Jan Hilmar Ausland (t.v.) fant Bjørn Halvorsen (i midten) livløs inne på bedriften. Han og kollega Morten Jacobsen berget livet til 60-åringen takket være grundig opplæring i førstehjelp. (Foto: Nicolai Prebensen)

Falt om med hjertestans, kollegene reddet livet til Bjørn

  Nicolai Prebensen
  16. okt. 2021
  08:51
Det er 4. oktober. Søgne FKs herrelag skal spille 4. divisjonskamp mot Fløy-Flekkerøy 2. Bjørn Halvorsen (60) fra Trysnes i Søgne er én av mange trofaste følgere av laget og er på plass denne kvelden. Halvorsen tar kontakt med N247s reporter.

- 5. mars daua æ, er det noe å skrive om? spør han og legger til at han ble reddet av dyktige kolleger.

En uke senere møter vi Halvorsen på arbeidsplassen Berry Packaging Norway AS, like ved Sparebanken Sør Arena på Lund i Kristiansand. Der møter også kollegene Jan Hilmar Ausland og Morten Jacobsen. Det var Ausland som fant 60-åringen livløs på gulvet i bedriften, i gangen like innenfor produksjonshallen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Halvorsen fikk ingen forvarsel på at noe var galt og husker selv ingenting av hendelsen. Hvor lenge han lå livløs er det ingen som vet. Det var kollega Ausland som ved en tilfeldighet finner kollegaen på gulvet i den lite trafikkerte gangen. Da slo førstehjelpstreningen inn automatisk, 113 ble oppringt, forsøk på å få kontakt med Halvorsen var nytteløst og han startet hjerte-lunge redning (HLR) umiddelbart.

37 år
Halvorsen (bildet t.h.) har jobbet i samme bedrift i 37 år og ble etterhvert industrivernleder i bedriften på toppen av jobben som kvalitetskontrollør av produktene som produseres på Lund.

- Jeg måtte jobbe noen år for å få en hjertestarter i hus, i tillegg til at to eller tre ansatte fra hver avdeling nå kurses i førstehjelp årlig. Det var jeg som skulle få det tilbake, det er litt spesielt å tenke på, sier 60-åringen som nå er tilbake i 50 prosents stilling.

30 ganger to
- Allerede ved det første trykket mot Bjørns bryst kjente jeg at noe knakk. Da skjønte jeg at jeg gjorde noe riktig. Et ribben eller to som knekker er ingenting i mot et liv, og jeg bare fortsatte. Hvor lenge vet jeg ikke. Å rope etter hjelp er nytteløst. Produksjonen støyer, og ingen ville hørt noe. Heldigvis vet jeg at nødetatene er på vei og fortsetter med 30 støt og to innblåsinger, sier skiftlederen.

Hvor lenge han holdt på vet han ikke, alt gikk på automatikk. Så dukket kollega Morten Jacobsen opp i gangen, også det helt tilfeldig. Produksjonskoordinatoren skulle levere noen papirer på kontoret etter en pause.

Hjertestarter
- Da jeg så hva som foregikk skjønte jeg at dette var alvor og løp gjennom produksjonshallen og inn i resepsjonen hvor hjertestarteren henger på veggen. Når den fjernes går det en alarm i skapet, og alle i nærheten av resepsjonen skjønte at noe var på gang, sier han.

- Tilbake i gangen med hjertestarteren overtar jeg HLR-arbeidet mens Jan pakker ut maskinen. Vi får festet elektrodene til Bjørns bryst, og det første støtet blir gitt. Det ga ingen puls. Da det andre elektrosjokket går kommer nødetatene inn. Dører i bedriften har blitt åpnet av andre medarbeidere, og ambulanse og brannbiler er inne i hallen like ved gangen der vi holder på, sier Jacobsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Jan Hilmar Ausland forklarer det som skjedde da han fant Bjørn Halvorsen livløs i denne gangen inne på bedriften Berry Packaging på Lund i Kristiansand. Morten Jacobsen (t.h.) kom til kort tid etter og var også en viktig del av førstehjelpsarbeidet. (Foto: Nicolai Prebensen).

Nødetatene overtar, og på det fjerde støtet slår hjertet til Bjørn Halvorsen igjen. Kontaktbar er han ikke og blir kjørt direkte til Sørlandet sykehus Arendal for videre behandling. Dette var en fredag. Først mandag ettermiddag våkner Halvorsen opp etter først å ha ligget i kunstig koma etter infarktet. Han får operert inn hjertestarter noen dager senere og blir overført til rehabilitering i Kristiansand. 

Skryt
- Hadde dette skjedd et annet sted enn her, tviler jeg på om jeg hadde overlevd. Livet mitt ble lagt i hendene på disse to gode kollegene, og jeg har i ettertid hørt at de fikk mye skryt av nødetatene etter at jeg var kjørt bort i ambulansen. Det har de virkelig fortjent, sier en rørt Halvorsen et drøyt halvår etter dramaet fredag 5. mars.

- At det var Bjørn som fikk igjen for alt det arbeidet han har lagt ned i HMS og sikkerhet for oss alle her i bedriften er bare rett og rimelig. Han er en gave for oss alle. Det er takket være hans utrettelige jobb at Morten og jeg gikk i «automodus» da han ble funnet livløs i gangen. Hans arbeid og bedriftens vilje til å kjøre kurs i førstehjelp, det vi kaller «Safety week» én gang i året, er grunnen til at han er tilbake i jobb hos oss nå, slår Ausland fast, og får full støtte av Jacobsen.

Kompetanse
- Jeg håper alle bedrifter driver med det samme sikkerhetsarbeidet. Denne hendelsen viser at det er behov for førstehjelpskompetanse i alle bedrifter. Når vi vet at kun én av fem med hjertestans overlever utenfor ambulansen, sier det nok om hvor viktig dette er. I dette tilfellet var jeg den femte, avslutter Bjørn Halvorsen.
Sist oppdatert 16.10.2021 klokken 13:26 av Nicolai Prebensen

Bjørn Halvorsen og kollega Morten Jacobsen ved hjertestarteren som er plassert sentralt i bedriften Berry Packaging Norway. (Foto: Nicolai Prebensen)

Jan Hilmar Ausland forteller om dramatikken som oppstod på bedriften fredag 5. mars i år. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no