Dette bildet er tatt av en N247- leser sekunder før Kystverkets "Oljevern 02" gikk på skjær fredag formiddag. (Foto: N247-leser)

- Denne kursen skal ikke dette fartøyet ha. Så smeller det

  Nicolai Prebensen
  21. juni 2019
  20:01
Kystvaktens «Oljevern 02» har i flere uker merket kysten fra Lindesnes til Mandal, og i de siste dagene har de vært i Søgne-skjærgården og fornyet merkesystemet.

Fredag gikk det galt for båt og mannskap under arbeidet. En N247-leser som ønsker å være anonym forteller at han så fartøyet komme innover mellom Herøya og Nodeneset rundt klokken 10.30 fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- Jeg tenkte at akkurat den kursen fartøyet har nå, skal det ikke ha. Få sekunder senere smalt det høyt og baugen reiste seg.

- Dette skjæret ligger innenfor småbåtleia, og her går mange på i løpet av sommeren, sier han.

Skjæret er godt merket på kartet, og dette fartøyet, som setter opp de nye sjømerkene, er spekket med elektronisk utstyr og karter.

«Alle mann på dekk»
- Det gikk ikke lenge før det var en fire - fem mann på dekk og kikket seg rundt. Da de kom seg løs igjen gikk fartøyet for egen maskin inn i Kosseviga og lå der til redningsskøyta «Kaptein Skaugen» kom til unnsetning, fortsetter leseren.

Fredag ettermiddag satte begge fartøyene kurs mot Mandal, og «Kaptein Skaugen» forlot etterhvert «Oljevern 02». Da merkefartøyet kjørte inn Mannefjorden ble båten møtt av RS Bill som er stasjonert i Mandal. Klokken 19.00 var kystverkets båt trygt fortøyd til Gismerøya.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Her er «Oljevern 02» på vei inn til avsperret område på Gismerøya i Mandal. (Foto: Petter Emil Wikøren, Lindesnes).

N247 varslet Lindesnes om saken, og avisens reporter, Petter Emil Wikøren var til stede da «Oljevern 02» kom til Mandal for egen maskin.

- Båten har lagt seg til kai innenfor sperret område, og det er umulig å få kontakt med noen ombord. Begge telefonene som er registrert ombord er avslått, sier han.

Det har derfor ikke vært mulig å få kontakt med noen av mannskapene ombord fredag kveld. Heller ikke ved Kystverkets hovedkontorer har det vært mulig å få kontakt.

Fakta Oljevern 02 (Kilde: Kystverket.no)
  • Bygd: 1979
  • Type: Oljevernfartøy
  • Lengde: 32,5 meter
  • Bredde: 6,8 meter
  • Bruttotonnasje: 233 BT
  • Maksfart: 10 knop
  • Kapasitet oljeoppsamling: 50 m³
  • Kapasitet kran: Maks 8 tonn. 1 tonn på 19 meter.
  • Mannskap: 6 per skift, 2 skift

Den røde og oransje streken viser kursen og skjæret (innfelt) "Oljevern 02 traff fredag formiddag. (Foto: Marinetraffiv/Kartverket, sammenkoblet av N247.)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no