Ned i 2010, opp i 2018

Publisert

Søgne Dykkerklubb fortsetter sitt arbeide med å hente opp båter, teiner, ruser og garn fra havets bunn, og onsdag utførte de en heving av et plastvrak på en kanskje noe utradisjonell måte.


Under Tall Ships Race i 2010 ble en Goldfish 21 fylt med vann og gikk ned uten at noen personer kom til skade.
Avtale
- Vi har inngått en avtale med Miljødirektoratet og noen lokale velforeninger langs kysten om å hente opp plastbåter som ligger under vann og forurenser. Akkurat denne bestemte vi oss for å heve nå i godværet. Å bruke lekter og kran er tungvint og dyrt så operasjonen ble gjennomført på en litt utradisjonell måte, sier Karl Klungland, leder i Søgne Dykkerklubb til N247 onsdag formiddag.
Da hadde han nettopp kommet opp på tørt land etter å ha vært en viktig del av aksjonen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Fritidsbåten på vei inn Høllefjorden under slep onsdag formiddag. (Foto: Nicolai Prebensen).
Klungland forteller videre:
- Ny eier
- Det lå innenfor vår tillatte dybde og vi hektet en slepekrok og 100 meter slepetau på Goldfishen der den lå. Så begynte dykkerbåten vår å trekke og det gikk ikke lang tid før den kom opp til overflaten, riktig vei, sier han.
- «Snorkel» slakket av og jeg kom meg ombord. Det ble en del øsing med pøs under turen fra Vestergapet til Høllebukta, men vi kom frem. I Høllen sank den umiddelbart igjen da dykkerbåten ikke kunne holde farta lenger uten å gå på land. Kranbil var bestilt og etter å ha fått båten opp til overflaten igjen ble den lenset og satt på henger. Faktisk så er den allerede solgt videre fra forsikringsselskapet til en ny eier, sier Klungland.
Han forteller videre at den foreløpige avtalen er en forlengelse fra fjorårets hvor en god del vrak ble fisket opp av dykkerklubbens medlemmer.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Fritidsbåten henger trygt i stroppene til TM Hansens kranbil i Høllebukta. Det etter en noe spektakulær tur fra Vestergapet i Kristiansand til Høllen hvor det gjaldt å holde farta oppe for ikke at båten skulle gå ned igjen på dypt vann. (Foto: Nicolai Prebensen).
10 vrak
- Nå er avtalen på 10 vrak og da har vi ni igjen vi tar utover høsten. Vi fakturerer direktoratet for faktiske utgifter til hevingene, men noen stor butikk er dette ikke. Det blir selvsagt noen penger i klubbkassa, men i tillegg og like viktig, så har vi det vannvittig morsomt når vi holder på med denne type dugnad, sier han videre.
Sist søndag hentet dykkerklubbens medlemmer opp 12 nye eierløse teiner og i følge Klungland er det nok å ta av selv etter at klubben nå har passert godt over 700 spøkelsesredskap hentet opp fra havets bunn i Søgne-skjærgården.
- Hummerfisket holder jo på nå, og det er ikke sikkert alle finner igjen teinene sine når de skal trekke, sier han med et smil.
Bildet under:Her er båten kommet opp til overflaten og Karl Klungland hoder båten flytende ved hjelp av lensing med pøs. (Foto: Hans Tore Tangerud).
Sist oppdatert 10.10.2018 klokken 17:19 av Nicolai Prebensen
Her er den 21 fot lange Goldfishen som gikk ned i 2010 på vei inn Høllebukta for å antakelig starte et nytt og bedre liv. Dykkerklubbens Karl Klungland står i baugen av båten. (Foto: Nicolai Prebensen)
Etter at båten hadde blitt slept inn på grunt vann i Høllebukta ble den hevet og lenset for vann før den ble satt på henger og fraktet til ny eier. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS