Foreslår å frede kysttorsken i gyteperioden

Publisert

Et høringsforslag fra Fiskeridirektoratet sendt ut 8. juni 2018 foreslåes det å frede kysttorsken på gitte steder i gyteperioden fra 1. januar til 30. april.


I høringsdokumentet fra direktoratet står det at i Søgne-skjærgården foreslås Torvefjorden fredet, i tillegg til flere mindre områder, (se kart).

"Til tross for allerede iverksatte tiltak har tilstanden for kyst- og fjordtorsken i Sør-Norge over tid blitt dårligere og bestandene er på et historisk lavmål. Det står spesielt dårlig til på kysten fra Lindesnes til Sverige og i følge Havforskningsinstituttet er behovet for tiltak størst på strekningen fra og med Telemark til svenskegrensen".

"Fiskeridirektoratet ser ikke noen vei utenom nye tiltak som reduserer fiskedødeligheten på torsk betraktelig. I 2018 setter vi fokus på kysten fra Lindesnes til svenskegrensen og foreslår tiltak med ikrafttredelse 1.1.2019. Gyteområdene fra Lindesnes til Stad tenkes dekket gjennom høring i 2019 med ønsket ikrafttredelse fra 1.1.2020", skriver direktoratet.

Hele Oslofjorden
I samme høring foreslås også å frede hele Olsofjorden i samme periode fra og med grensen til Telemark og til svenskegrensen.
Fiskeridirektoratet skriver i høringen at prosjektet Krafttak for kysttorsken (2016) danner mye av grunnlaget for den høringen som nå er sendt ut. Krafttak for kysttorsken er et prosjektsamarbeid mellom Færder nasjonalpark, Hvaler nasjonalpark, Vestfold fylkeskommune, Østfold fylkeskommune, Havforskningsinstituttet, Miljødirektoratet og Fiskeridirektoratet. Fiskerorganisasjoner, både fritidsfiskere og yrkesfiskere er representert i prosjektorganisasjonen.
I rapporten står det blant annet:
"Torskeforekomstene langs kysten ser ut til å være sammensatt av tre komponenter: 1) lokale, stasjonære stammer av fjordtorsk, som særlig forekommer i de indre kystområdene/fjordene, 2) nordsjøtorsk og 3) muligens også en mer vandrende komponent av kysttorsk med genetisk likhetstrekk med nordsjøtorsken, som særlig forekommer i de ytre kystområdene. Det er nå dokumentert at torsken langs kysten både på Vestlandet og Sørlandet er utsatt for økende press fra flere påvirkningsfaktorer, ikke minst et betydelig fritidsfiske. Lokale stammer av fjordtorsk er de klart minste og mest sårbare bestandene langs kysten. Fremtidige reguleringer bør gi best mulig vern for lokale stammer av fjordtorsk, men også redusere fiskedødeligheten for «nordsjøtype» torsk langs den ytre delen av kysten. En rekke forslag til tiltak er oppsummert i rapporten".

Artikkelen fortsetter under bildet.
Torvefjorden er foreslått fredet i perioden 1. januar til 30. april fra og med 2019. (Foto: Arkiv).
"Den økte skarvebestanden kan være noe av årsaken til den høye naturlige dødeligheten av særlig 0-1 år gammel torsk. Beregninger viser at en stor skarvebestand langs kysten kan være den enkeltfaktor som påfører kysttorsken størst naturlig dødelighet, spesielt av småtorsk (0-1- åringer), og arbeidsgruppen anbefaler derfor økt jakt på skarv. Mellomskarven var ikke til stede før midten av 1990-tallet, og før da hadde man også fortsatt gode torskefangster i strandnottrekkene.

Arbeidsgruppen vil derfor gjenta anbefalingen fra 2008 om at jakttiden utvides til jakt på all skarv på hele kyststrekningen (ikke bare ferskvannslokaliteter) Stad– svenskegrensen i perioden 21.08.–28.02./29.02. Dette samsvarer også med jakttiden for flere måkearter i hele landet. Særlig bør utvidet jakt tillates i området Telemark-Østfold der det for tiden er minst torsk og mest skarv".
Det foreslås også i høringen en utvidelse av jaktperioden på skarv. (Foto: Lars Lundqvist - VAF)
Powered by Labrador CMS