- Dette var en drøm av en fiskesuppe, frøken Karlsen!

Publisert

Av Jostein Andreassen
En god fiskesuppe smaker godt om sommeren. Denne lokale varianten anbefales særlig:. Suppa har det eksklusive navnet Nordahl Griegs fiskesuppe, for den som trives har god appetitt. 
Forfatteren Nordahl Grieg bodde i Havbukta i Ny-Hellesund sommeren 1936. Da skrev han på skuespillet «Nederlaget», og natta til 21. august skrev han det berømte diktet «Til ungdommen». 

Mary Karlsen fra Monsøya på 16 stelte for ham. Nordahl likte særlig godt fiskesuppe. Unglaks (svele) og hvitting (villing) til denne kjøpte Mary inn hos naboen Torbjørn Bessesen fra ”Tønvold”. 
I tillegg var den slik:
  • En liter god fiskekraft. 
  • Tre spiseskjeer mel. 
  • Ca. 50 gram margarin. 
  • En og en halv desiliter rømme. 
  • Ett egg. Gulrøtter. Gressløk. 
Smøret smeltes og røres sammen med melet i gryta. Dette spes med kraften. Kok opp to-tre minutter. Rømme og egg piskes sammen i en bolle. Tilsett så kraften og kokte, varme, oppskårne gulrøtter. Drysses med finhakket gressløk.”
Da Nordahl Grieg smakte på denne fiskesuppa, komponert, kokt og servert på brygga i Havbugta av 16-årige Mary, utbrøt forfatteren: - Dette var en drøm av en fiskesuppe, frøken Karlsen! 
Sist oppdatert 29.07.2020 klokken 12:10 av Nicolai Prebensen
Forfatteren Nordahl Grieg bodde i Havbukta i Ny-Hellesund sommeren 1936. (Foto: Av Nasjonalbiblioteket – Flickr: Portrett av Nordahl Grieg (1902-1943), CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28214561)
Powered by Labrador CMS