- Integrering skjer ikke inne på et kontor

Publisert

- Det er flott å høre om alt det gode arbeidet som gjøres blant frivillige. Dere lager mange flotte arenaer for integreringsarbeidet i bygda. Integrering skjer ikke inne på et kontor, sa Pål Bjørkkjær fra Søgne kommunes «Introduksjonssenter for innvandrere» til forsamlingen i kultursalen på Søgne gamle prestegård tirsdag formiddag. 
Det var Søgne menighet som hadde invitert til samling i kultursalen under tema «Integrering, et lokalt samarbeid». En viktig del av innholdet under samlingen var at de frivillige organisasjonene som er involvert i integreringsarbeid på ulike arenaer fikk presentere seg og orientere om det arbeidet som legges ned fra hver enkelt organisasjon. 
Språkkafe
Nora Hope var først ute og fortalte om sitt mangeårige engasjement med språkkafe som i første rekke er rettet mot mennesker som er nyankommet til Norge og trenger hjelp både til språk og andre hverdagslige sysler. 
- I 11 år har vi holdt på med språkkafe. Det er et veldig givende arbeid og vi har vært heldige som kan arrangere dette i biblioteket som er en nøytral arene som ikke utelukker noen. Det er dagligdagse ting vi snakker om her, fortalte Hope om de mange frivillige som har deltatt i denne populære aktivitet. 
Åpent Hus
- En fremmed er en venn du ikke har møtt enda, siterte Alie Roland da hun fortalte om aktiviteten Åpent Hus i regi av Søgne Misjonskirke. (Foto: Jon Aamodt). 
Åpent Hus retter seg mot kvinner og barn og tilbyr språktrening samtidig som matlaging, sying, strikking og hekling er på programmet. En dag i uka med fotball for mannfolkene er også en del av programmet som tilbys. 
- Vi gjør livet sammen. Det er mottoet vårt, fortalte Roland. 
Treffen
Gjennom Frisklivsentralen presenteres et tilbud kalt Treffen. Treffen er et gratis tilbud for kvinner som ønsker å trene sammen med andre, og kvinner som er nye i Norge er spesielt velkommen til treningen. 
- Det er en varm og åpen gruppe med medlemmer fra 20 til 80 år, hvor alle skal føle seg velkommen og hvor det er plass til alle, sier Siri Tønnessen som er en av instruktørene på Treffen. 
Artikkelen fortsetter under annonsen. 

Deltagere fra Treffen forteller om en gruppe hvor treningen legges til rette for å spore fremgang, og et treffsted der deltagerne også snakker om utfordringer med ulike kulturell bakgrunn. 
- Det har gitt meg et nytt liv. Jeg treffer hyggelige mennesker og aktiviteten gir meg overskudd og energi i hverdagen, sier en av innvandrerkvinnene som har deltatt på Treffen siden 2016.
Diakonipris til Nora Hope
- Med diakoniprisen ønsker diakoniutvalget i Søgne menighet å gi en oppmerksomhet til et lag, forening, organisasjon eller enkeltperson som gjennom sitt arbeid eller engasjement gjør Søgne til ei varmere bygd å bo i, sier Silje Wik Vesterfjell, Soknediakon i Søgne menighet.

- I år går prisen til Nora Hope som har et stort engasjement for at mennesker fra andre land som kommer til Søgne skal føle seg velkommen. Gjennom mange år har hun vært et lyspunkt for nye i bygda. Hun har hjulpet med alt fra praktiske ting til for mange å være selve klippen. Gjennom dette engasjementet har hun i mange år vært Søgne menighets flyktningekontakt og har sammen med sin mann bygd opp norsktreningskafeen i Søgne. Kafeen er et samarbeid med Frivilligsentralen og finner sted på biblioteket. Hver torsdag i skoleåret tar hun og andre frivillige imot elver fra Birkelid læringssenter og andre som ønsker å snakke norsk. Hun har skapt en møteplass der mennesker på tvers av nasjonalitet og kultur kan møtes og bli kjent. Et uttrykk som forbindes med denne damen er: «mamma Nora», sier Vesterfjell om begrunnelsen for pristildelingen.
Powered by Labrador CMS