- Nesten umulig å få det kortere

Publisert

I samarbeid med organisasjonen Oikos arrangerte Søgne videregående skole Kick Off for økouka i Aust- og Vest Agder 2017.


- Målet med Kick Off er å bevisstgjøre og aktivisere publikum, oppnå økt oppmerksomhet på økologi i vår landsdel og få oppmerksomhet mot Økouka i regionale media. Vi har et ønske om å gi deltakere, som er elever, næring og befolkningen generelt, kunnskaper om framtidens landbruk, skrev rektor Kari B. Kleivset i invitasjonen til arrangementet.
Og det hele startet med en glovarm grønnsakssuppe kokt på egne økologiske råvarer fra skolens jorde under hundre meter fra der den ble servert.
Kortreist
- Mer kortreist enn dette er det vanskelig å få til, sa avdelingsleder for naturbruk, Linda Rabbe Haugen til N247 mens hun serverte godsakene til elever og publikum.
- Alle grønnsakene har vokst i økohagen til skolen, og suppa er kokt på kjøkkenet vårt. Her snakker vi rundt 100 meter i totalreise for denne suppa som er basert på gulerøtter, brekkbønner, potet, løk, paprika, selerirot og seleri. Skolen er på vei til å bli heløkologisk og den nærmeste skolen som er det nå ligger i Sogn, sier hun videre.
Klimanøytral
- Alle dyr og organismer skal ha en plass i økosystemet og Søgne videregående skole skal være heløkologisk i 2020. I tillegg skal skolen være klimanøytral innen 2025, avslutter hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Lærer ved Hest og hovslagerfaget på Søgne vgs, Siren Frandsen Holte forteller at skolen allerede neste vår skal få hjelp av landets beste hestekjørere til å undervise elevene i blant annet pløying og tømmerkjøring, slik elevene Malene Espeland og Tara Braun demonstrerte under oppstarten av Økouka torsdag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen).
I invitasjonen til Kick Off torsdag skriver rektor Kleivset videre:
"Skolen har i sin virksomhetsplan en målsetting om å bli en attraktiv skole for natur/miljøbevisst ungdom. Noen av delmålene er å være en klimanøytral skole innen 2025 og økologisk skole innen 2020. For å oppnå dette er tiltakene at gården skal i størst mulig grad driftes etter økologiske prinsipper, godkjennes av Debio, utarbeide plan for kompetanseutvikling og at økologiske prinsipper må inngå i all undervisning.
Økouka ble startet opp i Nord-Trøndelag i 2011. I Oslo ble den for første gang arrangert i 2013. I 2014 ble det arrangert Økouka i Oslo, Drammen og begge Trøndelags-fylkene. Vest og Aust-Agder deltok for første gang i 2016 med Kick Off i Dyreparken.
- Feiring
Økouka er en feiring av norsk økologisk mat som formidler både råvarer, kunnskap og inspirasjon. Uka vil vise frem mangfoldet av landbruk- og matproduksjon i Norge og knytte det til folks hverdag. Vi trenger alle bonden, og bonden trenger den bevisste forbruker, kokk og kjøpmann. I løpet av uka vil det arrangeres kurs og seminarer både av teoretisk og praktisk natur, gårdsmarkeder, smaksopplevelser i ulike former og mye, mye mer. Samarbeidspartnere i hele Agder er arrangører for hver sine arrangementer. Hele programmet i Agder samordnes av Beate Fiszkal i Oikos".

Bildet under: Økohagen til Søgne videregående skole. (Foto: Nicolai Prebensen).
Grønnsakssuppa og andre økologiske varer og drikke ble servert i teltet utenfor Søgne videregående skole torsdag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen)
Glovarm og heløkologisk grønnsakssuppe ble servert til elever ved skolen og publikum under Kick Off til Økouka 2017. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS