Denne gjengen fikk æren av å hente opp spøkelsesredskap nummer 4.000 i Søgne dykkerklubbs regi søndag formiddag. F.v.: Anton Amundsen, båtfører Trond-Jarle Repvik, dykkerne Karl Klungland, Siri-Lill Kristoffersen, Alex Schmitz og jan Kristoffersen. (Foto: Nicolai Prebensen)

Søndag kom redskap nummer 4.000 opp: - Den var min, sier Anton

  Nicolai Prebensen
  24. okt. 2021
  16:38
Det er en kjent sak at Søgne dykkerklubbs medlemmer er blant de råeste i landet på å hente opp spøkelsesredskaper fra havbunnen. Søndag kom redskap nummer 4.000 (siden desember 2015, red.anm) opp fra bunnen, og ombord i følgebåten var Anton Amundsen med som frivillig. Han samlet opp redskapene etter hvert som de kom opp til overflaten.

Han dro kjensel på teina som var noe større enn vanlige teiner, og skjønte raskt at den var hans, i tillegg til at det var nøyaktig redskap nummer 4.000 som nå endelig hadde sluttet å spøkelsesfiske.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- Jeg mistet den for fem seks år siden ved Bøddelen innenfor Udvår, og kjente den igjen. Jeg mister svært lite redskaper og har tenkt å denne teina både titt og ofte. Det er jo temmelig spesielt at det var min teine som skulle bli nummer 4.000 og at jeg skulle være med på å ta den opp, sier Amundsen til N247 søndag ettermiddag.

Løfteposer
Når det skal hentes opp spøkelsesredskaper er den mest effektive måten å gjøre det arbeidet på å ha dykkere i vannet som alle har med seg poser og ekstra luft med ned. Når redskaper blir funnet, fester dykkerne posen til funnet og fyller posen med luft. Da stiger posen og redskapene til overflaten der følgebåtene ligger klare til å berge utstyret ombord i egne båter. Søndag var Amundsen følgebåt og berget sin egen teine fra å drive fiske.

Dykkerklubben har siden desember 2015 hentet opp teiner, ruser, garn og annet fiskeutstyr, samt store mengder søppel som batterier, gressklippere, båtvrak, dekk og alt de finner på sine dykk. Forrige helg var de i Farsund og i samarbeid med dykkerklubben i vest hentet de opp 130 redskaper i tillegg til mye søppel.

- Blir dere aldri lei?

Artikkelen fortsetter under bildet.
Anton Amundsen var søndag med på å hente opp sin egen teine fra havbunnen. (Foto: Nicolai Prebensen).

- Så lenge vi får med oss båtførere samt følgebåter kommer vi til å holde på. Dette tar nok aldri slutt. Utstyr blir mistet og det vil skje også fremover. Heldigvis er det mange som bruker fritidsfiskeappen når de mister utstyr, det gjør det lettere for oss å finne det igjen. Vi ser at nytt regelverk med råtnetråd også fungerer, noe som betyr mindre spøkelsesfiske, sier formann i Søgne Dykkerklubb, Karl Klungland etter at dagens fangst hadde havnet i konteineren på Høllen vest industriområde.

3.545 tap registrert
Fiskeridirektoratets app har til nå i år registrert 3.545 tap av redskap, 3.423 er funnet hvor dykkerklubbene i landet har stått for 2.806 funn.

- Vi er nå i full gang igjen med å fiske opp spøkelsesredskaper. Det er Norges Dykkerforbund som støtter oss via Handelens Miljøfond. Det koster en del utstyr å drive med dette, og uten denne støtten hadde vi ikke fått dette til, avslutter Klungland.
Sist oppdatert 24.10.2021 klokken 17:15 av Nicolai Prebensen

Det er ikke bare teiner som kommer opp etter at dykkere fra Søgne dykkerklubb har vært i vannet. Her kaster Jan Kristoffersen og Karl Klungland garn som ble funnet ved Bøddelen søndag formiddag. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no