- Vi når 1.000 spøkelsesredskap før året er omme

Publisert

Søgne Dykkerklubb fortsetter det enorme arbeidet klubbens medlemmer gjør med å dykke etter, og ta opp spøkelsesredskaper i skjærgården. Arbeidet startet for tre år siden og nå har de utvidet søkeområdet både øst og vest for Søgnes egen skjærgård i et prosjekt som har fått navnet «Et felles løft».


Prosjektet er et samarbeid med Flekkerøy vel og Kystgrunneierlaget hvor dykkerklubben i all hovedsak har konsentrert seg om å plukke avfall under vann. Klubbens medlemmer har bistått sjøspeidere med ryddeaksjoner på Randøya i Kristiansand, i Søgne-skjærgården og under sjøspeiderlandsleiren i Stavanger.
400 ungdommer
- Under sjøspeiderlandsleiren fikk rundt 400 ungdommer grunnleggende fridykkeropplæring slik at de kan bistå med å plukke søppel i vannkanten og øke interessen rundt problemet med marin forsøpling, sier leder i klubben, Karl Klungland på telefonen til N247.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Han og medlem Steinar Monsen var tirsdag på et stort arrangement hvor frivillige lag og foreninger, samt flere fylkeskommunale- og statlige institusjoner deltok hvor temaet nettopp var marin forsøpling.
I en rapport sendt ut 26. november til medlemmene skriver Monsen og Klungland at de til nå i år har gjort tilsammen 350 dykk etter spøkelsesredskaper og avfall, og de har tatt opp 372 spøkelsesredskaper, teiner, ruser, garn, liner og andre fiskeredskaper.
945 redskaper på tre år
På de tre årene klubbens medlemmer har dykket etter eierløse fiskeredskaper er nå antallet oppe i 945 og de lover å nå milepælen 1.000 innen året er omme.
- Det skal vi få til. Vi fortsetter ut året og når vi ikke 1.000 redskaper innen jul, skal jeg egenhendig hente opp resten i romjula, sier han lattermildt.
I tillegg til alle redskapene som er hentet opp av sjøen, har medlemmene under disse turene lokalisert i alt ni plastvrak som er tatt opp ved hjelp av arbeidsdykkere og lekter og fraktet til land. (Bildet er fra sommeren 2017).
Restaurert
- To av disse ni vrakene var i så god stand at de vil bli restaurert. Disse ni båtene tilsvarer cirka fire tonn plast og disse er tatt i land hos en lokal entreprenør i Søgne. I alt er nå tre fulle containere med marint søppel fylt. Dette i tillegg til de dugnadene vi har gjort for lokale velforeninger i Søgne, sier Klungland videre.
- Neste år fortsetter vi arbeidet og vi har i samarbeid med Flekkerøy vel planlagt å renske store deler av sjøområdene rundt Flekkerøya. Vi skal også delta i en søppelfestival på øya, dette i forbindelse med strandryddedagen sammen med skoler, foreninger og fiskere, sier han.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Bildet er fra en konkurranse med sjøspeidere i et friområde for å rydde en strand. (Foto: Søgne Dykkerklubb).
Returordning
Opphentingen av redskaper og båtvrak i sjøen er en returordning som gir midler tilbake til de foreninger og lag som utfører arbeidet. Rapportering blir støttet av sparebankstiftelsen DNB via dykkerforbundet. Båtvrakheving og plukking av annet søppel er del av et prosjekt som har søkt midler fra Miljødirektoratet.
- Vi bruker disse midlene til vanlige driftsutgifter i dette arbeidet samt å fornye vårt utstyr. Vi har blant annet gått til innkjøp av en ROV slik at arbeid med søk etter utstyr kan gjøres fra overflaten. Den ROVen vi gikk til anskaffelse av i vår har vist seg å ikke fungere slik den burde, og vi har nå hevet kjøpet. Imidlertid er dette et så nyttig redskap at vi har gått i forhandlinger med et nytt selskap om kjøp av en ny ROV, avslutter leder i Søgne Dykkerklubb, Karl Klungland.
Her lander Oddvar Larsen spøkelsesredskap nummer 400 12. mars i fjor. Før årsskiftet er over 1.000 redskaper hentet opp fra sjøen, lover leder i Søgne Dykkerklubb, Karl Klungland. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
En flott skjærgårdsjeep er hentet opp fra havets bunn i Vestergapet og ble nylig slept inn til Høllebukta hvor båten ble løftet på land. Båten blir restaurert av ny eier. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Powered by Labrador CMS