- Dette er et skoleeksempel på hvordan det skal være

Publisert

I august 2019 åpnet det nye renseanlegget i Kilen i Finsland. Det rensede avløpsvannet som går ut derfra og ned i Livannet, er klokkerent og uten forurensning. Det gamle anlegget som stod omtrent på samme sted fungerte også, men var utslitt og trengte en fornyelse.


Etter en tids drift oppdaget driftsleder ved anlegget Magne Lorentzen, driftsleder ledningsnett Kjell Kjell Einar Liane og driftsoperatør Jan Ove Bjelland i Kristiansand kommune at ved regnvær klarte ikke anlegget å ta unna på skikkelig vis, og pumpeanleggene gikk døgnet rundt. 
Undersøkelser ble satt i gang, og det ble oppdaget at tre kummer i Kilen hadde lekkasjer og det kom mye overvann inn i ledningsnettet.
- Vi har nå byttet to av kummene her oppe, og allerede nå opplever vi at anlegget «tar en pause» om nettene, noe som er svært besparende både når det gjelder strømforbruk, kjemikaliebruk og slitasje på maskiner og utstyr på både pumpestasjoner og maskineriet i selve renseanlegget, sier de tre i ingeniørvesenet i kommunen.
- Skoleeksempel
- Den tredje kummen skal også byttes, men dette er et skoleeksempel på at forholdsvis små investeringer kan gi store gevinster fremover. Vi snakker om noen få hundretusener av kroner for jobben, sier Kjell Einar Liane til N247.
Han forteller videre at han har en mistanke om at huseiere og gårdeiere slipper takvann inn i avløpsnettet, noe som er ulovlig.
- Vi ser at når været er bra er mengden vann i ledningsnettet «normalt». Med en gang det regner øker avløpsmengden mer en det som er forventet, og vi oppfordrer til en dugnad om å gjøre om på disse tiltakene. Dette vannet skal behandles som overvann, og skal ikke inn i det vi kaller kloakk lengre, men avløpsvann.
Monitorerer
Oppe i renseanlegget sitter driftsleder Magne Lorentzen og monitorerer vannmengden inn i anlegget.
- Vi tar imot ved normal tilrenning 84.000 liter i døgnet, ved nedbør 240.000 liter og ved et slikt regnvær vi hadde nylig cirka 600.000 liter vann i døgnet. Det er anlegget ikke helt klart for, men likevel klarer vi å rense mye av vannet. Det slipper ikke gjennom enheter større enn to millimeter uansett. Ut over ved ekstremnedbør blir alt renset, og vi fjerner 100 kilo ristgods (alt over 2 millimeters størrelse), 30.000 liter slam i måneden og fjerner rundt 95 prosent av fosforet i avløpsvannet som går ut fra anlegget igjen, forteller Lorentzen.
Ved den store skjermen inne i kontrollrommet kan han følge tilrenningen av avløpsvann minutt for minutt.
Nøyaktig
- Disse målingene er så nøyaktige at vi kan se når folk står opp og tar seg en dusj. Kort tid etter at folk normalt står opp stiger tallene. Nå i ferien er ikke timetallene så tydelige, så om folk ikke vasker seg i ferien, eller om de utsetter morgenstellet, kan jeg ikke svare på, ler driftslederen.
Han forteller videre at de finner mye rart etter at vannet har gått gjennom rista som renser vannet for enheter større enn to millimeter.
- Vi finner blant annet strømpebukser, kondomer, q-tips og andre sanitærartikler. Disse har ingenting i avløpet å gjøre, og vi ber folk innstendig om å ikke la annet bli skylt ned i toalettet enn det som skal skylles ned i den innretningen, fortsetter han.
Kjell Einar Liane er opptatt av at innbyggerne i nye Kristiansand kommune skal bli tatt vare på også etter kommunesammenslåingen, men sier at det er stramme tider.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Driftsleder Kjell Einar Liane og driftsoperatør Jan Ove Bjelland ved en av de to kummene som er byttet ut langs fylkesveien på Kilen i Finsland nylig. (Foto: Nicolai Prebensen).
Lavere budsjett, større ledningsnett
- I 2019 var budsjettet på nødreparasjoner i ledningsnettet på 33 millioner kroner. I inneværende årsbudsjett er beløpet satt til 31 millioner kroner, med adskillig flere kilometer med ledningsnett å passe på etter kommunesammenslåingen. Når det er sagt så reparerer vi selvsagt umiddelbart brudd eller feil i nettet, og jeg bruker de pengene jeg må. Vi er i innbyggernes tjeneste, men håper at med litt omtanke på hva vi kaster i toalettet vårt kan klare å unngå for mye skader som har årsak i uvettig bruk, forteller han.
Liane understreker også at det gjennom hele året gjennomføres spyling av ledningsnettet i storkommunen, og han oppfordrer publikum til å la lokket stå nede når toalettet ikke er i bruk. 
- Motsatt vei
- Det kan komme noe vann motsatt vei under en slik spyling, og selv om vi har få slike hendelser skjer det en sjelden gang. Vi varsler ikke om spyling, men det var en idé som vi kanskje kan sette ut i livet etterhvert, avslutter han.
Til venstre en prøve av avløpsvannet inn i renseanlegget på Finsland. Til høyre det vannet som går ut av anlegget og ned i Livannet i kommunen. (Foto: Nicolai Prebensen)
Magne Lorentzen ved maskinen som skiller slam fra vannet under renseprosessen på renseanlegget på Finsland. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS