- Halvparten kjenner ikke branninstruksen

Publisert

Søgne kommune leier ut rundt 10 000 kvadratmeter gym- og idrettshaller og gjennom en sesong aktiviseres det rundt 60 000 idrettsaktiviteter.


Kontrakt
I det øyeblikk et lag eller en forening leier lokaliteter må representanter for disse i forkant skrive under på en leiekontrakt hvor innholdet er basert på lokalet som leies, treningstid, ansvars- og ordensregler samt branninstruks som gjennomgås med leietaker. I kontrakten står det at leietakerne forplikter seg til å gjennomgå denne instruksen med trenere og lagledere i de respektive lag- og foreninger.
Sist vinter gjennomførte avdelingsleder i eiendomsenheten i kommunen, Kenneth Harbak i samarbeid med kulturenheten en undersøkelse blant brukerne av hallene og resultatet var nedslående.
Halvparten
50 prosent av brukerne visste ingenting om branninstruksen i den aktuelle hallen. 14 av 28 lagledere/trenere kjente ikke til rømingsinnstruksen og 58 prosent av disse kjente ikke til hvor alarm eller slukkeutstyr befant seg i det rommet de oppholdt seg i.
Undersøkelsen ble gjennomført ved fremmøte i hallene under aktivitet, i tillegg til at lederen/treneren fikk utdelt et spørreskjema.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ved all aktivitet i idrettshallene eller gymsalene skal ledere/trenere ha kjennskap til branninnstruksen for det gjeldende stedet. Bildet er tilfeldig valgt. (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen).

110,112 eller113?
- Ansvarlig leder/trener ble også spurt om hvilket nummer som skal brukes ved brann og her svarte seks at de ikke visste, mens fire først oppgav feil svar, sier Harbak til N247 fredag.
- Dette er et problem. Spørsmålet blir om det er kommunens eller halleiers ansvar i forhold til lovverket å sikre at leietaker oppfyller de krav som er satt i leiekontrakten, eller om ansvaret er flyttet over til leietaker. I en eventuell ulykke vil dette bli stilt spørsmål ved, sier han.
- Vi har prøvd å finne en optimal løsning på dette og har produsert et stort skilt med instruksene som nå er hengt opp i Nygårdshallen. Dette som en slags test. Skiltet er en svært rimelig løsning hvor rømningsveier og alarmpunkter samt branslukningsutstyr er plassert på en bygningstegning.
Vakter
- Alternativet er vakter, men det blir en dyr løsning både for kommunen og leietakerne. Vi ønsker å være en foregangskommune på dette feltet og mange telefoner til andre kommuner viser de sliter med de samme problemene, sier Harbak.
Fredag var forebyggende avdeling i KBR (Kristiansandsregionen brann og redning) til stede i Nygårdshallen for å se på skilt-ideen til Harbak. Leder Hans Arne Madsen og branninspektør Kristin Føreland Bentsen likte det de så.
- Tankevekker
- Dette er et blikkfang og en tankevekker. Vi har ikke sett dette i noen av hallene i våre seks eierkommuner, og ofte er det enkle det beste. Denne løsningen er et godt supplement til instruksene og her har Kenneth gjort et godt stykke arbeid, både med skiltideen og rapporten som er tankevekkende, sa de to til N247 etter befaringen.
- En slik løsning vil fungere i de hallene som er bygget for en tid tilbake. Denne type haller er forholdsvis «rene» i strukturen, men i nye haller, som ofte er fleretasjers- og flerbrukshaller må vi se om vi kan finne en løsning som tydeliggjør budskapet på en annen måte, sier Madsen.
- Våre haller er forholdsvis enkle i byggstrukturen med rene store flater, så jeg antar at hallene i Søgne i løpet av relativt kort tid vil ha et slikt skilt, avslutter Kenneth Harbak.
Sist oppdatert 13.01.2017 klokken 18:57 av Nicolai Prebensen
Kenneth Harbak med skiltet på tre ganger halvannen meter i Nygårdshallen. (Foto: Nicolai Prebensen)
Skiltet som viser rømningsvei, alarmpunkter og brannslukningsutstyr i Nygårdshallen. (Foto: Søgne kommune)
Powered by Labrador CMS