Tunge løft på Høllen Vest

  Nicolai Prebensen
  09. feb 2014
  22.06
Det er velkjent at NOV (National Oilwell Varco) setter sammen kraner beregnet for offshorevirksomhet, og i aller høyeste kvalitet. Når kranene er gjennomtestet skipes de ut fra "Hüberts" brygge på Høllen vest Industriområde. Men har du sett utskipningen? Det kan du nå.

250 tonn
Vi var til stede da en 250 tonns kran skulle settes på lekter for så å fraktes til Nederland, Deretter går ferden videre til Korea hvor "Søgneproduktet" til slutt plasseres ombord i et supplyskip som skal tjenestegjøre i offshorebransjen.

3500 meter lang
Hele kranen veier 580 - 600 tonn, løftewiren alene 150 tonn og er 3.500 meter lang. Avdelingsleder Egel Terkelsen i NOV som har ansvaret for alt arbeid som foregår ute i bedriften, sier til N247 at denne jobben ble for stor for "Uglen" som vanligvis løfter kranene våre på skip eller lektere. "Samson" er fra Danmark og løfter 800 tunge tonn.

Grundig planlagt
- Hele prosessen går relativt raskt unna da alt selvsagt er grundig planlagt. Først letter vi krana fra stedet den er testet, så blir den flyttet til brygga hvor vi monterer "fraktstøtter" før den lastes ombord i lekteren som tar den videre ut i verden. I dagens operasjon har vi to slepebåter, en kranlekter og en fraktelekter, sier Terkelsen.

- Dette er ganske stort? - Ja, dette er sykt gøy å være med på. Tenk at for et tiår siden var vi 40 mann permitterte før vi ble kjøpt opp av NOV. Nå går vi to skift her på industriområdet, og har jobb i lang tid fremover.

- Hva koster en slik kran? - Mye, sier avdelingslederen.
Sist oppdatert 12.08.2014 klokken 20.33 av Nicolai Prebensen

Avdelingsleder Egel Terkelsen ved NOV Søgne. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no