NAV-lederen kommenterer

Publisert

En kommentar om ledigheten for november måned fra NAV lederen i Søgne
November har vært en travel høstmåned for NAV Søgne. Brukere har registrert seg ledige og vi har sett brukere komme i jobb. Det var derfor vanskelig å forutsi arbeidsledigheten på forhånd. Da tallene ble presentert fredag visste de at Søgne per. november har en arbeidsledighet på 3.3%. Det vil si en svak nedgang fra oktober som var på 3.4%. 3.3% er også arbeidsledigheten i Vest Agder.
 
Songdalen
Høyest arbeidsledighet i Vest Agder har Songdalen med hele 4.2% arbeidsledighet og Kristiansand på 3.8%. I Søgne er det per november 197 helt ledige innbyggere. Det vil si 127 helt ledige menn og 70 helt ledige kvinner. Dette vil si en nedgang på 2 arbeidsledige fra oktober. 
Kontoret har gjennom hele høsten jobbet godt med de langtidsledige. I statistikken per oktober har Søgne en langtidsledighet på 47 brukere. Å være langtidsledig vil si at man har gått ledig i minst 6 mnd. Den totale utviklingen i langtidsledigheten i perioden oktober 2015 til oktober 2016 står på sammen antall, 47 brukere. Underveis gjennom året har vi vært oppe i hele 75 arbeidssøkere som har vært langtidsledige. Denne 
gruppen tilstreber vi å jobbe godt med og ikke minst få en god oversikt over slik at vi til en hver tid kan bistå i forhold til å finne rett tiltak. Nå holder kontoret fremdeles sine gruppeinnkallinger der langtidsledige får en samtale i etterkant med en veileder for å få bistand til å komme i et egnet tiltak som kan bringe bruker og arbeidsliv nærmere hverandre. Ingen skal gå passive på stønad og ikke få oppfølging fra NAV.
Ungdom
Det som derimot er en enda større bekymring er langtidsledigheten blant ungdom under 29 år. Per oktober har Søgne en gruppe under 29 år som er helt ledige på 57 innbyggere i kommunen. Gjennom året det vil si fra oktober 2015 til oktober 2016 har denne ledigheten vært helt oppe i 83 innbyggere. Dette er veldig høyt og noe som bekymrer meg og kontoret. Dette er en gruppe vi skal ha sterk fokus på med tanke på tiltak og andre aktiviteter som kan knytte arbeidssøkeren nærmere arbeidslivet.

Inngangsporten til arbeidslivet blir spesielt vanskelig for denne gruppen hvis fraværet fra arbeidslivet blir langt, da dette kanskje er en gruppe som er nyutdannet og mangler arbeidserfaring.

Når det gjelder innbyggere i Søgne kommune som mottar arbeidsavklaringspenger har kontoret per i dag 344 mottakere av denne ytelsen. Det som bekymrer meg og kontoret er at mottakere av denne ytelsen blir stadig yngre. Per i dag ser vi i statistikken at vi har hele 83 mottakere av ytelsen som er under 29 år i Søgne. Dette er en gruppe som er i sterk vekst og vi har spesielt sett denne høsten at det blir yngre og yngre søkere.

Veileder
Mottakere av denne ytelsen har en fast veileder i NAV kontoret som følger en på veien tilbake til arbeid. Oppfølgingen av denne gruppen krever som regel et tett samarbeid med andre aktører i kommunen for at brukeren skal komme videre med sine utfordringer og bli klar for arbeid. NAV og andre aktører i kommunen kan slik vi ser det bli mye bedre på samhandling rundt brukere. Det er ikke slik at utfordringer oppstår når man blir myndig og man søker arbeidsavklaringspenger, men man kan tidlig i livet, kanskje helt fra barnehagen avdekke store utfordringer. Det skal ikke være slik at arbeidsavklaringspenger er en «parkering» på NAV. Her må vi sammen med andre aktører i kommunen jobbe hardt for et godt samarbeid gjennom hele livet til brukeren.

Vår rekrutteringsrådgiver er stadig på farta rundt i næringslivet og vi opplever flere og flere gode historier der lokalt næringsliv ansetter arbeidsledige innbyggere. NAV har jo det største «søkerregisteret» bedrifter kan finne ledig arbeidskraft i. Vi har et godt samarbeid med det lokale næringslivet men vi har plass til flere ledige oppdrag vi kan finne arbeidssøkere til. Det er bare å ta kontakt med oss!

Ønsker alle en fin førjulstid!
Anette Berg
NAV leder
Sist oppdatert 02.12.2016 klokken 11:41 av Nicolai Prebensen
NAV-lederen kommenterer de ferske arbeidsledighetstallene. (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS