Spøkelsesfiskets sanne «ansikt»

Publisert

- Denne torsken er et eksempel på fisk som er fanget i spøkelsesredskap, i dette tilfellet ei ruse. Denne har stått i rusa lenge. Fisken hadde masse sår og øynene var oppspist av makk (slimål). Rusa er tatt opp, og torsken er avlivet, sier leder av Søgne Dykkerklubb, Karl Klungland til N247 mandag ettermiddag.


Rusa som ble tatt opp like innenfor Okse i Søgne-skjærgården like før helgen er nok et skrekkeksempel hva som skjer når spøkelsesredskap blir stående i sjøen uten mulighet for eierne til å finne utstyret igjen.
Søgne Dykkerklubb har i to år fisket spøkelsesredskap i Søgne-skjærgården og har til nå tatt opp 540 redskap som fisker like godt som når de ble satt ut. N247 har fulgt aksjonen tett i disse to årene. 
Aksjonen er et resultat av en gave fra Sparebankstiftelsen DNB, og en landsomfattende dugnad i regi av Norges Dykkeforbund.
- Det er mange grunner til at redskapen ikke blir gjenfunnet av eieren, sier Klungland videre.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Resultatet av noen få timers rydding på havbunnen i Søgne-skjærgården i høst. Totalt har medlemmer i Søgne Dykkerklubb nå hentet opp 540 spøkelsesredskaper.(Foto: Nicolai Prebensen).
- Redskapet kan ha flyttet seg til dypere vann grunnet vind og strøm. Dobbene kan ha løsnet grunnet dårlig tauverk og teinetauet kan ha blitt kappet av propeller, for å nevne noen årsaker. Problemet er at teinene eller rusene vi fisker opp er som regel like hele og kan ha fisket i år etter år. Når sjødyrene kommer inn, finner de ikke veien ut igjen og dør til slutt. Så kommer nye inn og spiser det de finner. Disse går også snart tomme for mat og dør etterhvert av sult. Nye kommer inn... Slik er syklusen i en slik teine, brutalt, men virkelig, sier Klungland.
- Sokner
- Vi legger ikke skylden på eierne av redskapen. Jeg kjenner mange som gjør en kjempejobb med å sokne etter tapt redskap med dregg, men det blir ofte som å lete etter den berømmelige nåla i høystakken. Det er som kjent også mange som trekker redskap de ikke eier, og slipper ut teiner og ruser et annet sted enn der de ble satt. Da er det fort at redskapen blir sluppet ut på dypere vann, og forsvinner, sier han.
Han forteller videre at dykkingen etter spøkelsesredskap vil fortsette.
- Så lenge utgiftene dekkes vil klubbens medlemmer fortsette ryddingen, avslutter han.
Sist oppdatert 14.11.2017 klokken 16:55 av Nicolai Prebensen
Søgne Dykkerklubb har dykket etter spøkelsesredskap i snart to år og har til nå hentet ut 540 teiner, garn og ruser av Søgne-skjærgården. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS