Tor Ivan Pedersen (t.v.) monterte hjertestarteren på Tappen på Lunde lørdag morgen. Tom Erik Dønnestad i Søgne Røde Kors Hjelpekorps, Randi Føreland Hansen i Lunde Vel og Tore Ramsland (Tappen) var også på plass for å markere begivenheten. (Foto: Nicolai Prebensen)

- Det verste man kan gjøre er å ikke gjøre noe

  Nicolai Prebensen
  14. des. 2019
  12:16
Gjennom et samarbeid mellom Lunde Vel, blikkenslager Tor Ivan Pedersen, Tappen på Lunde, Søgne Røde Kors Hjelpekorps og en rekke bedrifter i Søgne fikk sentrum av Lunde sin egen hjertestarter montert lørdag morgen. Nærmere bestemt på veggen ved pumpene på Søgne Bilservice (Tappen).

- Dette startet under en lunsj hos oss for en stund siden. En kunde fortalte en historie om en kamerat som reddet livet takket være en utplassert hjertestarter. Det satte meg på ideen om at vi måtte vi ha en tilsvarende maskin på Lunde. Jeg kontaktet Randi (Føreland Hansen) i Lunde Vel og hun var med umiddelbart. Innen det var gått noen få dager var hele prosjektet i boks, forteller Tor Ivan Pedersen til N247.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

I etterkant av monteringen blir alle sponsorene tilbudt et førstehjelpskurs i regi av Søgne Røde Kors Hjelpekorps, i tillegg til opplæring i bruk av hjertestarteren.

- Dette er et fantastisk verktøy. Kommer man i en situasjon hvor noen faller om og får hjertestans er minuttene viktige. Ring 113, åpne opp hjertestarteren og både maskinen og akuttmottaket vil guide deg gjennom hele prosessen. Det hele er svært enkelt og det er ikke mulig å gjøre noe galt. 

- Det verste man kan gjøre er å ikke gjøre noe, sier Tom Erik Dønnestad som gjennom hjelpekorpset her levert hjertestarteren til Lunde.

Hjertestarteren er nå på plass, lett synlig for alle. AMK er orientert og har registrert at den er på plass. I tillegg er den registrert i 113-appen.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Blikkenslager Tor Ivan Pedersen bygget likegodt et tak som hjertestarteren på Lunde henger under i ly for vær og vind. (Foto: Nicolai Prebensen).

Det er Lunde Vel som har kjøpt hjertestarteren og leder Føreland Hansen håper den får henge i fred på stasjonen inntil den eventuelt må brukes i et sykdomstilfelle.

Videoovervåket
- Tore (Ramsland red.anm) sa ja med en gang jeg ba om å få henge den opp på stasjonen, og han har sørget for at hjertestarteren er  videoovervåket 24 timer i døgnet. Skulle noen falle for fristelsen vil de bli videofotografert og gi oss en god mulighet til å finne en eventuell gjerningsmann. Slike maskiner er ikke lett omsettelige og det finnes ingen medisiner i veska den ligger i, sier hun og retter en stor takk til alle som har bidratt til at Lunde har fått sin lett tilgjengelige hjertestarter.

Lørdag morgen var Tom Erik Dønnestad (t.v.) og Tor Ivan Pedersen i full gang med å montere hjertestarteren som nå henger på veggen ved pumpene på Søgne Bilservice, Tappen. - Du kan ikke gjøre noe galt med denne maskinen. Det verste du kan gjøre er å ikke gjøre noe, sier Dønnestad til N247. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no