Krise i rekefisket: Frykter oppsigelser, høyere priser og nedlagte mottak

Publisert

Stengte felter kan medføre store konsekvenser for både fiskere og mottak.
- Vi har kommet til det punktet hvor jobber står i fare, sier rekefisker og styremedlem i Fiskarlaget Sør, Lennart Danielsen, til Lindesnes.
Den siste tiden har to viktige felt for rekefiskerne langs sørlandskysten blitt stengt av Fiskeridirektoratet.
- De ble stengt fordi det er såpass mye småreker i fangsten at det ble nødvendig. Det er rekene vi skal leve av framover og da er vi nødt til å spare på bestanden, sier Anne Kjos Veim, sjef for utviklingsseksjonen i ressursavdelingen i Fiskeridirektoratet, til Lindesnes.
Svak sesong
Det er Sjøtjenesten som fortløpende er ute og måler bestanden og tar vurderinger for hvorvidt områder må stenges. Ifølge Danielsen er nå et felt i Nordsjøen, og et stort felt på sørsiden mellom Lindesnes og Grimstad, stengt.
For fiskerne kommer dette på toppen av en sesong som fra før har vært under normalen.
- Derfor blir det ekstra frustrerende. Dette vil føre til at rekeprisene vil gå opp. Og mens noen båter ligger til kai vurderer andre å gå over til et annet fiskeri. Det fører igjen til at mottakene ikke får fisken. Mange blir rammet, sier Danielsen.
Kan bli oppsigelser
Fiskelaget i Mandal er et av 20 mottak langs kysten mellom Rogaland og svenskegrensa. Daglig leder Ivan Frandsen deler Danielsens bekymring. Også for Fiskelaget, der reker er definitivt største inntektskilde og står for 75 prosent av omsetningen, har det vært en tung sesong.
- Dersom feltene fortsatt blir stengt vil det få store konsekvenser for oss. Akkurat nå må vi avvente og håpe på det beste, sier Frandsen til Lindesnes.
Han er klar på at faren for permitteringer, og i verste fall oppsigelser, er høyst reell for Fiskelaget, og at det også gjelder mange av mottakene langs sørlandskysten.

- Positivt
- Jo mer råstoff, jo mer kan jeg selge. Så langt i vinter har vi klart å holde forpliktelsene, men vi kunne solgt mye mer. Fra jul og fram til nå har det ikke vært optimalt i måneder som normalt er bra, sier han.
Positivt
Paradokset i saken, som Fiskeridirektoratet påpeker, er at mange småreker i feltene lover svært godt for framtidens rekefiske.
- Vi har stor forståelse for at fiskerne har en vanskelig situasjon i dag. Samtidig skal vi være glad for mye småreker og vi er nødt til å forvalte det så godt som mulig. Egentlig er dette en god situasjon som tyder på at det blir bedre framover, sier Kjos Veim.
Kjos Veim kan ikke si noe om sjansene for at feltene blir stengt i ytterligere to uker. Det har ikke lyktes Lindesnes å få en kommentar fra Sjøtjenesten tirsdag.
Lennart Danielsen sier han har fått signaler på at områdene blir restengt når en ny vurdering gjøres torsdag. Både Danielsen og Frandsen er enig i at det er godt for framtiden at yngelen tas vare på. Samtidig er de bekymret for det som skjer akkurat nå.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Reketrålerne måtte avslutte fisket etter reker i to store fiskefelt i Skagerrak for halvannen uke siden. Nå fisker de i tradisjonelt dårligere felt, noe som gjør at rekeprisene stiger. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv).
- Rekefisket må være bærekraftig og det er vi selvsagt for, men det går jo gjerne ett eller to år før dagens yngel blir spisbare reker, sier Frandsen.
Foreløpig finnes det ifølge Kjos Veim ikke utstyr som sørger for at man kan fortsette å fiske i feltene uten å få småreker i fangsten.
- Det har vært gjort forsøk på å bruke det, men selv da har det blitt for mye småreker i fangsten. Derfor er det foreløpig ikke tillatt, sier hun.
Ønsker driftsstøtte
Danielsen og Fiskarlaget Sør jobber nå inn mot politikerne for å finne en snarlig løsning.
- Vi trenger hjelp for å holde drift i båtene. Næringen får ikke statsstøtte, men denne gangen må vi be om hjelp i form av en slags krisepakke, som jo er gjort for andre næringer tidligere, sier han.
Ordfører i Lindesnes, Janne Fardal Kristoffersen (H), er orientert om saken. I helgen tok hun den opp med Høyres fiskeriansvarlige politiker, og rådet var å ta saken opp med fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp). Det jobber Danielsen nå med.
- Synes du de burde få en krisepakke, som bøndene fikk i fjor sommer?
- Det er ikke utidig at man i hvert fall legger fram saken. Nå har jo landbruket sine egne avtaler og fiskerinæringen har opplevd mange gode år. Men når de nå opplever utfordringer er det vår plikt å ta dem på alvor og sammen finne gode løsninger. Rene tilskudd er aldri enkelt, men alt er mulig. Jeg har svært stor forståelse for at det er utfordrende for de som lever av dette i næringen, og håper de som sitter med ansvaret finner rom for noe som kan hjelpe i en vanskelig situasjon, sier Fardal Kristoffersen til Lindesnes.
Daglig leder på Fiskelaget Mandal, Ivan Frandsen. (Foto: Signe Marie Rølland, Lindesnes)
Powered by Labrador CMS