Sparer store beløp på IT-styring

Publisert

Søgne kommune har de senere årene spart store beløp på energieffektiviserende tiltak i kommunale bygg. Hvor mye penger det er snakk om vet ikke leder av eiendomsenheten, Kenneth Harbak eksakt, men han snakker om rundt 1,2 millioner kilowattimer i året.


- Vi er blitt «energiflinke» slår han fast.
Automatisk
Med unntak av tre kommunale bygg styrer vi nå energibruken automatisk i de resterende byggene. Det er omtrent 12 bygg, skoler, barnehager og selvfølgelig også rådhuset. Det foregår gjennom IT-styrte systemer og er temmelig avanserte saker, forteller han.
- For å nevne noen tiltak er det slik at alle bygg stenges helt av i ferier hvis de ikke er i bruk. Vi driver også med utbredt bruk av kvelds og nattestengningen og fyrer opp igjen om morgenen. Vi fyrer ikke opp igjen alle rommene samtidig, men tar ett og ett rom etter behov. Dette for å spare penger i rush-trafikken når strømmen er dyrest.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Vaktmester Terje Hansen kan overvåke all energibruk ved Nygård skole via pc'en på kontoret.

«Sniffere»
- I tillegg styrer vi luftkvaliteten i idrettshallene og vi har utplassert «sniffere» som måler luftkvaliteten når folk trener. Står hallen tom, slås også ventilasjonen av og er det høy aktivitet gir «snifferne beskjed til ventilasjonssystemet om å starte viftene, alt etter behov, sier han videre.
- Alt dette kan styres enten av vaktmestrene direkte eller vi kan sitte her på rådhuset og styre varmen og luftkvaliteten fra kontoret her på rådhuset. Det er til og med såpass avansert at jeg kan sitte på hytta og overvåke med iPaden min. Dette har kostet noe i investeringer men når strømprisene kommer til å stige fra det lave nivået vi opplever nå vil det være snakk om store besparelser, sier avdelingslederen.
- Systemet slår også av varmtvannsberederne i byggene ved lavt forbruk og her er det også snakk om mye penger spart, sier han.
Skryter
Harbak sier videre at dette har gitt de ansatte mye kompetanseerfaring og han skryter av måten de har tatt i mot utfordringene på.
- Det har vært en krevende øvelse men folkene har gått løs på dette med stor iver og i dag føler vi at vi har høy kompetanse på feltet. Fagmiljøet er betydelig forsterket og med det har vi også fått et fantastisk miljø i hele avdelingen. Vi drar på turer sammen og bygger relasjoner til hverandre. Dørene til avdelingslederne står alltid åpne for de ansatte, sier han.

Fakta om eiendomsenheten i Søgne kommune:
  • Enheten har 36 årsverk fordelt på 44 ansatte.
  • 27 av de ansatte er på renhold og 13 ansatte på drift/vaktmestertjenesten samt fire i administrasjonen.
  • Fra august tar enheten inn en lærling i vaktmesterfaget.
  • Kommunen har rundt 70.000 kvadratmeter bygningsmasse.
  • Mellom kommunene Lillesand, Kristiansand, Vennesla og Songdalen er det Søgne som i 2015 drev de kommunale bygningene mest energieffektivt sammen med Kristiansand. Søgne betalte kroner 74,- per kvadratmeter mens Songdalen har energikostnader på 89,- per kvadratmeter. Landsgjennomsnittet er 99,- per kvadratmeter.
Enheten scorer også høyt på Brukerundersøkelsen, «Bedre kommune 2016».
Av maks poeng seks, viser undersøkelsen at renholdsarbeiderne i snitt gir en score på 5,5. Vaktmesterne 5,1 og eiendom 5,1. Tilsvarende i landet er 4,9, 4,8 og 4,6. Avdelingens sykefravær er på 2,22 prosent.
Sist oppdatert 24.07.2016 klokken 20:09 av Nicolai Prebensen
Simon Tjomsland og vaktmester Terje Hansen på Nygård skole inne i "sentralnervesystemet" i Nygårdshallen. (Foto: Nicolai Prebensen)
Vaktmester Terje Hansen ved en av "snifferne" som varsler ventilasjonssystemet om luftkvaliteten i Nygårdshallen. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS