Vil du være en lyttevenn?

Publisert

Som den nest siste kommunen i Vest-Agder skal Søgne kommune nå i gang med prosjektet «Lyttevenn».
- Vest-Agder fylkeskommune har i samarbeid med fylkets eldreråd og UiA siden 2009 stått bak prosjektet som kalles «Lyttevenn». Sammen med Lindesnes var Søgne kommune nå de eneste i fylket som ikke har hengt seg på prosjektet, men nå skal vi igang, sier leder av Søgne Frivilligsentral Heidi Johansen som sammen med rådgiver Dag Røise inviterer til prosjektstart på Helsehuset torsdag 28. februar.
- Hemmeligheten bak prosjektet er «lær å lese av å lese», fortsetter Johansen. 
Lyttevenn er basert på frivillige som etter avtale møter på bygdas barneskoler for å høre barn som leser. I Søgne er det elever på tredje trinn som skal være med når tiltaket settes i gang om kort tid. Også i Søgne er Eldrerådet involvert som medspillere ettersom fylkets eldreråd er prosjekteiere. 
- Flinkere til å lese og til å forstå
- Vi har vær i kontakt med alle rektorene på barneskolene og samtlige av disse kjenner prosjektet fra tidligere. Det har gjort sitt til at vi har hatt en lett jobb med å «selge inn» ideen. Erfaringer så langt viser at ikke bare blir barna flinkere til å lese, men de får også en bedre lese- og begrepsforståelse. Det kan henge sammen med at når de er i en «en til en»-situasjon med voksne, er det lettere å spørre og få en dialog rundt stoffet som blir lest. I klasserommet er det for noen en høyere terskel for å rekke opp handa og spørre, sier Røise. 
Initiativtakerne understreker at det ikke kreves spesielle kvalifikasjoner for å være lyttevenn, og det er heller ikke en aktivitet forbeholdt den eldre garde selv om det kanskje er i den gruppen vi finner flest mennesker som har anledning til å delta i frivillige aktiviteter i skoletiden. De som melder sin interesse må likevel ha i tankene at det kreves en viss kontinuitet blant de frivillige og det legges opp til åtte skolebesøk i løpet av hvert semester. 
- Vi ønsker å skape relasjoner som oppleves som trygge og en lyttevenn vil besøke samme skole hver gang gjennom skoleåret, sier Johansen. 
- Gir barnet eksklusiv oppmerksomhet
- Begrepet lesevenn har tidligere vært bruk, men vi bruker konsekvent «lyttevenn» for å få frem at den frivillige ikke er en som skal lese høyt for skolebarna, men lytte til en elev som leser høyt med bare de to tilstede. Det gir barna en eksklusiv oppmerksomhet uten avbrudd fra andre, tilføyer Røise. 
- Dette er for alle, og de som vil vite mer inviteres til Helsehuset torsdag for mer informasjon. Som frivillig blir du alltid en del av et fellesskap og kan ta del i sosiale aktiviteter som knyttes til det frivillige arbeidet i bygda, sier lederen av frivilligsentralen. 
- Med en lyttevenn får barnet eksklusiv oppmerksomhet uten avbrudd fra andre, forklarer rådgiver Dag Røise og leder av frivilligsentralen Heidi Johansen. (Foto: Jon Aamodt)
Powered by Labrador CMS