Berit Brekke og Rolf Fiskå med sjekken til RØFFs Kjersti Hogstad Pedersen på Røde Kors huset på Lunde onsdag kveld. (Foto: Nicolai Prebensen)

- Det er forferdelig at det skal være sånn

  Nicolai Prebensen
  29. aug. 2018
  22:22
- Vi måtte begynne et sted, og jeg håper vi startet noe stort i sommer, sier Laila Fløystøyl i Søgne Røde Kors til N247.

Bakgrunnen for Fløystøyls frustrasjon, kombinert med et gryende håp var to gavesjekker gitt av XL Bygg og Basaren i Ny-Hellesund under styremøtet til Søgne Røde Kors onsdag kveld.

- Auksjon
Vi har hatt vår årlige auksjon fra lageret vårt på Lohnelier og eierne har i år igjen gitt oss lov til å dele ut en tredjedel av overskuddet til et veldedig formål. Vi tigger av leverandører og henter på eget lager til auksjonen, og mange byr litt ekstra når de hører hva overskuddet går til. I år ble beløpet 30.000 kroner, sa Rolf Fiskå til styret.

Han fortalte videre at gjennom en avstemning blant de fremmøtte ble det ganske lett å velge hvor pengene skulle gå.

- Over halvparten av stemmene gikk til RØFF, Røde Kors førstehjelp og friluftsliv.

- Det er hyggelig for oss å kunne dele med et tiltak som er så flott, sa han.

Ungdom
- RØFF er for ungdom fra 6. til og med 10. trinn og antallet som er med på våre arrangementer svinger fra gang til gang. Det er ingen plikt til å være medlem i Røde Kors i RØFF, men det er klart at vi prøver å rekruttere nye medlemmer, sa Kjersti Hogstad Pedersen da hun takket for gaven.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse


Det er ikke første gangen XL-Bygg-ansatte møter opp på Røde Kors huset på Lunde. Totalt har de årlige auksjonene gitt 60.000 kroner til Søgne Røde Kors. Også Søgne Frivilligsentral og Søgne Demensforening har nytt godt av arrangementet.

Basaren
Nestemann ut var Vidar Borø som representerte gjengen som overtok basaren i Skolehuset på Monsøya i Ny-Hellesund i år. Han hadde med seg en sjekk pålydende 14.947 kroner.

- Da vi overtok basaren ble det bestemt at overskuddet skulle deles i tre. En del til Ny-Hellesund vel, en del til Foreningen Skolehuset og en del til et veldedig formål. Vi i «basargruppa« hadde en intern avstemning og vinneren, uten tvil, ble Røde Kors prosjektet «Ferie for alle».

Helg på Verftet
Ikke før han hadde gitt sjekken til leder i organisasjonen, Kristin Tangvall Mydland, fortalte han om et annet prosjekt hvor han planla en gratis helg på Verftet til samme prosjekt neste sommer. Borø er styreleder i Ny-Hellesund drift AS, som eier en av leilighetene på Kapelløya.

- Jeg står for det jeg lover, dette skal vi få til, sa han.

Sist sommer dro åtte ungdommer på tur til Danmark med fem ledere fra Søgne Røde Kors. Turen ble til ved hjelp av midler fra blant annet Hellvik Hus, kommunens Styrkedråpen, Søgne Lions og Sixt Bilutleie.

- Storkoste oss
- Vi dro fredag og allerede på vei fra Søgne til ferga begynte ungdommen å knytte bånd. Dette var ungdommer i alderen 13 til 16 år som har et lite sosialt liv. Vi var spente, men hele turen gikk over all forventning og vi storkoste oss hele helgen, forteller Mydland.

Hun og tre andre fra Røde Kors samt en frivillig bussjåfør ble med som ledere.

Blant dem var også Laila Fløystøyl som fortalte om ungdom som aldri får være med på noe som helst.

- Tøft å si
- Mange av dem går ikke hjem før i ti-tiden om kvelden, for da har foreldrene sovnet. Det er tøft å si, men slik er det, sa hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.
- Vi håper turen med ungdommene i sommer var en sped begynnelse på noe stort, sier Laila Fløystøyl i Søgne Røde Kors. (Foto: Nicolai Prebensen).

«Ferie for alle» ble arrangert for første gang i Søgne, men prosjektet er av eldre dato og velkjent andre steder.

- Vi henvendte oss til det offentlige og fikk navn. De ble igjen kontaktet og vi fikk åtte positive tilbakemeldinger. I ettertid fikk vi flere henvendelser om andre som ville være med, hvis «bare de hadde visst om prosjektet». Det er veldig mange i Søgne som har det slik og det er forferdelig at det skal være slik her hjemme. Vi ser det andre steder, men å få dette så nært var tøft, forteller Fløystøyl videre.

Turen var veldig vellykket med fergetur, restaurantbesøk, opplevelser i fornøyelsesparker og mye annet, Alt dette for første gang for de fleste av ungdommene.

- Sterke bånd
- Vi knyttet sterke bånd den helgen og treffer vi noen av dem på gaten blir det gode klemmer. Disse ungdommene har aldri vært med på noe som helst, og vi vet om mange andre barn og ungdom som kunne vært med. Neste år håper vi at vi klarer å få med flere. Det er så mange her i bygda vår som sårt kunne trenge et avbrekk fra en heller trist hverdag.

- Jeg hadde med tantebarnet mitt Simon som skulle fungere som en eventuell buffer mellom oss voksne og de unge. Hans reaksjon etter turen var enkel. Han blir med hvis det blir tur neste år også. Vi var selvsagt alle spente, men alt gikk på skinner, og takknemligheten lyste ut av ungdommene hele helgen, fortsetter Fløystøyl.

Hun forteller at hun håper dette var en sped begynnelse på noe stort.

- Enormt
- Behovet er enormt. Disse unge trenger noe å se frem til. Kan vi gi dem det, bruker vi gjerne fritiden på å hjelpe til. Det koster, men vi ser heldigvis at mange vil hjelpe. Får vi det til reiser vi gjerne med 20 ungdommer neste sommer. Vi trenger midler, og vi håper at noen vil bli med å dra lasset. Vi tar det praktiske, sier hun og inviterer dermed til felles dugnad for neste års «Ferie for alle» prosjektet.

- Jeg vil gjerne gi et eksempel på hva vi snakker om. Like før avreise fikk hver av ungdommene en reisesekk av Søgne og Greipstad Sparebank. Under hele turen ble denne passet på som om den var av rent gull, det sier sitt om hvordan det daglige livet for disse menneskene er, avslutter hun.
Sist oppdatert 30.08.2018 klokken 08:59 av Nicolai Prebensen

Vidar Borø fra "Basargjengen" i Ny-Hellesund med sjekken til "Røde Kors' "Ferie for alle". Leder i Søgne Røde Kors, Kristin Tangvall Mydland tok i mot på vegne av organisasjonen. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no