- Å sykle til skolen og til fritidsaktiviteter er ett av tiltakene vi selv kan gjøre og som reduserer utslippet av CO2, sier elevene Maren og Sunniva. (Foto: Jon Aamodt)

Deltar i klimamesterskap og sparer CO2

  Jon Aamodt
  12. mai 2019
  18:10
Ved Søgne videregående skole har en gruppe lærere og elever fra vg1 og vg2 i en 13-dagers periode registrert CO2-reduserende tiltak de kan gjennomføre i dagliglivet. Dette er et ledd i Alcoa-Klimamesterskap for videregående skoler i Nordland  og Vest-Agder som har foregått i perioden 29. april til 13. mai.

Det er miljøsertifiseringen Grønt Flagg (Stiftelsen FEE Norway) og Alcoa Foundation som er arrangører av tiltaket der elevene konkurrerer om å redusere mest mulig CO2-utslipp ved å gjennomføre og logge enkle miljøtiltak i hverdagen med Ducky klimakalkulator. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- Stiftelsen FEE Norway og Alcoa-Foundation ønsker å inspirere ungdom til å tenke at bærekraft kan være både gøy og enkelt. Derfor arrangerer de Alcoa-Klimamesterskap for skoler i Nordland og Vest-Agder. Hvilke to klasser klarer å redusere CO2 utslippene sine mest i løpet av to uker, og hvilken skole blir klimamester, sier rektor Kari B. Kleivset. 

I Vest-Agder er det Søgne videregående skole, Eilert Sundt videregående skole i Farsund og Lyngdal, Kvadraturen skolesenter og Vågsbygd videregående skole som er påmeldt.

- Satser på topp 10
- Elever og ansatte har vært ivrige i å registre CO2-reduserende tiltak, og de tar utfordringen med å bli et av de 10 beste lagene. Søgne vgs har seks lag inklusiv et ansattlag med i konkurransen, fortsetter Kleivset.

- Det er flere ulike tema vi kommer inn på. Vannforbruk ved dusjing, spise mer fisk og mindre kjøtt, ikke kaste mat, redusere innetemperatur, slå av lys, sykle til aktiviteter i stedet for å bli kjørt i bil er noen av tiltakene vi har fokus på, sier lærer ved skolen Marianne Berget.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Både lærere og elever ved Søgne videregående skole er med i konkurransen om å redusere mest mulig utslipp av CO2. (Foto: Jon Aamodt).

Alt registreres via en app som elever og lærere har lastet ned, og på den samme appen kan deltagerne hele tiden se hvor mye CO2 som er spart.

- Gjennomsnittet i gruppen vår er 66,55 CO2-ekvivalenter, og i samme gruppe har vi spart utslipp tilsvarende 15.564 kilometer bilkjøring, fortsetter Berget. 

- Lettere å holde fokus
- Registreringen gjør det lettere å holde fokus på miljø, og vi blir mer oppmerksom på hvilke ting vi selv kan gjøre i hverdagen. Enkle ting som det å sykle til skolen og fritidsaktiviteter blir motiverende når si ser resultatene, sier Maren Persen som er elev ved skolen.

De 10 beste lagene i mesterskapet får alle premie på kroner 5.000 som kan brukes til en hyggelig opplevelse for laget.

Ved hjelp av en egen app registreres daglige gjøremål og resultatet i form av redusert utslipp kan følges kontinuerlig. (Foto: Jon Aamodt)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no