
Meld fra om du finner plastpellets langs strendene
Kommer du over slike plastpellets som bildet viser, vil Kystverket at du melder funnet til dem.
I februar kom et skip lastet med plastpellets ut for et kraftig uvær på vei fra Rotterdam til Norge (sør for Danmark). Noe av lasten forskjøv seg, og det ble slått hull i en kontainer. Denne kontaineren var full av plastpellets, og cirka 13 tonn gikk på havet.
Drivbaneberegninger viser at plastpelletsene derfra har kommet inn i Oslofjorden, og er funnet på strender på begge sider av fjorden og nedover mot Sørlandet.
Kystverket leder arbeidet med å rydde strender for plastpellets i samarbeid med de interkommunale utvalgene mot akutt forurensning i Oslofjordområdet og nedover Sørlandet.
Lokale funn
Også i skjærgården i Kristiansand har publikum meldt fra om mindre funn av disse pelletsene. Dersom du skulle finne slike pellets vil Kystverket gjerne høre fra deg. De har opprettet en publikumstelefon der du kan ringe inn og melde fra om funn.
Telefonnummeret du ringer for innmelding er 33 03 48 10. Telefonen er åpen hverdager fra klokken 09.00 til 19.00 og klokken 11.00 til 16.00 i helgene.
Søppel i skjærgården
Skjærgårdstjenesten i kommunen har også holdt utkikk etter plastpelletsene.
- Vi har sjekket i enkelte bukter, men ikke funnet noe, sier Tor-Fredrik Axelsen, soneleder for park og friområder.
Han legger til at det også er gledelig å se at det ikke er mye søppel i skjærgården for tiden.
- Medias oppmerksomhet på marin forsøpling har gjort folk mer bevisst på problemet. Folk har blitt mye flinkere til å rydde opp etter seg, sier han.
Skulle du likevel komme over et forsøplet område kan du melde fra via Hold Norge Rent sin ryddeportal
Strandryddeuka 2020 utsatt
Strandryddeuka mobiliserer flere tusen frivillige hvert år og er Norges største kollektive ryddedugnad. Den arrangeres vanligvis i mai måned. På grunn av utbruddet av korona har årets aksjon blitt utsatt til høsten.
Plastpellets er råmaterialet som brukes til å produsere plastprodukter. Pelletene har en diameter på 2-3 millimeter og faller inn under størrelseskategorien for mikroplast. Det finnes plastpellets for mange ulike plasttyper som polyetylen, polypropylen, polystyren, PVC og akryl. Plastpellets kan ende opp som mikroplast ved tap ved råvareprodusenten, under transport, mellomlagring og der det blir prosessert videre til ferdige plastprodukter. Kilde: Miljødirektoratet.
Artikkelen ble først publisert på Kristiansand kommunes hjemmeside.
Sist oppdatert 19.05.2020 klokken 12:38 av Nicolai Prebensen

- Vi har sjekket i enkelte bukter, men ikke funnet noe, sier Tor-Fredrik Axelsen, soneleder for park og friområder. Han legger til at det også er gledelig å se at det ikke er mye søppel i skjærgården for tiden. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)

Modell av drivbane for plastkulene. (Foto: Illustrasjon: Meteorologisk institutt/Kystverket)