Legevaktssaken: Er forslaget om ny legevakstordning sjanseløst?

Publisert

Det er nærmest hevet over enhver tvil at forslaget om ny legevaktsordning i nye Kristiansand kommer til å falle med et stort flertall i fellesnemnda når saken skal tas opp til behandling 30. april.
I fellesnemnda har Søgne og Songdalen flertall med en stemme og de aller fleste partiene har gitt signaler til N247 om at det forslaget som foreligger nå er uakseptabelt.
Forslaget som er satt opp som en orieteringssak/drøftingssak i arbeidsutvalget 19. mars, innebærer at Søgne og Songdalen i en to-årsperiode har åpne legekontorer mandag til torsdag fra klokken 16.00 til 20.00. Dagens ordning med åpen legevakt alle ukens dager fra 08.00 til 23.00, også i helgene faller bort.
Kun fastlegepasienter
I tillegg foreslås det at det er bare personer som har fastlege i kommunen som kan benytte seg av legekontorene i bygdene. Ved behov for daglegevakt må personer som oppholder seg midlertidig i kommunen henvende seg til legevakta på Eg. Dette gjelder hele døgnet. 
Fellesnemnda har åtte representanter fra Høyre, tre fra FrP, fem fra KrF, to fra Venstre, en fra Sp, en fra MDG og ni fra Arbeiderpartiet.
Venstres Ivar Bergundhaugen (bildet) sier til N247 at de nettopp har diskutert saken.
 - Vi har nettopp hatt møte og vedtatt Venstres program for de neste fire årene. Der sier vi klart at vi vil beholde dagens legevaktordning på Tangvall og Nodeland, sier ordførerkandidaten.
- Vi vet at dette er viktig for befolkningen. Det er derfor vi har programfestet dette og nå vil jobbe for dette, sier Bergundhaugen og lover at partiet vil følge opp saken når den skal behandles i fellesnemnda. 
Han understreker at det hele tiden har vært lovet minst like gode eller helst bedre tjenester enn i dag, og sier at partiet ikke vil være med på å svekke en velfungerende tjeneste som innbyggerne er fornøyd med. 
- Vil stemme mot programleders forslag
- KrFs representanter fra Søgne og Songdalen i fellesnemnda ønsker å opprettholde dagens legevaktordning på Tangvall og Nodeland og vil stemme imot programleders forslag, sier kommunestyremedlem i Søgne, Sigrun Sæther til N247. 

Hun er redd fellesnemnda kan utsette å ta en endelig avgjørelse og skyve saken over på det nye bystyret.

- Hva som kan bli resultatet da er helt uvisst, og vi må passe på at vi ikke havner i denne situasjonen, sier Sæther. 

- Må finne en bedre løsning
- Det forslaget som kommer fra administrasjonen nå mener jeg er for dårlig, sier ordfører i Songdalen Johnny Greibesland (Sp) til N247. 

Greibesland har likevel stor tro på at det er politisk flertall for en bedre løsning enn den som blir foreslått, og sier videre at det kan bli aktuelt å legge på bordet mer penger for å få en god avtale med legene som deltar i legevaktsamarbeidet. 

