
Skal bygge hus i krigsherjede Ukraina: – Nå trenger jeg din hjelp
I starten av august reiser Reinert Solhøi (22) fra Søgne til Ukraina for å bygge hus til familier som har mistet alt i krigen. Nå håper han å skaffe midler til materialer i sitt eget nærområde.
Sammen med organisasjonen Ungdom i Oppdrag og initiativet Waves of Hope, skal den utdannede tømreren og ni andre frivillige sette opp to nye boliger på én uke.
– Jeg håper lokale bedrifter og privatpersoner vil bidra økonomisk. Om ikke, må andre frivillige ta en større regning, forteller han.
– Disse menneskene vi bygger for har mistet hjemmene sine. Nå skal vi gi dem et nytt. Det gir en god følelse å få være med på noe så meningsfullt, sier Solhøi til N247.

Bygger håp midt i krigen
Prosjektet Waves of Hope har siden krigens start samarbeidet med myndighetene i Ukraina om å bygge boliger til krigsrammede familier. Hvert år ankommer nye frivillige team som reiser to hus på sju dager i Kherson-regionen.
– Vi er ulike team, og på hvert team er det ti frivillige, sier han.
Han ivrer for prosjektet med stort engasjement.
– Hus blir bygget til familier uten mulighet til å flykte eller skaffe seg nytt hjem på egenhånd.
Mange må være igjen i Ukraina under krigen, enten de ikke har mulighet til å flykte, eller for å holde landet i gang gjennom matproduksjon eller lignende.
– Det er mange eldre, pensjonister og familier med funksjonshemmede barn som rett og slett ikke har noe annet valg enn å bli værende. Det er for dem vi bygger, sier Solhøi.
Husene settes sammen av ferdige aluminiumselementer som danner tørre, varme og enkle hjem. Beboerne får eierskap til boligene og kan senere bruke dem som permanente boliger, eller som garasjer og uthus når landet en gang skal bygges opp igjen.
Ønsker støtte til byggematerialer
Selv stiller Solhøi med fagkunnskap og arbeidskraft. Reise og overnatting er allerede dekket. Men for å kunne bidra til byggematerialene, må han samle inn 50.000 kroner før avreise 3. august.

– Jeg har ikke økonomisk risiko personlig, men jeg vil ikke at det skal gå utover de andre på teamet om jeg ikke klarer å samle inn min andel, sier han.
Totalt samler hvert team inn 500.000 kroner – 50.000 fra hver deltaker – som går uavkortet til materialer og logistikk. Innhentingen skjer på frivillig basis, og det er her Solhøi ber om hjelp.
– Trodde det skulle være enklere
Solhøi hadde store forventninger til innsamlingen i forkant. Som aktiv i Ungdom i Oppdrag og med lokal forankring i Søgne, trodde han støtten ville komme lettere.
– Jeg var veldig optimistisk. Jeg har brukt en del tid nå på dialog med enkelte. Jeg tenkte at "50.000, det fikser vi fort". Men så møtte jeg en vegg. Det har vist seg vanskeligere enn jeg trodde. Mange banker for eksempel, har retningslinjer, og dette er et krigsherjet land.
– Dette er humanitært arbeid, legger han til.
Han mener det likevel burde være fullt mulig å nå målet, spesielt med hjelp fra lokalsamfunnet i Søgne og Songdalen.
– Om 50 bedrifter gir 1.000 kroner hver i snitt, eller om privatpersoner gir det de kan, da er vi i mål.
Gave med skattefradrag
Innsamlingen skjer gjennom godkjente, veldedige organisasjoner, og bedrifter kan få skattefradrag for gaven. Solhøi understreker at dette ikke handler om markedsføring.
– Nei, du får ikke logoen din på huset. Men du får være med på å gi noen et hjem. Jeg lover å dokumentere resultatene og vise frem hva pengene har gått til når jeg kommer hjem igjen i midten av august, sier han.
– Det er ingen andre som gjør dette

Solhøi ble invitert til å bli med allerede i fjor, men måtte takke nei på grunn av forsvaret. I år hadde han ingen unnskyldning.
– Jeg har utdannelsen, jeg har viljen og engasjementet for mennesker i nød. Det er det som driver meg.
– Ingen andre gjør dette akkurat nå. Så da gjør jeg det, avslutter han.