Familiefestival for kreftsaken

Publisert

Av Trude Vibeke Nygaard Omland, Kreftforeningen
 Førstkommende helg, 8. og 8. september arrangeres Stafett for livet for aller første gang i Kristiansand. Det er en 24 timers stafett hvor deltagerne ikke går eller løper mot hverandre, men med hverandre. Bak arrangementet står Kreftforeningen og 54 frivillige.
Stafett for livet er en festival for hele familien, der lokalsamfunnet går sammen for å vise støtte til dem som er, eller har vært, berørt av kreft. Stafetten symboliserer at kreften aldri tar pause, men er til stede hele døgnet og at det alltid bør være noen på banen for den som er syk. Dette skjer gjennom å arrangere en lagstafett. Bak hvert lag er det en historie, et menneske, som laget vil støtte eller minnes. 

Åpning
Varaordfører Jørgen Kristiansen åpner offisielt arrangementet lørdag 8. september klokken 12.00 på Kristiansand stadion. Utover dagen vil det være aktiviteter for barn, bamsehospital, mattelt og et eget telt for de påmeldte som er berørt av kreft (fighterne). Det blir konserter med lokale artister som Marte Wulff, Kjetil Grande, Stein Roger Sordal, Tenderleaves, Oakland Rain, Hilde Hefte, Bjorvands, Erik Faber og George.
Det blir lyssermoni klokken 22.00. En markering for å minnes de som er kreftsyke eller har gått bort. Saksofonist Tore Ljøkjel og Sharrons dansestudio setter sitt preg på sermonien.
Vi har hittil 37 påmeldte lag og over 1.100 deltagere.
- Alle kjenner noen som er rammet av kreft. Bli med – meld deg på et lag, dropp inn, hei på de du måtte kjenne og skap stemning. Vi har en visjon om å fylle Kristiansand stadion, sier stafettleder Cathrine Aanensen.
Stafett for livet er ikke en stafett slik vi vanligvis tenker på en stafett. Det er ikke et idrettsarrangement, ikke en konkurranse. Under Stafett for livet går eller løper vi med hverandre, ikke mot hverandre. I eget tempo, i egne tanker eller i god prat sammen med andre. Men, for å oppklare en misforståelse med en gang: Ingen deltaker må gå eller løpe i 24 timer eller være til stede hele døgnet. Det er hvert lag som skal ha minst en deltaker på banen hele døgnet. 

Alle kan delta på Stafett for livet; barn, unge, voksne og eldre – jenter og gutter, kvinner og menn. Man kan gå med krykker, rullator eller barnevogn – eller løpe for å få en god treningsøkt. Det viktigste er å delta og støtte dem som er eller har vært rammet av kreft. Arrangementet er det eneste på Sørlandet og vi ønsker deltakere fra nær og fjern J

Aktiviteter
Her er masse aktiviteter, ikke minst for barn. Vi oppfordrer barna til å ta med kosebamsen eller dokka, for her stiller ansatte fra sykehusets barne- og ungdomsavdeling med eget Bamsehospital.

Fighterrunden (kreftrammede som går først når stafetten starter), konsert med kjente artister og ikke minst lysseremonien er høydepunkter på programmet. Under lysseremonien, når mørket har senket seg, tennes lys i papirposer hvor deltakerne har tegnet eller skrevet personlige hilsener til noen de støtter eller minnes. 

Fighterrunden
Søgne turnforening vil delta under fighterrunden som åpner stafetten. Svært mange av lagene har også egne telt på stadion og vil «kampere» der gjennom døgnet. Lagene har også stor kreativitet for å samle inn penger til kreftsaken.

Fakta:
Stafett for livet er et samarbeid mellom Kreftforeningen og American Cancer Society (Relay For Life), og er verdens største non-profit arrangement med 3,6 mill. deltakere fordelt på 5000 byer og 29 land. En dugnadsgjeng på 54 personer står bak arrangementet på stadion, med stafettleder Cathrine Aanensen i spissen.
Bildet er fra Stafett for livet i Randaberg i 2017. 450 lysposer ble tent for å minnes ofre for sykdommen. (Foto: Kreftforeningen)
Powered by Labrador CMS