- Jeg tror det blir en god løsning med bred politisk enighet og ser ikke at det kan bli et problem senere ved at det nye bystyret skulle gå inn og endre en avtale vi blir enige om nå, sier Greibesland. 
Saken om legevakt i nye Kristiansand er satt opp som orienteringssak i arbeidsutvalget 19. mars, men blir trolig ikke behandlet i fellesnemnda før i aprilmøtet. 
- Programfestet i Høyre
I Høyres valgprogram er det spikret fast at legevakta i Søgne og Songdalen skal bestå. 
- Vi skal ikke ha noe kveldsåpent legekontor. Forslaget fra Frank Andersen, det er slik vi vil ha det, sier gruppeleder i Søgne Høyre og medlem av fellesnemnda, Tom Løchen til N247 i en kommentar til Andersens leserinnlegg i N247 søndag. 
Løchen refererer til programmet til Kristiansand Høyre som slår fast at Høyre vil opprettholde kveldsåpent legevakt i Søgne og Songdalen etter dagens modell. 
- Meningen med kommunesammenslåingen er at tjenestene skal bli bedre og ikke dårligere. slik som dette forslaget er. Vi må tenke på nærhet til brukerne og med det kaoset som allerede tidvis eksisterer på legevakta i Kristiansand. Kaoset blir ikke mindre hvis alle som bor på hytter i Søgne-skjærgården, og de av de 20.000 innbyggerne i Søgne og Songdalen som trenger legevaktstjenester må reise til Kristiansand  ved behov, sier Vidar Kleppe (Dem) (bildet) til N247.
Han mener også at akuttberedskapen kan svekkes vesentlig hvis legevaktsleger må rykke ut fra Eg i Kristiansand i stedet for fra de lokale legevaktskontorene.
Skal ikke forringes
Ordfører Astrid Hilde (Ap) sier til N247 fredag at hun ikke har snakket med hele gruppa i Kristiansand Arbeiderparti, men lokalt er medlemmene klare på at tilbudet ikke skal forringes. 
- Vi kan gjerne få en modell etter Bergen hvor det finnes lokale legevaktstasjoner i de forskjellige bydelene. Randesund må gjerne også ha en legevaktstasjon. Det styrker jo bare servicen overfor befolkningen, sier hun.
Brannvesen og legevaktslegene først på plass
- En annen faktor er jo akuttberedskapen. Jeg mener det er for langt for legevakten i Kristiansand å rykke ut til hendelser i utkantene våre. Når noe skjer er det brannvesenet og legevaktslegene som rykker ut. De er jo på plass lenge før ambulanse og lege fra Kristiansand rekker frem. Jeg fortsetter å jobbe for bedre tjenester og ikke en forringelse, fortsetter Hilde.
Hilde sier videre at hun ønsker en god løsning for alle i den nye kommunen, ikke bare i Søgne.
Etter det N247 kjenner til, og ofte har sett under hendelser, er det ingen tvil om at akuttberedskapen blir vesentlig forringet ved det forslaget som programleder nå legger frem. Brannvesen og lokale legevaktsleger er først på plass under hendelser, og gir førstehjelp inntil ambulanse kommer til stedet. I tilfelle legevaktsordningen i Søgne og Songdalen blir avviklet slik som foreslått, vil KBR Søgne og Songdalens mannskaper enten på egne hånd måtte ivareta akuttmedisinsk nødhjelp, eller vente på ambulanse fra AMK-sentralen på Eg i Kristiansand. Det kan være snakk om viktige minutter når liv står på spill, selv om mannskapene fra Søgne og Songdalen er blant landets dyktigste uansett hvilke akutte situasjoner som oppstår. 
Ambulanse i Søgne
Dersom de lokale folkevalgte til tross for tidligere løfter likevel velger å fase ut en velfungerende legevaktsordning i Søgne og Songdalen, må det være et alternativ med en permanent plassert ambulanse ved KBRs stasjon på Salemsveien i Søgne. Dette er en løsning både Vennesla og Lillesand har praktisert i mange år. 

- «Norges beste kommune»?
- Vi skal bygge en ny kommune. Vi skal bli landets beste kommune. Tjenestene i den nye kommunen skal bli minst like gode som nå...

Fra ledende politikere i fellesnemnda såvel som fra programleder er dette utsagn som er gjentatt og fremhevet i hele sammenslåingsprosessen. Når det viser seg at de tre kommunene før sammenslåing har levert ulike tjenester, må det være en selvfølge for å oppnå de proklamerte forutsetninger at tjenestenivået i den nye kommunen må være minst like godt som i den kommunen som har levert på høyeste nivå fram til i dag. 

Å starte «Norges beste kommune» med å redusere tjenestetilbudet i to av de eksisterende kommunene kan neppe være et godt utgangspunkt for å nå det uttalte målet. 

Omstilling vil alltid koste kroner og andre ressurser. Investering i liv og helse vil imidlertid alltid gi positivt resultat så fremt midlene blir anvendt med fornuft. Mener politikerne alvor med at nye Kristiansand skal bli Norges beste kommune, må de samme politikerne også ta kostnadene som følger med. Alternativet er å se bort fra egne målsetninger og løfter til innbyggerne og ta den politiske kostnaden dette vil medføre for de ansvarlige. 
- Ja, N247 mener at forslaget om ny legevaktsordning er sjanseløst.
Sist oppdatert 17.03.2019 klokken 10:52 av Nicolai Prebensen
Ordfører Astrid Hilde (Ap) og Tom Løchen (H) vil begge jobbe for en legevaktsordning lik dagens, og gjerne utvide tjenesten. (Foto: Jon Aamodt, arkiv)
Ordfører Johnny Greibesland (Sp) i Songdalen mener det politiske flertallet tilsier at legevaktene i Søgne og Songdalen ikke fases ut i den nye storkommunen. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Powered by Labrador CMS