De skal tidlig krøkes på øya. Samuel Kristiansen (t.v.) er ti år gammel og møtte frem for å hjelpe. Videre sees Thor Albert Guttormsen på 13 år, og Jonas Pettersen som kjører bilen med paller. (Foto: Arild Hansen)

Indre Lindøya: - Vil bygge tidenes St. Hansbål

  Arild Hansen
  24. mai 2020
  11:20
Lørdag 23. mai 2020, klokken er 10.00. En guttegjeng samles i Vraget. En av dem er ti år gammel, en annen 13, og om litt kommer en annen kjørende i en mini lastebil med en haug med paller på planet. De har en sak for øyet, de skal ut i båt til Indre Lindøya ved Flekkerøy, dit hvor mange andre ungdommer har vært før dem i årenes løp. Her skal de tradisjonen tro bygge et gigantisk bål til St. Hansaften. Denne helgen har de en måned på seg til å bygge det høyeste bålet noensinne.

Syv og 16 meter
Når guttene forlater Indre Lindøya lørdag, måler de det som de håper skal bli rekordbålet, til syv meter. For de skal slå rekorden som var på 16 meter for tre år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- Det blir målet vårt nå. Bålet i år er på seks ganger seks meter i bunnen, og så har vi bygget opp syv meter i høyden nå. Vi har ti meter igjen til å nå målet, sier Jonas Pettersen, en av initiativtakerne blant flere litt eldre gutter som står for det som kan bli tidenes St Hansaften ute på Indre Lindøya.

- Vi har hentet paller rundt om hos forskjellige firmaer og bedrifter. Og vi trenger flere. Så hvis det er noen som har paller, eller den slags til overs, kan de bare slå på tråden, og så henter vi dem, sier Jonas, som henviser til mobiltelefonnummeret 958 92 624.

- Dette er jo veldig gøy. For oss som steller dette i stand, og ikke minst for båtfolket som strømmer til for å bivånet bålet sent denne kvelden, sier Jonas Pettersen.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Søndag er stabelen syv meter høyt. Gjengen har en måned på seg til å slå rekorden. (Foto Jonas Pettersen).

Tradisjon
På Flekkerøy har det vært en tradisjon med St. Hansbål i mange tiår. Tidligere var det ute i Sudredalen, så ble det flyttet videre ut på Indre Lindøy. I mange år i regi av Ungdomsforeningen (UF) i kirka. Men i de senere år er det ivrige ungdommer fra øya som har arrangert denne happeningen som gleder både store og små som har tatt turen ut i båt.

- At det har møtt opp rundt 150 båter, mener jeg bestemt. Og nå som dette blir publisert i N247 og videre på nettet når det nærmer seg, blir det kanskje rekord i antall båter også, smiler Jonas. 

Han forteller at folk viser hensyn, og legger båtene sine i betryggende avstand fra Indre Lindøya når flammene begynner å ta tak i alt treverket de har skaffet til veie.

- Det blir noen gøyale uker vi går i møte, og spenningen er selvfølgelig stor blant oss gutter i gjengen. Klarer vi å slå rekorden på 16 meter, smiler gutten fra Kilura på Kjære.
Sist oppdatert 25.05.2020 klokken 21:32 av Nicolai Prebensen

Dette St. Hansbålet er 16 meter høyt, og er det høyeste som er blitt bygd på Indre Lindøya. Bildet er fra 2017. (Foto: Jonas Pettersen)

Her er fraktebåten på vei med lekteren med både paller og mannskap om bord utover fra Mæbøfjorden. (Foto: Arild Hansen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no