Ett tonn pølser innen mandag

Publisert
Har du kontroll Elise?
Torsdag startet produksjonen av pølser hos Slakteren i Søgne for fullt. Det har vært en lite produksjon tidligere i uka, men fra og med torsdag var hele arbeidsstokken i gang med fullproduksjon av stort sett hele det sortimentet butikken og slakteriet skal levere fra og med åpningsdagen mandag.

Først inn i varmen
Først inn i den splitter nye røykeovnen var bratwursten, senere er det ostepølser, ramsløkpølser, «knakkpølser» og ikke minst fleskepølsene sin tur. Sikkert et utall andre typer pølser som også skal røykes før salget starter.
- Blodpølsa må vente en dag eller to, men den kommer den også, sier pølsemaker Kim Karstensen.
I tillegg vil arbeidsstokken lage i stand nesten hele sortimentet den nye slakteren skal ha i disken mandag morgen.
- Nei, svarer hun bestemt.
Elise Holmen har ansatt sin far og tidligere eier av Eikestøls Eftf, Bård Klungland, mor Reidun og søsteren Berit i det nye selskapet og de «gamle» pølsemakerne Kim Karstensen og Bård Dalemark er igjen på plass på samme adresse, men i nye lokaler.
- Bare det å få tilbake det gamle telefonnummeret er vanskelig. Telenor påstår at det ikke er noen historie på vårt gamle fastnummer, selv om vi har betalt regningene hele tiden. En slik sak, og et par hundre andre saker skal løses innen mandag. Vi får det til, men pulsen begynner å stige, sier Elise Holmen mellom slagene torsdag.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Lunsj uten brød, men knekkebrød med brunost og syltetøy samt lunken kaffe får gå i en travel tid. (Foto: Nicolai Prebensen).
Gjengen har tatt fem minutter i kantina i 2. etasje i Lundeveien 107. «Noen» har glemt å kjøpe brød til lunsjen, men de finner noen knekkebrød, litt syltetøy og brunost. Det får holde foreløpig. Litt lunken kaffe er det også på termosen.

- Er pølseproduksjonen i gang, spør Elise.
- Ja, svarer pølsemakerne rolig. Du får rundt ett tonn innen mandag.
- Hva med salatene?
- Mangler litt
- Det ordner seg, men vi mangler litt varer, men vi kan begynne på den italienske, sier jentene som står for den delen av forberedelsene.
- Ja det stemmer, ASKO sa de var forsinket i dag, sier Elise.
Samtidig kommer en håndverker inn og spør om han kan «ta nettet». En ny router skal installeres. En av de ansatte ber om hjelp til å få liv i et varmeskap nede i butikken. Bård Klungland kaster seg ut av kantina og prøver å finne strøm til skapet. Det går ikke helt som det skal. Heldigvis er det noen dager til åpning.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ansatt i nytt selskap: Det tok to minutter å formelt ansette pølsemaker Bård Dalemark etter at han og alle de andre hadde mistet jobben hos Bård Klungland. Nå jobber alle for Elise Holmen i hennes nye selskap. (Foto: Nicolai Prebensen).
- Slik blir det fremover mot mandag. Men vi skal klare det, sier Elise og legger til at hun er glad for at de ansatte er roligere enn hun selv er.
- Jeg vet ikke hvor mye jeg får sove gjennom helgen. Det er veldig mye å tenke på, sier hun.
Ramsløk
- I mai plukket vi 105 kilo ramsløk ute på Frøysland. Sesongen for ramsløkspølser er kort, men de blir garantert å finne i disken mandag, og en stund utover sommeren, sier butikkeieren.
- De ble plukket for hånd, et godt stykke inn i skogen der ute. Ingen skal komme og si at dette er industrimat. Nå venter vi bare på at alle andre råvarer skal komme i hus slik at vi er klare klokken 09.00 mandag. Det blir nok noen lange dager fremover, men det er jo dette vi har ventet på, sier hun videre og frykter ikke en lang natt mot dag mandag.
- Må vi stå på hele natten gjør vi det. Dette skjer bare en gang i livet, avslutter hun.
Bildet under: Det er varmt når bratwurstene skal ut av røykeovnen i pølsemakeriet på Lunde. Pølsemaker Kim Karstensen bøyer unna dampen. (Foto: Nicolai Prebensen).
Sist oppdatert 29.06.2017 klokken 22:44 av Nicolai Prebensen
Pølsemakerne Kim Karstensen, Bård Dalemark og lærlingen Berit Klungland sjekker førsteprodukjonen nøye og kommer frem til at den er godkjent. (Foto: Nicolai Prebensen)
Bård Klungland og de andre i produksjonen garanterer ett tonn pølser innen mandag morgen. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS