- Du risikerer å bli sittende i bensintom bil, sier Anne Giljebrekke. Bensinkøen er lang selv om det fraktes inn ekstra drivstoff til Florida nå, (Foto: Anne Giljebrekke)

Anne fra Søgne og Kine flykter fra «Irma»

  Jon Aamodt
  08. sept. 2017
  22:02
- Denne er så svær at vi ikke kunne sitte stille og vente lenger. Den treffer ikke bare på østkysten, men sveiper over hele Florida, sier Anne Giljebrekke til N247 fredag ettermiddag. 

Giljebrekke som er fra Søgne bor for tiden i Tampa i Florida hvor hun arbeider og studerer innen markedsføring. Sammen med studenten Kine Reinhartsen kjørte hun 11 timer i strekk nordover fra Tampa torsdag for å komme seg bort fra  orkanen «Irma» som er på vei inn mot kysten av USA.

I et hotell opp mot grensen til Atlanta har hun og følget hennes installert seg og venter nå på uværet. Hun beskriver et kaotisk Florida hvor hyllene på Walmart tømmes, vann og bensin er umulig å få tak i, folk hamstrer og det er problematisk å komme seg bort fra de mest utsatte områdene.

Risikerer å bli sittende i bensintom bil
- Det hjelper lite å hive seg i bilen når du ikke får bensin. Lite hyggelig å være stuck i en bensintom bil når orkanen treffer deg. Tomme hyller møtte oss da vi skulle handle, men vi norske spiser jo heldigvis knekkebrød. Det var det nok av så den hylla tømte vi, sier hun.

Priser skrus opp på alle varer og tjenester. Flere flyselskaper har gått ut med prisgaranti på flybilletter ut av Florida. Det skal koste maksimalt $ 99 for en billett, men ifølge Giljebrekke selges disse nå på svartebørs for opp mot 1.000 US dollar.

Nyhetssendinger og sosiale medier viser skrekkinngytende bilder om hvor mye vann som skal komme og hva resultatet kan bli når Florida treffes av en «hurricane» ingen har sett maken til. 

Tok med seg flagget
- Denne er noe helt annet enn den som traff oss i fjor. Vi har snakket med forsikringsselskapet og de anbefaler at vi blir på hotellet her. Det var egentlig ikke ledig her heller da vi kom, men vi ventet utenfor til det dukket opp en avbestilling. Å kjøre videre mot Georgia er ikke tilrådelig nå. Hotellene der er fulle og vi vet ikke om vi får tak i bensin. Da vi drog avsted ble bilen pakket i full fart og kanskje tenker man ikke helt rasjonelt i en slik situasjon, sier Giljebrekke lattermildt og forteller at av alle ting har hun pakket med seg det norske flagget.

Hun sier videre at mange begynner å få panikk nå. Ved tidligere orkaner har folk flyttet til venner litt lenger nord, men nå denne gangen er ikke det tilstrekkelig. Med kun to veier nordover til sikkerheten og mangel på bensin og andre nødvendige ting begynner folk å bli desperate.

- Vi sov litt lenge i dag etter gårsdagens kjøretur, og da vi kom ned til frokost på hotellet var det tomt for mat. Folk hamstrer alt mulig nå, sier Anne Giljebrekke og student Kine Reinhartsen fra Kristiansand (bildet til venstre).

Fredag kveld (norsk tid) kjørte Giljebrekke en tur i Talahassee, Floridas hovedstad og forteller om en veldig stille og rolig by. Kun to bensinstasjoner hadde bensin igjen og her var køene lange. 

- Det er veldig stille i gatene, enten fordi for forbereder seg på uværet, eller rett og slett fordi det ikke er bensin å få tak i, sier Giljebrekke.

Treffer kysten av USA søndag
Orkanen «Irma» ventes å treffe Florida søndag morgen lokal tid. Tusenvis av mennesker har allerede evakuert men bensinmangel er i ferd med å bli et problem for alle som skal forflyttes. 

En rådgiver fra Homeland Security sier til CNN at det transporteres inn store mengder drivstoff til Florida nå, og fredag fikk tankbilene politieskorte for å komme trygt fram til stasjonene i delstaten. Det er ikke ulovlig å bli værende selv om myndighetene evakuerer et område, men offisielle representanter oppfordrer innstendig alle om å følge myndighetenes råd.

- Du setter deg selv i stor fare ved ikke å evakuere, og du kan ikke forvente å få hjelp fra redningsmannskaper om ting går galt, sier en talsperson til CNN. 

Sist oppdatert 08.09.2017 klokken 22:10 av Jon Aamodt

- Bare to bensinstasjoner hadde bensin igjen, og bensinprisene flyr i været når Florida skal evakueres, sier Giljebrekke til N247. (Foto: Anne Giljebrekke)

- Vi norske kan heldigvis spise knekkebrød, sier Anne Giljebrekke. Alle andre varehyller var tomme da hun skulle proviantere på vei nordover i Florida torsdag. (Foto: Anne Giljebrekke)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no