Siste telegram fra krigshelten Fredrik Aaros

Publisert

Søndag 12. august blir det folksomt på den bratte stien opp til den vesle motstandshytta på Rudjordsheia i Kvås i Lyngdal. Her blir det markert at det er 75 år siden Linge-telegrafist Fredrik Aaros fra Søgne ble omringet av tyskere, og med en kniv tok sitt eget liv for ikke å bli torturert på Arkivet og røpe sine motstandskamerater. Selve den dramatiske pågripelsen av telegrafisten kommer til å bli framført i et historiespill av Austad Teater. Det vil bli en sterk opplevelse for publikum mot slutten av spillet å se den døde telegrafisten bli båret fram til hytta, som han benyttet som base for sin illegale sender i fem måneder sommeren 1943.
Turen fra gården og motstandsredet Rudjord opp til hytta på Rudjordsheia, byr på storslått utsikt over Lyngdalen og den 8 mil lange Lygna som renner i dalbunnen. Oppstigningen her sies å være Vest-Agders bratteste tursti, og er i seg selv en aldri så liten manndomsprøve. Naturlosen vil imidlertid ta flere stopp på stien for å trekke pusten, og fortelle om området og stedets krigshistorie. Sponsorer har et par steder underveis på stien lagt ut nyttige gjenstander som deltakerne kan ta med seg. Oppe ved hytta vil det bli matpause, og speiderne i Lyngdal vil selge forfriskninger. 
Teksten til historiespillet «Siste telegram fra Rudjordsheia» er skrevet av forfatter Magne Haugland. Spillet vil vise den tyske peiletroppen og SS-Sturmmann Heinrich Willführ som kommer og finner hytta og legger seg i skjul for å pågripe de som opererer senderen. Telegrafist Fredrik Aaros, spilt av Christian Skåte, og Farsunds-gutten Tor Hugo van der Hagen, spilt av Daniel Fredriksen, kommer intetanende fram til hytta fra gården Øysteinsland for å sende et siste telegram til London, før de vil flytte senderen til Sirdal. Like etter at Aaros har fått kontakt med London, blir han omringet at tyskere, mens van der Hagen klarer å få styrtet unna. Så vidt en kjenner til er det førte gang i norsk historie at det setts opp et utendørs teaterspill med handling fra andre verdenskrig. 
Willführ har i et avhør i 1946 forklart følgende om det som skjedde: «Telegrafisten tok av seg hodetelefonen og reiste seg langsomt opp i det han snudde seg og tok et par skritt bakover omtrent midt mellom soldatene. Samtidig som han gjorde dette, tok han seg til baken og hadde plutselig en kniv i hånden – en av disse vanlige moderne tolleknivene som de fleste nordmenn bruker på jakt og til sport – og kjørte – stakk – den med begge hendene inn i strupen på seg.» 
Tre ordførere vil delta på 75-årsminnemarkeringen, og søgneordfører Astrid M. Hilde vil legge ned minnekrans. Det blir tale av leder i Lister NROF, Daniel Hagen, og Magne Haugland vil fortelle nærmere fakta om det som skjedde på Rudjordsheia denne augustdagen i 1943. Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan vil fortelle om sin far, som lå i dekning i hytta her jula 1942. Tidsvitnet 98-år gamle Rolf Smith Sunde fra Flekkefjord, vil berette om da han vinteren 1943 var med på å kjøre Aaros og Carhampton-karene fra Kvås til Flekkefjord. I tillegg vil det bli et «Tore på sporet»-innslag, der en person vil få møte en person som hjalp en lyngdøl på flukt for 75 år siden. Søgne Messingensemble vil spille, og konferansier for det timelange programmet vil være Hans Martin Sveindal.
Arrangementet er et samarbeid mellom Søgne, Lyngdal og Farsund kommuner, samt historielagene i Lyngdal og Audnedal. Komiteen har bestått av: Jan Seland, Inge Eikeland, Rebekke Foss Hartveit, Olav Vegge, Grete Olsen og Magne Haugland. Lister Forsvarshistoriske forening har bidratt med tyske uniformer og våpen. Både spillet og minnearrangementet er gratis.
  
Fakta:
Frammøte klokka 11.00 søndag 12. august i tunet på gården Rudjord, som ligger 8,5 km nordover fra E39 mot Eiken langs fv. 43. God parkering på jordet ved veien. Naturlosguide vil her følge publikum opp til hytta og spillstedet. Spillet begynner kl: 13.00. Speiderne selger pølser, boller og leskedrikk. Arrangøren oppfordrer til å ta med nistepakke, kaffe og godt fottøy.
Søgne-mannen Fredrik Aaros tok sitt eget liv med en tollekniv 12.8.1943. Tyskerne prøvde forgjeves å ta fra ham kniven. Ei teatergruppe fra Lyngdal iscenesetter denne dramatiske hendelsen nøyaktig på dagen 75 år etter at det skjedde på Rudjordsheia. (Foto: Arnfinn Tangerud)
Krigshelten Johan Fredrik Jakobsen Aaros fotografert i Linge-uniform i England. Han ble 12. august 1943 under sending omringet av tyskere på Rudjordsheia i Lyngdal. Aaros ble post mortem tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren. (Foto: Privat)
Powered by Labrador CMS