- Som å selge små umodne grønne epler

Publisert

- Nei huff, dette blir bare verre og verre. Vi hadde jo håpet det skulle komme noen dråper innimellom, men nå blir alt bare brunere og brunere, sier bonde Jan Skisland og ser ut over jordene i Songdalen.
I likhet med de andre kjøttprodusentene sliter Skisland med å få nok fõr til dyrene. Med 450 mål har Skisland normalt mer enn nok egenprodusert fõr til besetningen med rundt 30 melkekuer og over 200 okser til kjøttproduksjon. Tørkesommeren gjør at årets fõrproduksjon er redusert til rundt 30 prosent av normalen, noe som er altfor lite til å opprettholde normal drift.
- Dette ser ikke akkurat superlyst ut, og de oksene jeg har nå er fremdeles for små til å slaktes. Det blir som å selge små umodne grønne epler, sier Skisland. 
- Dårligere kvalitet
Besetningen på gården har han hatt 13-14 måneder nå, og dyrene skulle normalt ha gått minst tre til fire måneder lenger og lagt på seg 70-80 kilo for å få ønsket kvalitet på kjøttet. 
- Dette er jo også en dårlig situasjon for slakteriene som får inn store mengder kjøtt, men ikke med den kvaliteten det burde hatt. Det haster virkelig nå med nedbør for å få gresset til å gro igjen, gjentar bonden som også presiserer at importprisen på for er kanonhøy. 
- Får langtidsvirkninger
- Det som nå er i ferd med å skje vil påvirke produksjonen i langt tid. Seks til syv måneder gamle kalver som skulle vært fõrt opp, går trolig også til slakt nå. Uten fõr kan vi ikke ta inn nye ungdyr så neste års generasjon blir direkte påvirket. Dette vil vi slite med i lang tid, forsetter Skisland. 
Flere medier har omtalt bønder som allerede har begynt nedslakting av buskapen. Selv har ikke Skisland tatt telefonen til slakteriet ennå. Han drøyer i det lengste, men ser for seg at han snart må aksjonere. 
- I en normal situasjon tar det gjerne 14 dager fra jeg melder inn til dyrene blir hentet, men nå er jeg redd det fort kan ta en måned. Jeg vurderer hver dag hva jeg skal gjøre, men uten regn i sikte, ser det dårlig ut, sier Skisland.
Mange utfordringer
Den voldsomme tørken har også medført et annet praktisk problem for bøndene. 
- Strømgjerdene fungerer ikke lenger. Tørken i bakken gjør at vi mister jordingen til gjerdene. Det finner dyrene raskt ut av når de ser en grønn flekk på andre siden, så der har vi plutselig enda en utfordring, sier Greipstadbonden og håper det snart kommer nedbør av betydning over jordbruksbygda Songdalen. 
Anne og Jan Skisland venter på regn som kan få igang gressproduksjonen på gården, men ser ingen regnværsskyer i horisonten. (Foto: Jon Aamodt)
Powered by Labrador CMS