
Minnemarkeringer 8. mai
Søndag 8. mai har det vært flere markeringer av frigjørings- og veterandagen. Ved Søgne hovedkirke var det Tinntjønnelevene Thomas Dahl Govertsen og Elias Eidstø Johannessen som holdt appell og foretok kransnedleggelse ved minnesmerket over Søgne-folk som falt under 2. verdenskrig.
Tinntjønnelevenes tale 8. mai
Kjære alle sammen.
I dag er det en spesiell dag. I dag er det frigjøringsdagen. I dag feirer vi friheten, freden og folkestyret vårt. Vi feirer også samholdet og tilliten mellom oss nordmenn. 8. mai 1945 ble Norge igjen fritt etter fem års naziokkupasjon.
Denne dagen for 77 år siden kunne nordmenn feire over friheten Norge hadde fått tilbake. Nazi-Tyskland hadde tapt krigen og begynte å trekke seg ut av Norge. Nordmenn gikk rundt i gatene og rev ned tyske skilt fra bygg og vifta med det norske flagg for første gang på fem år.
Norge var igjen det demokratiet vi elsket og likte. Vi hadde fått friheten tilbake å feira det gode norske demokratiet. Ytringsfriheten var tilbake. Vi kunne igjen si det vi mente uten å bli kastet i kasjotten.
Vi i klasse 10a mener at friheten for oss betyr at vi kan ha på hvilke klær vi vil, vi kan være ute og kose oss og ikke tenke på hva vi skal og hva som skjer. Vi kan være hvem vi vil enten vi er skeive, transe eller fra et annet land, alt er bra og alle er verd det samme. Det er en god følelse når man kan være seg sjøl.
Alle ga noe, noen ga alt for alle oss andre. Det er hva det ligger i å være veteran. Det å stille opp og ønske å gjøre en forskjell. Det å stå opp imot noe som er større enn seg selv. Men den forskjellen kan ingen utgjøre alene. Vi er ingenting uten de vi har rundt oss.
Derfor er 8. mai en dag for å feire friheten og for å hedre de som har kjempet. De som ga alt for oss andre. I dag skal vi minne hverandre på at freden aldri må bli tatt for gitt.
Derfor vil vi takke alle krigsveteraner som prøver å gjøre en forskjell og ga noe av seg selv for å hjelpe og forandre Norge.
Bak oss nå står det syv navn på minnesteinen, og disse skal vi i dag få lov til å ære og minnes.
- Bjarne Hævaker, medlem av motstandsgruppen til major Laudal
- Johan Fredrik Jakobsen, krigsseiler i marinen og Kompani Linge
- Adler Røstad, krigsseiler
- Toralf Kristensen, krigsseiler
- Peder Sigurd Govertsen, krigsseiler
- Andor J. Olsen, krigsseiler
- Peder Magnus Aaraas, krigsseiler.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Det var Thomas Dahl Govertsen og Elias Eidstø Johannessen som holdt appell og foretok kransnedleggelse ved minnesmerket på Lunde 8. mai. (Foto: Jon Aamodt).
Litt tidligere søndag var det elevene Frida Harr og Kasper Mykkeltvedt fra Tangvall skole som holdt appell ved relieffet av Fredrik Aaros .
Flekkerøy
Også på Flekkerøy ble 8. mai markert og her var det Ove Austerud ,leder for NVIO som la ned krans ved Flekkerøy kirke. På bildet er Austerud i midten flankert av til venstre Hugo Thoresen som er Nestkommanderende og Nina Strand som representerer Tveit Union Musikkorps. (Foto Arild Hansen)
Sist oppdatert 09.05.2022 klokken 06:50 av Nicolai Prebensen

Minnesmerket etter Fredrik Aaros ble også bekranset 8. mai. (Foto: Jon Aamodt)

- Husk freden kommer ikke gratis, minnet Harald Evensen i Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) Kristiansand da han innledet minnesmarkeringen på Lunde i Søgne søndag 8. mai. (Foto: Jon Aamodt)