Mette Nilsen, enhetsleder for utvikling og forvaltning i Songdalen kommune informerer helseminister Bent Høie om arbeidet som gjøres for syke og demente i Songdalen.- Uten de frivillige hadde dette vart svært vanskelig om ikke umulig, sier hun. (Foto: Nicolai Prebensen)

Statlig barnevernsinstitusjon til Songdalen

  Nicolai Prebensen
  08. sept. 2017
  23:17
Fredag ettermiddag var helse- og omsorgsminister Bent Høie på besøk på Songdalstunet i Songdalen. Med seg hadde han en stor nyhet for hele landsdelen. En ny statlig barnevernsinstitusjon som er den første i landet hvor barnevernet og psykiatri skal jobbe under samme tak. Den aller første legges til Songdalen kommune, den andre i Bodø. 

Helse og omsorgsdepartementet hadde bestemt at denne saken kun skulle deles med et annet nettsted i regionen. N247 og Søgne og Songdalen Budstikke var uønsket under presentasjonen.
 
Fem institusjoner
- I alt skal det bygges fem tilsvarende institusjoner i landet innen 2020. Dette er en stor dag for landsdelen, forteller Gisle Saudland (FrP) og Christian Eikeland (FrP) til N247 og «Budstikka» etter at helseminister Bent Høie (H) hadde presentert planene på Songdalen rådhus.

Før statsråd Bent Høie presenterte planene i lukket rom var han for andre gang på to år på besøk på Songdalstunet. Her fikk han en oppdatering på det svært gode arbeidet som gjøres blant ansatte og ikke minst de rundt 70 frivillige i Songdalen som jobber under «paraplyen» helse og omsorg i kommunen.

Helseministeren fikk høre om ruslevennene, aktivitetsvennene, sykkelpilotene, om sjåfører som henter og bringer, snekkergjengen og alle de aktivitetene som legges til rette for alle som trenger hjelp og støtte.

25 av 70 frivillige
Rundt 25 frivillige hadde møtt frem til møtet med ministeren, og de både svarte på ministerens spørsmål og stilte selv spørsmål.

- Songdalen er en pilotkommune når det gjelder omsorg for eldre og demente. Dette i tillegg til det fantastiske arbeidet de frivillige gjør i samarbeid med helse- og omsorgstjenesten i kommunen. Mange kan lære av det arbeidet de gjør her, sier Høie til N247.

- Sats nå
- Hva er det som gjør at dette frivillige arbeidet er greit å uføre, ville helseministeren vite.

- Midler. Frivillighet er ikke gratis, sa blant andre Eva Wenche Marcussen.

- Synes du frivilligheten er noe å satse på, må du satse litt nå, sa hun til applaus fra forsamlingen på Songdalstunet.

Marcussen har jobbet som frivillig i kommunen siden hun kom til Songdalen for åtte år siden.

- Hva får dere igjen som frivillige, spurte Høie.

- Like mye som vi gir, var svaret fra frivillig-gjengen..

Helseministeren lovet satsing på helse fremover.

Kvalitetsreformen
- Kvalitetsreformen kommer i 2018 og skal realiseres i 2020. Vi jobber systematisk med å forbedre helsearbeidet for eldre og syke, og denne reformen dreier seg om denne satsingen, sa han før turen gikk ut til «Sansehagen» utenfor Songdalstunet, og videre til Songdalen rådhus for å presentere barnevernsinstitusjonen som allerede i 2018 skal ha oppstart i bygda.

- Det er mange som har lagt ned et betydelig arbeid for å få dette til, forteller Gisle Saudland og Christian Eikeland til «Budstikka» og N247 etter at helseministeren hadde presentert saken eksklusivt.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Stortingskandidat Gisle Saudland og fylkes- og lokalpolitiker Christian Eikeland fortalte mediene i Søgne og Songdalen om de statlige planene for en barnevernsinstitusjon som skal etableres i Songdalen i 2018. (Foto: Nicolai Prebensen).

- Vi i FrP Agder har hatt mye direkte kontakt med barne- og likestillingsminister Solveig Horne (FrP) og flere rundt henne. Dette er en gledens dag for sørlendingene, og jeg må innrømme at jeg hoppet i bilsetet da jeg fikk beskjed om dette torsdag, sier Eikeland som uttrykker undring over departementets politikk med å forfordele media.

- Alvorlige saker
- Distriktet har i løpet av de siste årene hatt en del svært alvorlige saker blant ungdom og at Songdalen og Sørlandet nå får en statlig institusjon hvor psykiatri og barnvern kommer under samme tak er helt fantastisk, sier Gisle Meininger Saudland til N247.

- Songdalen ble valgt fordi det i distriktet er mye kompetanse rundt denne problemstillingen og det er ikke til å legge skjul på at dette også har en sammenheng med kommunereformen. Alle arbeidsplassene skal ikke til «byen». Nå som sentrum av Kristiansand flyttes vestover er det en selvfølge at også arbeidsplassene følger etter, fortsetter han.

Håndsrekning
Både Saudland og Eikeland er enige i at etableringen av denne institusjonen er en håndsrekning til det gode arbeidet som gjøres innenfor dette fagfeltet nå og de nevner Birkelid som et mulig sted for bygging.

- Birkelid er nevnt i denne sammenhengen, men det viktigste er at psykiatrien og barnevernet kommer under samme tak så snart som mulig, avslutter de.
Sist oppdatert 08.09.2017 klokken 23:29 av Nicolai Prebensen

Det var FrPs Gisle Meininger Saudland og Christian Eikeland som fortalte media i Søgne og Songdalen om planene om en statlig barnevernsinstitusjon i Songdalen. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no