Søgne bibliotek er Årets Bok til alle-bibliotek 2016

Publisert

Leser søker bok har kåret Søgne bibliotek som Årets Bok til alle-bibliotek 2016. 
Søgne bibliotek har siden de fikk nye lokaler i 2013, huset Språkkafeen. Primus motor Nora Hope har mer eller mindre på egenhånd holdt arbeidet med språk-kafeen i Søgne gående fra 2007 til i dag. 

25 frivillige
Sammen med flyktningkontoret og biblioteket, har Nora opparbeidet en stab på 25 frivillige. De holder til midt i biblioteket og rådhusets foajé fra klokken 14 til 15.30 hver torsdag, med en liten pause midt på sommeren. Måten hun tar imot nye landsmenn på er helt unik. Hun lærer seg raskt navnet, og neste gang hilser hun velkommen på deres eget språk. 
Språkkafeen er gjort obligatorisk for alle i mottaksprogrammet i Søgne, obligatorisk bibliotektid. Nora Hope sin entusiasme og glødende iver for å ta imot flyktninger, asylsøkere og innvandrere er eksepsjonell.
For alle
Med stort personlig engasjement og entusiasme for arbeidet med å være et bibliotek for alle tildeles Søgne bibliotek og Nora Hope utmerkelsen Årets Bibliotek 2016.
 
Prisen består av en pengepremie på 5000 kr og et diplom.
Om Nora Irene Hope 
Nora er født i India (Bihar) i 1936, hvor foreldrene var misjonærer for Santalmisjonen. Her bodde hun til hun var 17 år da hun flyttet til Norge for å ta utdannelse. Hun er sykepleier, med spesialutdannelse i anestesi. 
Betydning av høytlesning fikk hun oppleve tidlig i barndommen der familien bodde på et avsidesliggende sted blant en urbefolkning i jungelen i India.
Her fantes det verken radio, TV, telefon eller elektrisitet. Ute kunne man høre leopardene i jungelen eller slanger på jakt etter fuglereir under taket. Men i lyset fra en parafinlampe eller en petromax leste faren høyt hver kveld for barna, 
fra bøker som tegnet en annerledes og spennende verden utenfor, og satte tankene og fantasien i sving hos Nora.
Hun elsker å lese høyt for andre, og prøver å finne historier som passer til de som hører på.
Hva er et Bok til alle bibliotek?
Leser søker bok samarbeider med over 330 folke – og fengselsbibliotek over hele landet. Disse bibliotekene er Bok til alle-bibliotek og har et ekstra engasjement for og bevissthet på å gjøre biblioteket til et sted for alle. 
Bok til alle-bibliotekene har egne hyller med lettlest og tilrettelagt litteratur. Disse hyllene står sentralt og godt plassert i bibliotekrommet, nettopp for å gjøre denne type litteratur ekstra tilgjengelig for den som trenger den. I tillegg er bøkene oppstilt etter målgruppe og tilretteleggingsgrad, ikke alfabetisert som man ellers er vant med. 
Bibliotekarene gir også gode råd om hvilke bøker som kan passe best for ulike leseutfordringer og hvor låneren kan finne disse. 
Bokpakker
Bok til alle-bibliotek mottar bokpakker fra Leser søker bok to ganger i året.
Bokpakkene inneholder bøker som har fått økonomisk støtte og rådgivning fra Leser søker bok, samt diverse informasjonsmateriell.
Leseombudordningen er også en del av Bok til alle-nettverket. Leseombud er frivillige som leser høyt for de som ikke kan lese selv.  Det kan for eksempel være eldre med synsvansker, mennesker med demens, utviklingshemning, eller folk som kan lite norsk. Noen leseombud leser for innsatte i fengsel.
Flere leseombud er også engasjert i språkkafeer på biblioteket. Det er ikke alltid teksten som er viktigst for et leseombud. Det kan også være et hyggelig møte og en fin samtale.
Eva Rekve 
Mange er til stede på språkkafeen hver torsdag i biblioteket på råduset på Tangvall. (Foto: Arkiv, Birgith Rosseland)
Powered by Labrador CMS