Krogen, Tjomsevannet onsdag ettermiddag.

Bruker laserkanon mot gjess

  Nicolai Prebensen
  16. mai 2019
  10:42
Et økende antall gjess skaper hodebry og masse ekstra arbeid for lokale bønder. De store fuglene spiser mye gress, og ekskrementene som blir liggende igjen på jordene forsvinner ikke, selv etter et kraftig regnvær. Resultatet blir at bonden sitter igjen med gress som ikke er egnet til for.

Bonde Annika Meland i Krogen på Tjomsemoen er en av de lokale gårdbrukerne som er sterkt plaget av fugleflokkene. På gården ved Tjomsevannet har hun prøvd ut både skrik og klapping i tillegg til å benytte sperrebånd nede ved vannet for å holde fuglene på avstand. 
 
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- Gjess lander i vannet og spaserer opp på jordet. Å gjerde inne en stor del av Tjomsevannet går bare ikke, sier hun til N247.

Laserkanon
 Med økonomisk støtte fra fylkeskommunen har Søgne kommune nå gått til innkjøp av en laserkanon, et verktøy som ifølge fagleder Steinar Sunde lenge har vært benyttet til å skremme fugl ved lufthavner. Håpet er at denne kanonen kan være det våpenet som skal til for å hjelpe de lokale bøndene. 

Det er for øyeblikket tre bønder i Søgne som etter kurs og godkjenning fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (!) har fått tillatelse til å bruke våpenet. Resultatene med bruk av laserkanonen er så langt oppløftende.
 
Artikkelen fortsetter under bildet.
Annika Meland og Steinar Sunde i Søgne kommune med laserkanonen som brukes i kampen mot gjess på jordene i Søgne. (Foto: Nicolai Prebensen).

 Det er fagleder i Søgne kommune, Steinar Sunde som koordinerer prosjektet lokalt, og onsdag ble vi med Annika og Steinar for å få en demonstrasjon av laserkanonen.

Ser du nøye på gjessene i Nett TV-vinduet like før de letter, kan du se det grønne laserlyset treffe fuglene som kun blir skremt, og letter fra jordet uskadet.
 

Laserkanonen er i Søgne kommunes eie ved hjelp av Vest-Agder fylkeskommune som har støttet prosjektet med halvparten av de 30.000 kronene som en slik laserkanon koster. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no