Demokratenes leder, Vidar Kleppe tok turen ut til Kjære og Flekkerøy tidligere i uken. Her er han sammen med Odd Bjørn Størkson, som imidlertid roser Kleppes mangeårige positivitet til det som har skjedd og skal skje på øya videre. (Foto: Arild Hansen)

Flekkerøy: - Mange politikere farer jo bare med lovnader og videre løgner

  Arild Hansen
  03. apr 2020
  19:11
Odd Bjørn Størkson fra Flekkerøy er både skuffet og sint, eller på godt norsk rasende forbannet på flere politikeres årelange håndtering av det som for lengst skulle blitt en gang- og sykkelsti ute på Kjære på Vesterøya.

- Mange av dem farer jo bare med lovnader og videre løgner. Beboerne her ute ytterst på øyas vestkant er både fortvilet og rådville, og mange har nok gått lei hele greia. I mange år har de kjempet for å få en trygg og sikker gang- og sykkelsti på strekningen Skudeviga og de få hundre meterne frem til Kilura. Mangfoldig møtevirksomhet, befaringer og diskusjoner har bare rent ut i sanden, eller for oss, i havet, sier Størkson.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Barna flyttet
Odd Bjørn var en av flere personer fra Flekkerøy som stod bak arbeidet med å få gjennomslag for at det ble åpnet tunnel til øya 15. august i 1989. Han var også formann i bomselskapet som ble stiftet, og som holdt det gående i rundt ni år, slik at de nødvendige lån ble nedbetalt.

Selv er han og familien en av flere grunneiere til 34 tomter som er ment oppe på Åsen, vis avis der du drar inn mot der militæret tidligere holdt til, og dit turfolket i dag valfarter utover på godværsdager.

Rekkefølgekrav
- Vi må helt tilbake til 2002 da tomtene ble godkjent, i tillegg til et rekkefølgekrav med gang- og sykkelsti. Det er 18 år siden det, sier Størkson, og rister oppgitt på hodet.

Det har han gjort flerfoldige ganger i alle disse åene som har gått.

- Den gang hadde vi jo håpet at våre og andres barn skulle fått ei tomt oppe på Åsen, for så å bygge og bli øyboere videre i livet. Slik ble det ikke for våre barn. De bor ikke på øya i dag. De har etablert seg helt andre steder, og forblir nok der videre i livet, sier Størkson videre.   

I tillegg til de 34 tomtene på Åsen, er det også regulert for at det kan bygges ti enheter helt ytterst ute i Kjelleviga.

En gang ut på 1990-tallet begynte storutbyggingen av Andåsfeltet. Den gang måtte de nye beboerne betale 25.000 kroner hver i ekstra tomteavgifter, penger som var myntet på nettopp en gang- og sykkelsti.

På folkemøte
Lokalavisen Flekkerøyposten, som eksisterte i 30 år frem til juletider i fjor, brukte meter på meter med trykksverte på denne strekningen når det stod på som verst. I møter sammen med politikere, beboere og på befaringer. Strekningen fra rundkjøringen og frem til Skudeviga ble ferdigstilt for en del år tilbake, til beboernes store glede. Men det er den videre korte strekningen utover som er den store verkebyllen.

- Nå skal jeg ikke skjære alle politikerne over én kam. Vidar Kleppe og Demokratene som står ved min side her i dag, har jo i alle år snakket varmt om Flekkerøy, og ikke minst om denne gang- og sykkelstien, sier Størkson, og legger til, med en stram mine:

- Under folkemøtet før valget 9. september i fjor, i ett smekkfullt bedehus, snakket samtlige politikere fra hvert eneste parti inderlig varmt om nevnte strekning og at dette var de for. For noe sludder. Samtlige som var til stedet fikk det jo med seg, og de fleste har nok også avslørt lovnadene de farer med, sier Størkson, og skjønner ikke at det kunne bli ti mot fem i formannskapet tidligere denne uken.

- Utfra folkemøtet i fjor, burde jo de samme som var så positive på bedehuset, også stemt for. Enstemmig heter det, sier Odd Bjørn.

I formannskapet
Onsdag fremmet Vidar Kleppe følgende forslag i Formannskapet; «Kristiansand kommune ber om at det lages en konkret handlingsplan for snarest å oppgradere fylkesveinettet, gang- og sykkelsti på Flekkerøy». Den handlet om «hele øya». Før jul i fjor ble det nemlig et enstemmig flertall i ATP-utvalget om at Skudeviga-Kilura-strekningen ligger øverst i trafikksikkerhetsplanen i kommunen.

- Og nå må noe skje. Jeg har vært her ute ved flere anledninger, og jeg skjønner veldig godt at beboerne fortviler. Nå står dette som en handlingsplan, og skal etter hvert til fylkeskommunen, hvor jeg jo også sitter, sier Demokratenes leder som holder hus i Voiebyen, nær nabo til tunnelinngangen på fastlandet.

Artikkelen fortsetter under bildet.
KrFs Jørgen Kristiansen stemte også for forslaget i Formannskapet. Her er han i full jobb ved familiens sjøbu nede ved Lindebøkilen. (Foto: Arild Hansen).

Flertall
I formannskapet onsdag stemte ti for og fem i mot Kleppes forslag. KrF og FrP stemte også for.

- Selvfølgelig gjorde vi det. Dette har strekt ut over alt for mange år. Nå har jo formannskapet videre bestilt en plan overfor øya, så får vi ta det derfra sier Jørgen Kristiansen i KrF.

Han har trommet sammen ei lita gruppe mannfolk fra øya som fremover vil jobbe med å få litt orden i alle disse sakene dette dreier seg om.

Faksimile: I september 2017 samlet Flekkerøyposten «heile Berge-folket» til et felles bildet. Samtlige ønsker seg en sikker gang- og sykkelsti fra Skudeviga og etter hvert utover på Vesterøya. (Foto: Faksimile)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no