Vintergjester i Søgne-skjærgården 9. desember 2019

Publisert

Av Odd Kindberg, tekst og foto
De fleste kjente fuglene trekker ut fra skjærgården om vinteren, det blir imidlertid ikke tomt. Tøffe arktiske fuglearter inntar skjærgården.
En tur til Hellersøya i desember avslørte tre typiske arktiske fuglearter. Fjæreplytt (Calidris maritima), Alkekonge (Alle alle)  og Islom (Gavia immer)
Den mest utrolige arten er Fjæreplytt som kommer på senhøsten og blir i skjærgården hele vinteren. Denne lille vaderen er en høyarktisk vadefugl.

Denne dagen oppdaget Vidar Andresen og undertegnede en flokk på 30 fugl. I denne flokken var en ringmerket fugl, dette er noe vi ser etter i hver flokk. Vi fikk brukbare bilder og klarte å lese av tallkoden.
Vel hjemme tok jeg kontakt med nestoren på fjæreplytt merking, Kjell Mork Soot. Han kunne raskt fortelle at denne fuglen hadde koden EXY og metallringen hadde nummer 8B11904.
Dette var en hunnfugl og klekt i 2011 og ringmerket ved Longyearbyen (78*13'13''N-15*40'06''E),  Spitsbergen, Svalbardden  04.09.2011.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Bildet av den ringmerkede fuglen gjorde at den kunne identifiseres. (Foto: Odd Kindberg).

Siden 2011
Den ble også registrert i Søgne på samme plass den 21. februar 2018, av Vidar Andresen. Denne lille tassen har fløyet tur/retur Spitsbergen-Søgne siden 2011. Litt av en prestasjon over Barentshavet og langs hele Norskekysten ned til Søgne. Muligens skal den enda lenger, mange fjæreplytter snur ikke før de kommer til Svenskekysten og Storebelt.
Jeg har i flere år registrert flere Svalbard fjæreplytter i Søgne-skjærgården. Jeg blir like imponert over dem hver gang.
Sist oppdatert 10.12.2019 klokken 10:42 av Nicolai Prebensen
Alkekonge (Alle alle) er den minste alkefuglen og er en fast gjest i Søgne skjærgården rundt juletider, sørligste hekkeplass er på Bjørnøya midtveis mellom Norge og Spitsbergen. (Foto: Odd Kindberg)
Islom (Gavia immer) ble også sett denne dagen, dette er en av de største lommene og hekker på Island og mange overvintrer langs Norgsekysten. (Foto: Odd Kindberg)
Powered by Labrador CMS