Espen Lauritsen (t.v.) og Karl Klungland fikk æren av å hente opp spøkelsesredskap nummer 1.000 søndag formiddag. Et stort garn som hadde ligget og fisket lenge. (Foto: Nicolai Prebensen)

Søndag kom spøkelsesredskap nummer 1.000 opp av sjøen

  Nicolai Prebensen
  03. des. 2018
  08:27
27. november lovet Søgne Dykkeklubbs medlemmer i en rapport at de ville nå 1.000 spøkelsesredskap hentet opp fra havets bunn innen året var omme. Det resultatet kom allerede søndag 2. desember.


Etter at nummer 1.000 kom opp, et stort garn som hadde fisket i årevis, fortsatte søket en liten stund til og totalantallet er nå 1.001 redskap. Klubbens medlemmer har bare dette året tatt opp 438 redskap som har ligget på havbunnen uten dobbe, og i alt har klubben gjennomført over 50 dedikerte turer på sjøen med søk og opphenting av teiner, garn, ruser og andre faststående fiskeredskap.

Nummer 1.000
- Jeg lovet meg selv at det skulle vi klare, om så jeg måtte gjøre det på egenhånd. Det slapp jeg og i dag dro vi opp nummer 1.000, sier leder i klubben, Karl Klungland til N247.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Bildet viser hvordan spøkelsesredskap nummer 1.000 lå og fisket før Søgne Dykkerklubbs medlemmer fikk det opp søndag formiddag. (Foto: Espen Lauritsen).

- Planen var å klare målet innen nyttår, men jeg ble kalt ut på jobb litt tidligere enn planlagt, så det har blitt turer hver dag siden torsdag, forteller han videre.

- 1.001 spøkelsesredskap hentet opp. Hvor mange dyr er spart?

- Det er umulig å regne på, men bare i dag har vi frigjort et stort antall krabber og fisk fra de redskapene vi hentet opp. Bare i garnet som var nummer 1.000 var det mange spor etter krabber, fisk og andre sjødyr. Det er en tragedie med alt som ligger der ute, sa søndagens båtfører, Svein Ove Aaneslandm til N247.

Det var han som fikk æren av å trekke garnet opp i dykkerklubbens «Snorkel», mens det var Espen Lauritsen og Karl Klungland som fant garnet, omtrent midt på Høllefjorden.

- Tar dere en pause i fisket etter spøkelsesredskaper nå?

Nei. Vi burde vel bikke 500 i år før nyttårsaften. Jeg er hjemme i romjula, og da er det vel på tide å finne frem dykkerutstyret igjen, sier Karl Klungland.

Etter at søndagens dykk var gjennomført møttes flere av medlemmene i klubbhuset i Høllen. Der vanket det kake, spandert på av Frk. Lyng, og de mest aktive dykkerne og båtførerne ble hyllet av båtansvarlig i klubben, Steinar Monsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Noen av Søgne Dykkerklubbs medlemmer samlet til kakefest på klubbhuset i Høllen etter at redskap nummer 1.000 var hentet opp fra havets bunn søndag formiddag. (Foto: Nicolai Prebensen).

«Dykkerenker»
- Det er to personer her jeg vil takke ekstra med blomster. Karl Klungland og Jan Kristoffersen har vel til nå vært de mest aktive i denne tre år lange aksjonen. Derfor vil jeg gi ekstra oppmerksomhet til konene deres, Siri og Cecilie.

- Mennene deres har vært mye på sjøen de siste årene, og mens de to gutta har vært på sjøen og moret seg har dere to kjørt løpet hjemme. Gratulerer og tusen takk til dere begge, sa Monsen til «dykkerenkene».

Søgne Dykkerklubb er den klubben i landet som desidert har jobbet mest med opphenting av spøkelsesredskaper og søppel fra havets bunn.

På Norges Dykkeforbunds hjemmeside skrives at over 2200 mennesker landet rundt i 2018 har deltatt i ryddeaksjoner under vann.

- Fantastisk innsats
- Det er en fantastisk innsats, sier en entusiastisk President i Norges Dykkeforbund Sigurd Paulsen til nettstedet.

- Ryddingen bidrar til renere hav og foregår på den måten at dykkerne plukker opp søppel under vann på samme måte som de ellers kunne plukket opp en krabbe eller kamskjell i fangstnett. Når det er større gjenstander samarbeider klubbene med profesjonelle som også ofte stiller opp på dugnad. Mange av renovasjonsselskapene og havnevesenet har også vært villige til å ta i mot avfallet på land uten betaling, så her er det mange som bidrar til renere hav, står det på hjemmesiden.
Sist oppdatert 03.12.2018 klokken 08:32 av Nicolai Prebensen

- Den teina der har ligget i sjøen i mange år og den er like fin den dag i dag. Den hadde fisket i mange år til om vi ikke fant den i dag, sier Karl Klungland. I rusa som også ble funnet søndag gikk en stor avmagret tre kilos torsk. (Foto: Nicolai Prebensen)

Kartet som viser de stedene Søgne Dykkerklubb har søkt etter spøkelsesredskaper etter at aksjonen startet for tre år siden. (Foto: Tegning: Karl Klungland)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no