- Blir vi glemt?

Publisert

Av Jon Sverre Karterud/Kristiansand kommune
Det kom fram da representanter fra ungdomsrådene i fire av de fem kommunene 12. februar møtte de fem ordførerne for å snakke om kommunereformen.
Videregående
Ungdomsrepresentanter fra Songdalen var for eksempel spent på om Finsland vil bli glemt hvis det blir en ny, stor kommune. De sa også at det er viktig at de ønsker barneskole og ungdomsskole på samme sted og at busstilbudet til og fra Finsland må bli bedre. Ungdommene er også opptatt av at de Finsland-ungdommen ikke må miste fritidsaktiviteter og andre tilbud de har, og at de fortsatt må få lov til å gå på videregående skole i Byremo i Audnedal kommune.
I Lillesand og Søgne er de unge blant annet opptatt av at de må få muligheten til å gå på videregående skoler i andre kommuner enn sin egen. En av de unge sa for eksempel at Høvåg-ungdom som har familie og venner i Kristiansand, vil sette pris på å kunne gå på videregående skole der.
– Det må fortsatt være gode fritidstilbud og ungdomsaktiviteter i Lillesand, det må ikke være sånn at vi må reise til Kristiansand, sa lederen for ungdomsrådet i Lillesand, Ane Slotnes.
Ordføreren i Songdalen, Johnny Greibesland, har ledet samarbeidet mellom de fem ordførerne. Han var opptatt av å fortelle at også ordførerne er veldig opptatt av at det fortsatt skal være gode tilbud i for eksempel Finsland.
-I avtalen mellom kommunene står det at skoler, barnehager og ungdomsklubb skal bli bestå, så Finsland blir ikke glemt. Det blir fortsatt attraktivt å bo i Finsland, sa ordføreren.
- For oss i Kristiansand er det ekstremt viktig å si at vi ikke ønsker å trekke folk og aktivitet vekk. Vi vil ha levende lokalsamfunn i hele den nye kommunen. Da kan vi tilby både kaffe latte-kultur i Kristiansand og flott natur til de som ønsker å bo mer romslig, sa ordføreren i Kristiansand, Harald Furre.
Lokaldemokrati
Ungdomsrådsleder Ane Slotnes var også spent på om ikke en stor kommune vil gå ut over lokaldemokratiet.
– Hadde det ikke vært mer naturlig å slå sammen bare Lillesand og Birkenes, lurte hun på.
– Det første folk tenkte på var nok at det var naturlig med bare Birkenes og Lillesand. Men vi to alene blir for små. Når det gjelder lokaldemokratiet, er det slik at vi skal ha kommunedelsutvalg i alle de gamle kommunene. I hver kommune blir det valgt inn inntil 15 politikere for å sikre lokaldemokratiet. Folk vil fortsatt møte den lokale politikeren på butikken, sa ordføreren i Lillesand, Arne Thomassen.
Også Harald Furre, ordfører i Kristiansand, minnet om at lokale saker fortsatt skal bestemmes lokalt. Men han utfordret samtidig ungdommene til å tenke minst 50 år fram i tid, og også ut over det helt nære lokaldemokratiet
– Er ikke demokrati også at dere skal få være med på å bestemme hvordan Kristiansand skal utvikles. Hvorfor bestemme bare der dere bor, men ikke også der dere lever livene deres, spurte han.
Også ordførerne i Birkenes og Søgne, Arne Christiansen og Astrid Hilde, synes det er flott at ungdommene engasjerer seg i kommunedebatten.
– Det er veldig flott å treffe dere. Det er dere som kommer til å leve i den nye tida, derfor er det gøy at dere er interessert i dette. Prøv å få engasjere så mange av vennene deres dere kan, sa Christiansen.
- Alle fem kommunene vil satse på barn og unge i en ny kommune. I en større kommune vil det være lettere å få til slik som dere er opptatt av, for eksempel videregående skole. Etter hvert skal dere også ut i jobb. For en stor kommune er det litt lettere å få de som bestemmer i Oslo til å forstå hva vi trenger for å lage gode arbeidsplasser. Det blir også lettere å satse på forskning og nyskapning for å lage nye arbeidsplasser, sa Astrid Hilde.
Powered by Labrador CMS