En liten pekefinger fra Kristiansand-ordføreren

Publisert

- Rådmannen i Kristiansand forteller meg at organisasjonen nå begynner å slite med IKS (Interkommunalt samarbeid) som Kristiansand nesten har drevet alene i 25 år. Vi tar nesten alle kostnadene selv og velger noen av kommunen å klare seg alene, vil vi respektere det. Da vil de også måtte klare seg selv, sa Harald Furre under debattmøtet om kommunereformen på rådhuset i Søgne onsdag kveld.


- Det skal Kristiansand ha, kvitterte Songdalen-ordfører Johnny Greibesland.
- Har hold på lenge
- Kristiansand bærer de fleste kostnadene i IKS samarbeidet i Knutepunkt Sør kommunene, og det har de holdt på med lenge. De har godtatt at de fleste kostnadene faller på dem, sa han.
Det har lenge vært kjent at det interkommunale samarbeidet går mot en avslutning ved en kommunesammenslåing. 
Noen samarbeid fortsetter
- Det finnes en del aksjeselskaper i samarbeidet og disse vil bestå etter en reformgjennomføring. dette gjelder blant annet samarbeid som Kristiansand brann.- og redning (KBR), avfalls ordningen og IKT. I alt finnes rundt 120 nettverk i samarbeidet og med unntak av noen få vil kommuner som ikke blir med i kommunereformen miste mange interkommunale tjenester.
- Du retter en liten pekefinger mot kommunene med dette?
- Jeg sier bare at vi har drevet det interkommunale samarbeidet siden 1990 og administrasjonen i Kristiansand sier at den tærer på kommunen, svarer ordfører Furre.
- Vi fortsetter selvsagt samarbeidet med de kommunene som er med, mens de som velger å stå utenfor må finne sine egne løsninger.
- Vennesla har jo valgt å stå utenfor. Hva skjer med IKS og den kommunen.
- De må bygge opp sine egne systemer og det er jeg redd blir dyrt, sier han.
Få unge
Rundt 100 mennesker hadde møtt frem til debattmøtet og igjen var det svært få ungdommer å se i salen. Debatten ble aldri intens og det var saker som eiendomsskatt, tjenester til befolkningen og økonomi som ble sentrale punkter i debatten. De fire K5 ordførerne forsvarte sine valg med at «Nye Kristiansand» ville bli en robust storkommune som ville være i sand til å stå oppreist selv etter å ha fått en «trøkk» som Kristiansand-ordføreren uttrykte det.
- Ikke gammel
- Jeg tror en K2 kommune ville bli en god kommune, men ikke gammel. Jeg er redd for at det allerede etter seks-åtte år vil bli behov for å gå gjennom en ny prosess da det vil vise seg at Søgne og Songdalen blir for små i den store sammenhengen.
- Vi er allerede en region. Femti prosent av våre innbyggere jobber i en annen kommune, flesteparten i Kristiansand. Vi som kommune er opptatte av mange av de samme sakene som Kristiansand er. Skal vi bli hørt i Oslo mener jeg at vi kommer mye lengre som en storkommune enn en adskillig mindre kommune som K2 alternativet er, sa Johnny Greibesland.
Gruppeledere
Siste halvdel av debattmøtet var viet gruppelederne i kommunestyret i Søgne og alle fikk sagt sin mening om kommunereformen. 
Det ble stilt spørsmål om hvilke holdninger gruppelederne hadde til resultatet av spørreundersøkelsen og folkeavstemningsresultatet og kun SV, MDG og SP vil stemme etter folkets mening uansett.
- Dette har en sammenheng med hvor stort fremmøte i folkeavstemningen blir. Blir oppslutningen 20 prosent som den nylig var lengre nord i landet, speiler jo ikke det folkets mening, sa flere politikere.
- Vi spør dere
Derfor oppfordret samtlige ordførere og gruppeledere til å bruke sin stemmerett under folkeavstemningen 6. juni.
- Bare da kan vi få et reelt svar på hva folket vil. Det er ikke dere som skal spørre oss, det er vi som skal spørre dere, sa MDGs Yngvar Monstad.
Sist oppdatert 27.04.2016 klokken 22:54 av Nicolai Prebensen
Disse var mot, og kanskje litt overraskende var antallet for og i mot omtrent like stort. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS