Populær turløype: 3.500 kilometer tilbakelagt på en dag

Publisert

- I disse koronatider opplever vi en svært gledelig økning av antall turgåere i Søgnes mange turløyper. Telleapparatet i Kvernhusløypa viser at enkelte dager er det over 1.000 personer som har tatt runda rundt vannet. Det tilsvarer en strekning på nærmere 350 mil, og det på en dag, sier Arfinn Håverstad til N247. Det er Tor Fredrik Akselsen i Kristiansand kommune som har oversikt og telleapparater i turløypene. Han sier til N247 at løypea rundt Kvernhusvannet matcher de populære turområdene, Baneheia, Ravnedalen og Jegersberg når det gjelder antall besøkende.  - Tallene fra Kvernhusløypa har overrasket mye, og det er trolig mange tilreisende som tar turen rundt vannet. Ei fin og opparbeidet løype med beliggenhet både ved vannet og ved sjøen er trolig noe av årsaken til det store besøket. At dette i tillegg er ei rundløype har nok også vært med på å gjøre den svært populær, sier Akselsen. - Besøket i Kvernhusløypa er fantastisk, men i påska og i disse Koronatider bør vi kanskje benytte anledningen til å bli kjent med de mange andre flotte turmuligheter i bygda vår, tilføyer Håverstad (bildet).
Han har satt sammen en liste med tips til turer som kan anbefales for alle som vil benytte fridager til en tur i de mange flotte løypene i bygda. 
Sykkeltur
Søgne er som skapt for sykkelturer, og påska er tiden for å hente fram sykkelen. For et par år siden fikk samtlige postkasser i Søgne  turheftet «SØGNE 13 TURER». Her er det blant annet beskrevet to sykkelturer, begge på cirka ei mil. Den ene turen går gjennom Hellersdalen nord for Tangvall. Her kan du gjøre et spennende stopp på veien og besøke Kongens stue, en stor hule som nå nettopp er skiltet og merket fra der du tar av fra Hellersdalsveien. Et spennende sted. Historien forteller at hulen i et kort tidsrom etter reformasjonen ble benyttet som kapell. Under krigen var den klargjort som tilfluktsted.
Artikkelen fortsetter under bildet.
En annen sykkeltur er «Dronningruta» som er nøye beskrevet i nevnte hefte. Har du ikke heftet, er det fortsatt mulig å få det på rådhuset på Tangvall. I tillegg har vi den flotte turen rundt Tjomsevannet.
Linnåsen er turmål som i det siste har et økende antall besøkende. Vil minne om at du har svært mange alternative veier til toppen. Det kan jo være en fordel for å slippe køgåing i disse Koronatider. Du kan enten gå opp fra Tronstadvann, fra Repstad, Tinntjønn, Tangvall (Hellersdalsveien). Alle disse stiene er skiltet. Vil du ha en ekstra lang tur, kan du gå fra Kunstgressbanen på Tangvall og følge skiltene til Kabbertjønn - Gloppa og fra Gloppa videre til Linnåsen.
Smørheia, Søgnes tidligere skiutfartssted. Et fritt og åpent heiomoråde hvor du nordover har utsikt til fjellområdene helt til Eiken og Åseral, og i motsatt retning Søgneskjærgården. Gode parkeringsmuligheter på Tofte hvor traktorveien mot Smørheia starter.
Rivenesstien, med utgangspunkt fra friområdet i Østre Hummerviga. Stien er skiltet og har har en lengde på drøye tre kilometer tur/retur i litt ulendt terreng. Friområdet i Hummerviga er opparbeidet med brygger, grillsteder og rasteplasser, et flott sted for en utflukt nå i påska.
Amfenesvarden. Ta utgangspunkt i parkeringsplassen ved Torvesanden ved Vaglesvingen. 100 meter nord for Krysset Amfenesveien/Sangvikveien finner du en gammel ferdselsvei, Midtskauveien, som du kan følge ut til selve varden. Et annet alternativ er å følge Amfenesveien utover og ta stien opp til varden lenger ute.
Helleviga- og Romsvigaområdet har mange muligheter både for ulike stivalg og opparbeidede områder for grilling og rast.
Svensheia. I nær tilknytning til Helleviga og Romsviga ligger Svensheia og stien rundt Donevannet. 
Eidsveten en fint tur til et fantastisk utsiktspunkt. 3,6 kilometer tur/retur.
Skihytta på Årstøl. Et flott utfartssted for grilling og rast og turer i selve løypetraseene.
- Søgne og Songdalen orienteringsklubb med samarbeidspartnere har gitt ut en rekke turkart i Søgne som du kan få kjøpt i bokhandelen, og de anbefales på det sterkeste, sier Arnfinn Håverstad.
Deler av denne artikkelen er skrevet av Arnfinn Håverstad. Artikkelen ble først publisert 8. april.
Sist oppdatert 12.04.2020 klokken 12:08 av Nicolai Prebensen
Bro over bekk til Kongens stue. På bildet (fra venstre) Aasmund Bakken, Kalle Kimestad og Helge Bentsen. (Foto: Arnfinn Håverstad)
Powered by Labrador CMS