog med NAV. Målet er å beholde NAV-tjenester i kommunedelens servicekontor.
I avsnittet om interkommunalt samarbeid er det sagt at den nye kommunen skal opprettholde rollen som en regional drivkraft, selv om kommunen ikke skal delta i interkommunale samarbeid ut over det som er hensiktsmessig. Det skal også vurderes om det er hensiktsmessig å gå med i mer omfattende storbysamarbeid.
Hver kommune har også spilt inn prioriterte investeringsprosjekter. I den endelige avtalen er det noen forandringer eller presiseringer:
Birkenes: Flerbrukshus/flerbrukshall
Gamle Kristiansand: Kringsjå skole og nytt sykehjem
Lillesand: Bo- og omsorgssenter på Dovre-området og kompetansesenter for integrering.
Songdalen: Allbrukshus
Søgne: Svømmehall på Tangvall, samtidig med ny videregående skole.
I avsnittet om kommunen som arbeidsgiver er det presisert at det er retningslinjene fra KS som skal legges til grunn for prosesser med omstilling av ansatte. Ansatte som får nye stillinger, skal også få tilbud om kompetanseheving i tråd med gjeldende avtaleverk.  
Sist oppdatert 10.02.2016 klokken 16:42 av Nicolai Prebensen
Ordfører Astrid Hilde har bestemt seg for å anbefale K5 alternativet i kommunereformarbeidet. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS