Ber kommunen være føre var

Publisert

Kommunestyremedlem Yngvar Monstad i Miljøpartiet De Grønne (MDG) sendte mandag en interpellasjon til ordfører Astrid Hilde hvor han ber kommunen se på en langsiktig utskiftning av gummigranulatet som benyttes i kunstgressbaner. Granulatet bidrar til å holde gresset oppe og sikre friksjon og demping i underlaget.


Bildekk
- Gummigranulatet er som oftest laget av oppmalte dekk og er rimelig. Dessverre inneholder dette flere miljøgifter som kvikksølv, bly, arsenikk, sink, oljeforbindelser samt flere PAH-forbindelser og PCB-forbindelser. Dette er stoffer vi ellers prøver å begrense spredningen av, sier Monstad.
- Blant annet brukes de ikke i barneleker og denne massen skal i følge forskning inneholde over 60 miljøgifter, sier han.
- Fem prosent svinn
- Miljødirektoratet har regnet på spredningen og har beregnet at fem prosent av granulatet forsvinner fra kunsgressbanene hver år. Når vi vet at en kunstgressbane har mellom 10 til 15 kilo granulat per kvadratmeter betyr det et gummisvinn på mellom tre til fem tonn per bane hvert år, sier han.
Monstad forteller videre at Miljødirektoratet har regnet seg frem til at svinnet fra kunstgressbanene kan være den nest største kilden til mikroplast på land. Bare slitasje fra bildekk er større.

Artikkelen fortsetter under bildet.
- Gummigranulatet er oppkuttede bildekk og er egentlig spesialavfall, sier kommunestyrerepresentant Yngvar Monstad i MDG. (Foto: Nicolai Prebensen).
- Havner i næringskjeden
- Det er påvist at granulatene innebærer en direkte fare ved at gummikulene oppløses til mikroplastelementer som etterhvert inngår i næringskjeden vår. Det er til nå ikke påvist at lang tids opphold på kunstgressbaner er skadelig for våre barn, men for tiden pågår det store undersøkelser i USA og England og tiden vil vise hva disse undersøkelsene konkluderer med, som for et eksempel fare for kreftsykdommer, sier Monstad.
- Uansett fører disse granulatene til forrurensing lokalt, sier han.
Monstad ber nå Søgne kommune om å se nærmere på bruk av et miljø- og helsevennlig korkgranulat etterhvert som kunstgressbanene skal etterfylles. Han ber også kommunen utarbeide en handlingsplan for å forhindre avrenning av forurensende gummigranulater fra kunstgressbaner til vassdrag.
Er korkgranulatet kostbart?

- Det vet jeg ikke. Det er derfor jeg ber rådmannen om å utrede en sak på dette, sier Monstad.
- Jeg har søkt litt på nettet og en leverandør her i Skandinavia skriver på sine egne hjemmesider at totaløkonomien blir bedre. Vi får bare avvente hva kommunen finner ut av, avslutter han.
Det spruter godt under fotballkampene på kunstgressbanen ved E39 i Søgne. (Foto: Nicolai Prebensen)
Her legges gummigranulatet like etter at det nye kunstgressdekket på E39-banen var på plass tidlig i vår. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS