15000 kurver bringebær til folket

Publisert

Ikke før jordbærsesongen begynner å ebbe ut, starter en ny. I helgen startet sesongarbeiderne til Søgnejordbær DA å plukke bringebær.


- Vi plukket 40 kasser lørdag, i dag mandag blir det nok noe mer, sier Bjørn Arild Stea og Arild Berge som ser lyst på den rundt fire uker lange bringebærsesongen.
- Vi hadde svært gunstige forhold under blomstringen og biene til Vidar Jacobsen på Nyvoll gård jobbet iherdig gjennom hele perioden. Derfor tror vi at volumet i år blir bedre enn de foregående to, sier de.
Birøkter
For de uinnvidde driver Nyvoll gård med birøkting, og Jacobsen setter kubene sine ved siden av blant annet bringebærplantene på Sebbetåa i Søgne. Blomstene setter smak på honningen og slikt blir det bringebærhonning av.
- Det er ikke langt fra Sebbetåa til Føreid hvor vi har jordbærplanter og også der er biene aktive. Det gjelder å benytte det naturen gir så godt som mulig, sier Berge, og legger til at det samme skjer under epleblomstringen.
Berge og Stea sier at de regner med å høste et sted mellom fire og fem tonn bringebær i år. Det blir mange kurver.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Bringebærhøstingen er i full gang på Sebbetåa i Søgne. (Foto: Nicolai Prebensen).
300 gram
- Hver kurv skal etter Norsk standard ha 300 gram bringebær, da blir det rundt 15000 kurver som i løpet av relativ kort tid rulles ut fra Sebbetåa. Kvaliteten ser bra ut, og alt går til konsum til forbruker. Blant annet går et lass til Stavanger i kveld, sier de to videre.
- Det er alltid en utfordring med bærdyrking. Sykdom kan lett ramme bringebærene på lik linje med jordbær, men til nå i år har vi vært heldige og sluppet sykdom. Været har vært bra, og takket være mye vind har bærene tørket opp mellom regnbygene. Ved vedvarende fuktighet får vi fort sykdom på planter og bær, forteller Berge.
30 plukkere
Søgnejordbær DA har nå 30 personer i arbeid på jordbær- og bringebæråkrene i Søgne. I tillegg jobber eierne selv med plukkingen.
- Det er en litt merkelig bedrift. Når våren kommer må vi «starte opp» selskapet og om høsten «legger vi ned». Det krever en god del logistikk, men nå begynner vi å få taket på dette. Om ikke lenge holder vi avslutningsfest for litauerne og polakkene før de setter kursen mot hjemlandet igjen, sier Stea og legger til at det er mange av de samme plukkerne som kommer igjen år etter år.
Bringebærplantene som står på den åtte mål store åkeren ble plantet i 2013. En bringebærplante har en levetid på rundt ti år.
Relatert artikkel:- Flere bein å stå på
Artikkelen fortsetter under bildet.
Bjørn Arild Stea og Arild Berge sjekker vekta på bringebærkassene. (Foto: Nicolai Prebensen).

- Mindre volum, bedre pris
Om jordbærsesongen sier Berge og Stea at volumet i år er kraftig redusert fra i fjor.
- Vi har nok en volumsvikt på rundt 30 prosent fra i fjor, men prisene har holdt seg gode og det er jo til syvende og sist fargen på tallene på bunnlinja som teller, avslutter Berge. 
Sist oppdatert 17.07.2017 klokken 22:42 av Nicolai Prebensen
Bildet er fra oktober 2013 da bringebærplantene på Sebbetåa var nyplantet. (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS