Frykter totalrasering av Heimevernet i Agder

Publisert

- Jeg frykter sterkt en nedleggelse av Midtre Agder Heimevernskompani. Det sier områdesjef Geir Arnt Harbak til N247 mandag.


Midtre Agder Hemevernskompani består av rundt 150 mann i ubetalt beredskap, og omfatter Søgne, Songdalen og Vennesla kommune. Kompaniet ligger under HV-08 som har sete i Vatneleiren utenfor Sandnes i Rogaland.
Paradoksalt
- Det paradoksale her er at politikere på Stortinget tror at det i dag er 37 000 HV-soldater i landet og gir bevilgninger etter det antallet. I realiteten er vi 45 000 soldater, men når bevilgningene ikke stemmer overens med antall soldater må vi kutte. Sørlandet har kun ett nøkkelpunkt, mens Rogaland har åtte slike punkter. Det betyr at nedskjæringene vil gå hardest ut over oss, og jeg frykter en nedleggelse av mitt distrikt. Det vil bety at Søgne, Songdalen og Vennesla ikke vil få tilbud om hjelp fra oss ved store hendelser, som blant annet skogbranner og ekstremvær i tillegg til rene militære operasjoner.
- I dag har Sørlandet rundt 2200 mann totalt og vi frykter en nedbemanning ned til 8-900 mann hvis ikke vi får stoppet denne prosessen, sier Harbak videre.
Den 23. januar skal Stortingets kontroll og konstitusjonskomité gå gjennom denne saken og der håper Heimevernet at de riktige tallene kommer på bordet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Bildet er fra Heimeverns-øvelsen i mars 2014 i Søgne. (Foto: Jon Aamodt).

- Interessen for Sørlandet lik null
- Derfor er det fremdeles håp, men det kan virke som om interessen for beredskap på Sørlandet er tilnærmet lik null, sier Harbak og nevner nedleggelsen av alle avdelinger i forsvaret på ørlandet siden 1990-tallet. Det er kjent at skolesenteret på Kjevik også legges ned, og med en nedskalering av Heimevernet vil Sørlandet stå helt ribbet tilbake, sier områdesjefen.
Fredag skrev fvn.no at 25 ordførere har skrevet under på et opprop mot reduksjonen av Heimevernet på Agder.
Det er ordfører Gro-Anita Mykjåland i Iveland kommune som har tatt initiativ til oppropet og mandag hadde hun fått underskrift av 26 av 30 ordførere i Agder.
- Vi kan ikke ha det slik, sier hun til N247.
- Allerede halvert
- Heimevernet er allerede halvert fra 90 000 soldater til 45 000. Den siste Langtidsplanen for Forsvaret (LTP) tilsier en styrke på 35 000 soldater i HVs områdestruktur og nedleggelse av Sjøheimevernet (SHV). Dette innebærer at Heimevernet ikke lenger kan være en nasjonal sivil militærressurs, og vår langstrakte kystlinje mister storparten av sin tilstedeværende beredskap, sier hun.
I oppropet skriver Mykjåland:
"I dag får Heimevernet 3 % av forsvarsbudsjettet, utgjør størstedelen av forsvarets militære styrker og dekker i praksis hele det norske landterritoriet. En reduksjon av Heimevernet vil derfor kun ha marginale økonomiske gevinster, mens de beredskapsmessige konsekvensene i ytterste konsekvens kan bli katastrofale".

- Med dette oppropet ønsker vi at denne nedbemanningsprosessen settes «på vent» inntil utredningen om Landmakt er gjennomført. Den samlede landmakt utgjøres av Heimevernet og Hæren, og Stortinget har bedt Forsvarsdepartementet om å fremlegge Landmarkutredningen høsten 2017. Etter det jeg kjenner til har HV-08 fått beskjed om å komme med forslag til nedbemanning i regionen allerede i februar, og vi ber om at denne prosessen stoppes inntil rapporten fra Forsvarsdepartementet kommer til høsten, sier hun.
Støtte
Både ordfører Astrid Hilde i Søgne kommune og Johnny Greibesland i Songdalen kommune har underskrevet oppropet (bildet).
- Jeg sendte oppropet fra ordføreren i Iveland til alle gruppelederne og det ble raskt klart at dette ville vi skrive under på. Dette dreier seg ikke om en krigssituasjon, men behovet for hjelp i en krisesituasjon, sier ordfører Astrid Hilde.
- Heimevernet er en viktig del av den sivile beredskapen og vil være en uvurderlig hjelp ved en eventuell stor skogbrann, ved ekstremvær eller i en terrorsituasjon. Trusselbildet er annerledes i dag enn det var for få år siden, og Heimevenrssoldatene er godt trent til å takle de aller fleste situasjonene, sier hun og får støtte av kollega Johnny Greibesland i Songdalen.
- Dette skrev jeg under på med en gang. Beredskapen til Heimevernet må vi ha. Under større hendelser som skogbrann, flom, store trefall eller i ektremværsituasjoner vil de kunne stille raskt og være til stor hjelp for befolkningen. Ikke minst i en situasjon med en eventuell terrortrussel er Heimevernet spesialtrent til å takle slike situasjoner, sier ordføreren.
Kommunestyrene
- Dette haster og jeg håper jeg blir invitert til kommunestyrene i mitt område så snart som mulig. Jeg vil gjerne forklare situasjonen for politikerne slik at det kan settes et enda hardere trykk mot rikspolitikerne umiddelbart, avslutter områdesjef Geir Arnt Harbak.
Heimevernet i Søgne, Songdalen og Vennesla kan forsvinne i løpet av kort tid. (Foto: Jostein Hestdal/Forsvaret.)
Powered by Labrador CMS