Verdier i Astrid Lindgrens liv og forfatterskap

Publisert

Agnes-Margrethe Bjorvand, cand. philol. med hovedfag i norsk språk og litteratur og høgskolelektor ved Institutt for nordisk og mediefag ved Universitetet i Agder, foreleser ved Senioruniversitetet i Søgne onsdag 19. april 2017 om Astrid Lindgrens liv og forfatterskap. Bjorvand har helt spesielle kunnskaper og et stort engasjement. Ikke bare har hun skrevet sin hovedoppgave om Astrid Lindgren, men hun fikk  i 2016 Sørlandets Litteraturpris for sin biografi om henne.
 
Vi vil få vite hvor og hvordan Astrid Lindgren hentet sin inspirasjon. Men hvorfor ble personene hun beskriver så annerledes, så levende og fengslende for både barn og voksne?   
Sammen med Bjorvand deltar Roar Borøy med musikalske innslag. Han er avdelingsleder for barne-og ungdomskultur i Søgne kommune og rektor ved kulturskolen. 
Agnes-Margrethe Bjorvand (f. 1969) er både forfatter og formidler, og hun har praktisk-pedagogisk utdanning. Fra 1997 ble hun tilsatt som universitetslektor ved Institutt for nordisk og mediefag ved ADH, nå Universitetet i Agder. I sin hovedoppgave fokuserte hun  på  de velkjente barnebokfigurene Pippi Langstrømpe og Ronja Røverdatter. Hun arbeider nå med å gjøre ferdig en doktoravhandling om Astrid Lindgrens billedbøker. Hennes interesser og fagområder spenner vidt, fra litteraturvitenskap med vekt på barne- og ungdomslitteratur til litteraturformidling, og selvsagt til Astrid Lindgrens liv og forfatterskap, videre også til barnekultur og barns språkutvikling. 
Bjorvand underviser også, blant annet om språk, tekst og matematikk i barnehagelærerutdanningen, samt om språk, litteratur og bruk av nye media. I sin forskning fokuserer hun ikke bare på barne- og ungdomslitteratur med hovedvekt på Astrid Lindgren, men også på billedbøker og på litteraturformidling generelt.
Agnes-Margrethe Bjorvand har skrevet og redigert mange bøker: I 2002 kom Bløde konsonanter – hard religion, om erindringer i Sørlandets religiøse liv skrevet sammen med Pål Repstad. I 2004 ble Barneboklesningen, Norsk samtidslitteratur for barn og unge utgitt i samarbeid med Svein Slettan.  Den andre leseopplæringa. Utvikling av lesekompetanse hos barn og unge kom i revidert utgave i 2012, redigert i samarbeid med Elise Seip Tønnessen. Så utgav hun i 2015 biografien Astrid Lindgren for barn og unge.
Artiklene  hennes er tallrike gjennom mange år, og bare i løpet av  2014 og 2015 blant annet om Pippi, om Per Pusling, om Emil fra Lønneberget og om Nangijala.
Bjorvand driver kursvirksomhet med vekt på barn og lesing, og hun er redaksjonssjef i internettmagasinet www.barnebok.no. I tillegg arbeider hun som oversetter og forlagskonsulent.
I 1999 ble hun av studentene nominert til formidlingsprisen på  Høgskolen i Agder, og i 2015 ble hun tildelt Utdanningsprisen fra UiA, deretter Sørlandets Litteraturpris i 2016.
 
Som rektor for kulturskolen og avdelingsleder for barne- og ungdomskultur i Søgne kommune er Roar Borøy en nøkkelperson både for kulturtilbudets innhold og –formidlingen. Dette forsterkes utvilsomt ved at han selv er aktiv musiker. Kulturskolen gir tilbud om musikk- og instrumentopplæring, om å delta i Band og Pop-kor, om tegning og maling, og om dans og breakdans. Målsetning og visjon er å gi barn og ungdom i hele kommunen meningsfylte og stimulerende fritidsaktiviteter innenfor kunst og kultur. 
I Senioruniversitetet vil vi få en spennende og inspirerende forelesing om Astrid Lindgrens spesielle liv, om frihet og  gleder, utfordringer og vansker, ikke minst gjennom hennes barndom og ungdom i en annerledes tid? Hvem var hun egentlig? 
Vi ser med forventning fram både til Agnes Bjorvands forelesning og til Roar Borøys musikalske og stimulerende krydder……………..
Forelesningen med eventuelle spørsmål fra salen starter kl. 11.00 og varer til ca. 12.30. 
Deretter blir det bevertning og eventuelt flere spørsmål til foreleseren.
Sted: Søgne Gamle Prestegard, Kultursalen
Powered by Labrador CMS