Kraftig kritikk av barnevernet

Publisert

Fylkesmannen i Vest-Agder opprettet en tilsynssak mot Barnevernet i Søgne og Songdalen etter at en 14 år gammel gutt innrømmet å ha tatt livet av en jevnaldrende jente i august 2015.


I tilsynsrapporten står det at bakgrunnen for tilsynet er at det i denne saken er begått en alvorlig kriminell handling av et barn med tilknytning til Barnevernstjenesten for Søgne og Songdalen.
"Vedkommende hadde mottatt tiltak fra barnevernstjenesten gjennom mange år. Fylkesmannen har derfor funnet grunn til å åpne tilsynssak for å vurdere om barnevernstjenestens saksbehandling i barnevernssaken har vært forsvarlig."

Flere bekymringsmeldinger
I 2009 mottok barnevernstjenesten en bekymringsmelding og det ble iverksatt undersøkelser. I april 2010 ble det fattet et enkeltvedtak og utarbeidet en tiltaksplan. I perioden 2010 til 2015 har barnevernstjeneste mottatt flere bekymringsmeldinger, skriver fylkesmannen i rapporten.
I perioden 2010 - 2015 er det fattet tre vedtak om hjelpetiltak overfor 14-åringen og det siste vedtaket ble avsluttet 17. august 2015.
Manglende dokumentasjon
I rapporten får barnevernstjenesten kraftig kritikk for manglende dokumentasjon fra samtaler med gutten. Selv om Fylkemannen finner spor av samtaler mellom barnevernstjenesten og gutten finnes det ingen dokumentasjon om hva gutten har sagt i samtalene, eller om de har vært gjennomført med han alene eller sammen med andre.
Fylkesmannen finner heller ingen dokumentasjon som viser hvilken vekt barnevernstjenesten har tillagt hans meninger under samtalene.
I følge tilsynsrapporten har barnevernstjenesten i Søgne og Songdalen oppfylt lovens krav hva angår utarbeidelse av tiltaksplan i saken. Dette har styrket den faglige kvaliteten i arbeidet, skriver fylkesmannen.
Manglende evalueringer
I brevet, sendt 10. februar til Søgne og Songdalen kommune, står det videre at fylkesmannen kun finner ett dokument som viser at evaluering er gjennomført i saken. Dette gjelder en tiltaksplan i perioden 2. februar 2015 til 2. februar 2016. Ut over det foreligger det ingen dokumenter som tilsier at de øvrige tiltaksplanene er evaluert.
I de fem årene 14-åringen har vært i tiltak har det vært fire forskjellige saksbehandlere. Dette, i tillegg til manglende manglende skriftlige evalueringer, øker sannsynligheten for svikt knyttet til å se helheten i saken over tid for å avdekke om tiltakene har fungert eller ikke.

«Barnevernstjenesten har ikke klart å sette inn tiltak som har medført varige endringer. De samme tiltakene er satt inn gang på gang selv om varige endringer har vært fraværende.»

Fylkesmannen konkluderer med at kommunens saksbehandling i denne saken er i strid med krav fastsatt i barnevernsloven.
Konklusjon
Det er heller ikke gitt tilstrekkelig oppfølging av hjelpetiltakene, og det er ikke fattet nødvendige enkelttiltak ved avslutning av hjelpetiltak og i det tilfellet enkeltvedtak er fattet, er ikke begrunnelsen for vedtaket skikkelig begrunnet. I tillegg skriver fylkesmannen at det i dokumentene ikke er dokumentert at hensynet til barnets beste er tillagt avgjørende vekt på ved valg av tiltak og barnets meninger er ikke tilstrekkelig dokumentert.
Det konkluderes med at dette medfører brudd på forskrift om internkontroll for kommunens oppgaver etter lov om barnevernstjenester.
Fylkesmannen ber kommunene om å gjennomgå rutinene og gi tilbakemelding innen 7. mars 2016.
I en kommentar til tilsynsrapporten publisert på begge kommuners hjemmesider torsdag, sier kommunalsjef Brede Skaalerud i Songdalen og kommunalsjef Jon Wergeland i Søgne at de understreker at Fylkesmannens rapport blir tatt alvorlig og ser at det er behov for å bedre kvalitetssikringen av barnevernets saksbehandling.
"Kommunalsjefene fremholder at de funn som fylkesmannen har gjort gjennom sitt tilsyn er funn som vi må erkjenne og ta innover oss. Dette er ikke godt nok i forhold til de krav som ligger til dokumentasjon i barneverntjenesten.

Kommunalsjefene vektlegger at mangelfull dokumentasjon og gode internrutiner er et lederansvar som det må og skal tas tak i. Vi må kvalitetssikre at vi møter barnevernslovens krav til forsvarlig saksbehandling på en bedre måte enn vi har gjort i denne saken.

Fra 1. januar 2016 ble «Barneverntjenesten for Kristiansandsregionen» etablert som en større barnevernstjeneste for å styrke tjenestetilbudet. Kommunalsjefene i begge kommuner kan fortelle at etableringen blant annet ble gjennomført for å unngå slike avvik som Fylkesmannen peker på".
Politiets kriminalteknikere på stedet hvor Alma Gabriella Knutsen ble funnet død den 29. august 2015. (Foto: Arkiv, Roar Tolfsen)
Kommunalsjef i Søgne kommune, Jon Wergeland. (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS