- Dette fatet har jeg brent i en måned, sier kunstner Anne Beate Tempelhaug som åpner separatutstilling i arteriet. (Foto: Jon Aamodt)

Åpner separatutstilling i «arteriet»

  Jon Aamodt
  07. sept. 2017
  21:42
- Jeg kaller denne utstillingen for «Omriss». Jeg tenker det navnet er litt annerledes og litt abstrakt og forbinder det med konturer eller grenselinjer, Tenk deg  i tussmørket når du ser omrisset av verden, sier keramiker Anne Beate Tempelhaug til N247.

Fredag åpner hun en ny separatutstilling i «arteriet» helt nede i sjøkanten på Lumber i Krsitiansand. Verkene hun har med til denne utstillingen er i stor grad produsert på Norsk Teknisk Porselen (NTP) i Fredrikstad, en bedrift med tradisjoner for å produsere keramiske produkter til industriell anvendelse.

- Det har vært veldig spesielt å arbeide med porselensleire. Den er helt annerledes enn det materialet vi normalt benytter i keramikk, men alle folkene på NTP er utrolig profesjonelle og hjelpsomme, sier kunstneren som sammen med mann og kunstnerkollega Eirik Gjedrem har oppholdt seg lange perioder i Fredrikstad.

- Det har vært en flott måte å arbeide på, komme vekk fra de vanlige sysler hjemme og bare konsentrere seg om arbeidet, sier hun og får full støtte fra Gjedrem.

Lang prosess
Torsdag er de to i full sving på Lumber med å montere utstillingen som består av flere store tunge fat supplert med mindre verker i ulike format.

- Det er så utrolig tunge gjenstander at jeg hadde aldri klart dette uten Eirik. Han finner alltid på noen lure løsninger, sier Tempelhaug mens Gjedrem finjusterer utstillingen.

Hun forteller om en omstendelig prosess med brenning, maling, ny brenning og så videre. 

- Jeg kan sette et fat i ovnen på fredag og det står helt til mandag. Først da ser jeg resultatet, og det er slett ikke alltid det blir slik jeg hadde tenkt. Det kan være en skikkelig aha-opplevelse når ting kommer ut av ovnen. Ett av verkene her har vært ut og inn av ovnen i en måned før jeg fikk det resultatet du nå ser, forteller hun.

Noen mindre verk, også de av porselensleire og glass, er brent hjemme i Søgne.

- Dette har jeg kalt «Kaleido», det får meg til å tenke på kaleidoskop, sier hun og viser frem en rekke mindre verk som er under montering.

Åpner fredag
Fredag klokken 18.00 åpnes utstillingen i «arteriet». Den vil være åpen torsdag til søndag hver uke fram til og med 8. oktober.

"Pilar" også dette verket i porselensleire, kan du se i arteriet fram til 8. oktober. (Foto: Jon Aamodt)

"Kaleido" ett av flere mindre verker rett fra ovnen hjemme i Søgne til utstillingsåpning i arteriet fredag. (Foto: Jon Aamodt)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no