Fire menn druknet fra fritidsbåt i september

Publisert

Fire av fem drukninger i september skjedde fra fritidsbåt, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Av 16 drukninger fra fritidsbåt så langt i år, er fire utenlandske fisketurister.
I september 2016 hadde fire tyske fisketurister hellet med seg da båten deres kantret. De klamret seg fast til skroget i flere timer før de ble funnet av redningsskøyta «Horn Flyer». Foto: 330 skvadronen Ørlandet 
Båtturen til en sønn, far og bestefar fra Tyskland endte på tragisk vis da båten kantret i Korshavn i Vest-Agder i slutten av september. Sønnen i 20-årene overlevde ulykken, mens livene til de to andre ikke stod til å redde. I april i år omkom en polsk mann på 29 år under turistfiske i Troms, mens en ukrainsk mann på 50 år omkom i Finnmark i august.
Kommunikasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet er bekymret over at én av fire som har druknet fra fritidsbåt er utenlandske fisketurister.
- At kravene til turistfiskerne ikke nødvendigvis er lik den virkeligheten de faktisk møter ute på havet er en utfordring. Redningsselskapets mannskaper rykker ofte ut til denne gruppen turister, og for ofte kommer nødmeldingene i seineste laget. En hendelse går fra det som kunne vært en assistanse til og bli en akutt søk- og redningsaksjon. Et regelverk som følger opp forpliktelser og ansvar rundt nødvendig varslings- og sikkerhetsutstyr bør derfor få sterkere fokus. Vi ønsker jo alle at de som besøker oss reiser hjem med gode minner, og ikke med venner eller familie i en kiste, sier Pedersen.
Ikke funnet
Den tredje drukningen fra båt skjedde i Båtsfjord i Finnmark der en 75 år gammel mann ble meldt savnet da han ikke kom hjem fra fisketur i starten av september. I Hjeltefjorden i Hordaland falt en 50 år gammel franskmann etter å ha blitt truffet av seilbommen. Ingen av disse er funnet. I Hordaland omkom også en 19 år gammel mann under fridykking i Lindås. Redningsskøyter deltok alle de fem søkene.
Frode Pedersen i Redningsselskapet ber alle som skal på sjøen om høsten om å tenke på egen sikkerhet.
- Med den temperaturen som vannet holder nå overlever en ikke mange minutter uten riktig utstyr. Det er derfor viktig å kle seg godt og bruke redningsvest eller aller helst flytedress eller arbeidsdrakt. Sørg for å ha med vanntett kommunikasjonsutstyr, slik at du kan be om hjelp hvis uhellet er ute, råder han.

Hordaland på topp
21 av 82 drukninger så langt i år har skjedd i forbindelse med bruk av båt – 16 fra fritidsbåt, en fra kajakk/kano og tre fra yrkesbåt. Fall fra land/brygge i elv, sjø eller vann er hyppigste drukningsårsak (31 drukninger), mens 18 drukninger er relatert til bading. 
Ni personer har druknet i Hordaland, mens sju personer har druknet i henholdsvis Trøndelag, Sogn og Fjordane, Østfold og Telemark i perioden januar til september.
Redningsselskapets 10 råd for et tryggere hummerfiske
Årets hummerfiske, som startet 1. oktober, har så langt foregått uten store uhell. Her er Redningsselskapets ti råd for et fortsatt trygt hummerfiske:
  1. Hold deg oppdatert på vær og vind. Husk det er ingen skam å snu om du føler deg utrygg.
  2. Bruk redningsvest og kle deg riktig. På vinterstid er en flytedress/arbeidsdrakt å foretrekke.
  3. Pass på at det ikke ligger masse flytetau rundt båten din.
  4. Ha alltid med deg en skarp kniv til å kutte tauverk.
  5. Ha alltid et godt anker lett tilgjengelig i båten. Dette kan være avgjørende for utfallet om du skulle få tau i propellen.
  6. Tenk stabilitet. En stabel med teiner skaper dårlig stabilitet, i tillegg blir plassen om bord marginal.
  7. Hold deg oppdatert på lokale strømforhold.
  8. Ha VHF eller mobilen i vanntett deksel. 
  9. Legg ikke ut teiner midt i skipsleia. 
  10. Vær to i båten, eller si fra hvor du skal og hvor lenge du blir borte.
Pressemelding fra Redningsselskapet.
Redningsskjøytene har deltatt i alle søk etter savnede på sjøen til nå i år. (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS